CAMPANIA VL ”Trei întrebări pentru candidaţii la Primăria Galaţiului”: Ce nu are acum Galaţiul şi va avea peste patru ani, cu dumneavoastră primar?

CAMPANIA VL ”Trei întrebări pentru candidaţii la Primăria Galaţiului”: Ce nu are acum Galaţiul şi va avea peste patru ani, cu dumneavoastră primar?
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Galaţiului îi lipsesc multe, dar are potenţial economic, turistic, cultural sau social. La fel de adevărat este că, în campania electorală, atât oraşului cât şi gălăţenilor li se promit multe. Tocmai de aceea le-am cerut celor 12 candidaţi la Primăria oraşului să ne spună „Ce nu are acum Galaţiul şi va avea după patru ani, cu dumneavoastră primar al oraşului?”.

Reamintim că aceasta este a doua dintre cele "Trei întrebări pentru candidaţii la Primăria Galaţiului". Am decis să iniţiem acest demers jurnalistic pentru că, mai presus de materialele publicitare plătite şi marcate ca atare în cotidianul nostru, cetăţenii oraşului au dreptul să aleagă în cunoştinţă de cauză şi, în consecinţă, trebuie să fie informaţi despre proiectele şi intenţiile tuturor candidaţilor ce vor fi prezenţi pe buletinul de vot.

Nu trebuie neglijat nici faptul că, până acum, nu a existat o dezbatere reală, la care să participe toţi cei 12 candidaţi la fotoliul de primar al urbei! Iată de ce am apelat la această soluţie pentru a-i aduna laolaltă şi a-i pune faţă în faţă pe cei care candidează la Primăria oraşului.

Şi această pagină este pusă gratuit la dispoziţia candidaţilor la fotoliul de primar al Galaţiului, în scopul unei informări complete a alegătorilor, în perspectiva scrutinului din data de 5 iunie 2016.

Precizăm că va mai exista o a treia pagină similară, în care candidaţii vor răspunde la ultima întrebare: "La ce măsuri veţi recurge pentru a diminua numărul câinilor fără stăpân de pe străzile oraşului?".

Să revenim, însă, la chestiunea de la care am plecat: Ce nu are acum Galaţiul şi va avea după patru ani, cu dumneavoastră primar al oraşului? Le dăm cuvântul candidaţilor, cu precizarea că răspunsurile sunt în ordinea în care candidaţii vor figura pe buletinul de vot.

Candidatul ALDE, Eugen Durbacă: "Nu are bani. Iar acolo unde nu sunt bani, e şomaj, mizerie, degradarea arealului şi a societăţii. Banii trebuie aduşi la Galaţi. Avem nevoie de investiţii, care să genereze profit. Să genereze bunăstare atât pentru salariaţi, cât şi pentru oraş. Trebuie să repornim economia locală. Nu are un program pe termen mediu şi lung şi o viziune. De 16 ani, oraşul stă pe loc. Deşi Galaţiul a avut miniştri în posturi cheie, chiar şi vicepremier, lipsa unui program de dezvoltare a unei viziuni de dezvoltare, de lipsa de implicare a lor şi ale organizaţiilor partidelor mari, au făcut ca oraşul să stea pe loc. Dintr-o forţă industrială a României, un oraş cu locuri de muncă bine plătite, râvnite de toţi, am ajuns un oraş cu unul dintre cele mai mari rate ale şomajului din ţară, un oraş dormitor. Putem continua pe linia aceasta votând aceleaşi mari partide care au generat atâta dezamăgire sau ne putem trezi. Pot porni oraşul. E la îndemâna dumneavoastră să oprim declinul".

Candidatul UNPR, Marius Stan: "Programul meu - ”Un viitor pentru Galaţi” - înseamnă o renaştere a oraşului, pe două coordonate majore: crearea de noi locuri de muncă şi creşterea calităţii vieţii. Fără mari proiecte de investiţii, care să-i asigure legătura cu lumea, imaginea de „oraş în care se întâmplă ceva”, Galaţiul nu se va opri din declin. Marile proiecte pe care vi le propun sunt: subtraversarea Dunării, terminalul intermodal de transport marfă, centura ocolitoare şi pachetul pentru creşterea calităţii vieţii, ce cuprinde: zone de agrement, noi parcuri şi locuri de joacă, un mall reprezentativ, săli de cinema. La acestea se adaugă şi finalizarea celor peste 20 de proiecte de investiţii începute în mandatul 2012 - 2016".

