400 de milioane de lei, pentru apă şi canalizare

400 de milioane de lei, pentru apă şi canalizare
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Cel mai mare program implementat, în judeţul Galaţi, pentru infrastructura de apă şi apă uzată, după cum l-a catalogat managerul de proiect din cadrul Apă Canal, Carmen Condurache, a fost finalizat cu succes. După aproximativ trei ani de lucrări de investiţii, care depăşesc 400 de milioane de lei, cinci aglomerări urbane, care au în componenţă 11 localităţi, cu 387.775 de persoane, beneficiază de sisteme reabilitate şi extinse de alimentare cu apă potabilă şi de canalizare. Este vorba despre municipiile Galaţi şi Tecuci, oraşul Târgu Bujor şi comunele Cuza Vodă, Pechea, Slobozia Conachi, Barcea, Drăgăneşti, Iveşti, Lieşti şi Umbrăreşti.

În urma implementării proiectului, conform Laurei Batog, reprezentant al operatorului de apă şi canalizare, s-au realizat reabilitări şi extinderi aducţiuni de apă (11,8 kilometri), extinderea şi reabilitarea reţelelor de distribuţie a apei potabile (237,4 kilometri), staţii de pompare noi şi altele reabilitate (zece), rezervoare de apă noi şi reabilitate (şapte), noi staţii de tratare a apei şi reabilitate (şase), extindere a reţelelor de canalizare (347,9 kilometri), 57 de noi staţii de pompare a apei uzate şi nu numai.

Sistem unic în ţară

Galaţiul beneficiază de un sistem de uscare a nămolului, în cadrul staţiei de epurare a apelor uzate din municipiu, unic în ţară. "Sistemul de uscare, achiziţionat în cadrul contractului, funcţionează pe baza unui uscător tambur cu încălzire directă, cu o instalaţie de incinerare integrată a substanţelor non-condensabile şi a aerului viciat. Această tehnologie a fost implementată pentru prima dată în România în cadrul proiectului de faţă, fiind exploatată cu succes în alte state de peste 15 ani", au precizat reprezentanţii Apă Canal.

Nămolul deshidratat rezultat poate fi folosit de fermieri pentru fertilizarea terenurilor agricole, în prezent existând mai multe contracte cu agricultori din judeţ, pentru care aceştia nu plătesc nimic, întrucât şi transportul este gratuit.

Contractul de finanţare are o valoare totală de 507.718.645 de lei, fără TVA, iar lucrările proiectului depăşesc 406 milioane de lei (fără TVA). Nu mai puţin de 76 la sută din sumă reprezintă finanţare nerambursabilă din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Sectorial „Mediu” 2007-2013, aproximativ 12 la sută din bani provin de la bugetul de stat, 10 la sută reprezintă contribuţia Apă Canal (dintr-un împrumut), iar aproximativ doi la sută este cofinanţarea din partea unităţilor administrativ-teritoriale.         

Citit 4604 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 13:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.