Să facem graffiti, dar civilizat! (FOTO)
Foto: Foto ”Viața liberă”, Monica Zanet

Să facem graffiti, dar civilizat! (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Am fost foarte bucuroasă acum câteva zile când am constatat că a fost acoperit acel graffiti de pe un perete lateral al clădirii din staţia de la Universitate. M-aş fi mândrit dacă această măsură ar fi fost luată de către autorităţile gălăţene. Şi, cum a fost şters desenul tot cu un graffiti, aş putea fi acuzată că susţin contravenţia. Dar trebuie să recunoaștem că actualul desen (foto) este mai civilizat decât cel anterior (galeria foto: imaginea 1), aşa că, dacă fără graffiti nu se poate, măcar să fie unul artistic.

Atenție! Interzis minorilor! Dar pe domeniul public cum procedăm?!

Acum mai bine de un an, am scris despre uimirea mea că autorităţile gălăţene pot fi atât de nepăsătoare. Nu puteam crede că nu s-a găsit nicio persoană din cadrul instituţiilor publice care au obligaţia de-a lua decizii în privinţa asigurării aspectului estetic al oraşului, care să fi trecut prin zona amintită şi să nu fi văzut graffitiul despre care vorbesc...

„Înscrierea sau aplicarea pe ziduri, pe faţadele imobilelor proprietate publică sau privată, pe monumente istorice şi de arhitectură sau pe orice alt tip de construcţii a inscripţiilor neautorizate, prin utilizarea de vopsele, sprayuri şi alte asemenea materiale care murdăresc sau produc deteriorarea ori distrugerea bunurilor în cauză" este definiţia graffitului. Iar potrivit legii din România, pedeapsa este o amendă contravenţională între 500 şi 2.500 de lei, sumă plătită de părinţi dacă desenatorul de ocazie este minor. Mai mult decât atât, cei care sunt prinşi practicând această formă de artă sunt obligaţi să plătească şi refacerea estetică a zonelor afectate. Însă cei în măsură să le şteargă, dar care nu fac nimic în acest sens, nu ar trebui şi ei amendaţi?

Şi era să uit, mai este un graffiti urât (galeria foto: imaginea 2) în Centrul Galaţiului! Şi cum nu l-a văzut nimeni dintre cei abilitaţi (nici până acum?!), mi-ar plăcea să-l văd acoperit... Eu aş propune autorităților să organizeze un concurs pentru a se acoperi tot cu graffiti astfel de desene.

Dacă vedeţi şi alte desene deochiate pe pereţii clădirilor din Galați, aşteptăm imagini sau detalii despre amplasament pe adresa ziarului: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 5637 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 13:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.