Candidatul PNL, Nicuşor Ciumacenco: "O altă faţă economică, turistică şi culturală. Trebuie ieşit urgent din sărăcie şi am discutat deja cu reprezentanţii ArcelorMittal să construim împreună un parc industrial pe platforma siderurgică, dat fiind că ei au deja infrastructura. Am discutat cu reprezentanţii Maruti Associates, fond de investiţii operaţional în Elveţia, Franţa, Olanda, SUA, etc. şi vor să investească şi la noi. Am purtat discuţii cu reprezentanţii Ambasadei Japoniei şi cei ai firmei chineze de construcţii China Overseas Engineering Group Co., prin dl. Jing Zhihua, la rândul lor interesaţi să se dezvolte în zona noastră. Nu trebuie uitat că Yazaki, de exemplu, a vrut să investească la Galaţi, dar nu a găsit înţelegere la actuala administraţie, aşa că s-a oprit la Brăila. Turistic şi cultural, îmi propun renovarea centrului istoric din perimetrul străzilor Domnească, Traian şi Bălcescu, refacerea cu fonduri europene a Plajei Dunărea şi a Lacului Vânători. Cultural, în primul rând, achiziţia de artă locală de către instituţiile publice".

Candidatul PSD, Ionuţ Pucheanu: "Galaţiul, astăzi, este un oraş izolat, căruia îi lipsesc investitorii şi locurile de muncă. Este un oraş cu o infrastructură depăşită, mai puţin curat decât ne-am dori. Cu toate acestea, Galaţiul are un potenţial de dezvoltare uriaş, iar viitoarea administraţie trebuie să îl pună în valoare. În calitate de primar, voi susţine firmele să creeze locuri de muncă şi să investească la Galaţi, oferindu-le pachete fiscale ce constau în reduceri de taxe şi impozite, precum şi acces gratuit la reţelele de gaz, apă, canalizare şi energie electrică. Este obligatoriu să dezvoltăm infrastructura. Priorităţile mele vor fi refacerea carosabilului şi a trotuarelor, modernizarea intrărilor rutiere, reproiectarea intersecţiilor prin înfiinţarea de sensuri giratorii în scopul fluidizării traficului. Peste patru ani voi veni în faţa gălăţenilor cu rezultate concrete. Mai multe investiţii, mai multe locuri de muncă, străzi şi trotuare mai bune, un oraş mai curat, în care fiecare om să se simtă în siguranţă şi să trăiască cu plăcere".

Candidatul PMP, Cătălin Cristache: "Galaţiul va avea o administraţie publică reformată şi o ”foaie de drum” clară, pentru zece ani. Galaţiul va ieşi din zodia cârpelii şi a trăitului de azi pe mâine. În zece ani, Galaţiul trebuie să redevină un centru regional de dezvoltare. Asta va avea Galaţiul: un drum deschis spre viitor".

Candidata PND, Daniela Chelaru: "Putem spune că la momentul actual există multe lucruri ce lipsesc oraşului Galaţi şi toţi gălăţenii sunt perfect conştienţi de acestea. Este însă necesar să facem aici o distincţie clară între ceea ce ne-am dori să avem şi ceea ce este cu adevărat realizabil. În acest sens, nu pot promite poduri, tuneluri sau aeroporturi, dar pot garanta că vom avea un oraş curat, cu străzi circulabile şi fără câini comunitari, un oraş în care vom putea merge fără frica de a fi atacaţi pe stradă, în care copiii noştri să se joace nestingheriţi în parcuri şi în care bunicii noştri să se poată bucura de liniştea binemeritată după o viaţă de muncă. Voi implementa la nivelul funcţionarilor din administraţia publică locală un Cod Deontologic referitor la comportamentul acestora faţă de gălăţeni. Acestea consider a fi priorităţi pentru următorii patru ani. Abia atunci când vom reuşi să reconstruim oraşul Galaţi în termenii de mai sus, putem să ne gândim şi la proiecte mult mai ambiţioase".

Candidatul PSRO, Iulian-Nicuşor Aramă: "Voi găsi o variantă legală dar îndrăzneaţă (atragere de fonduri europene, atragere de investitori străini, parteneriat public-privat) pentru ca până în anul 2020 actuala plajă la Dunăre să fie un punct de atracţie atât pentru gălăţeni (parc de distracţii, plajă, piscine, sală de sport) cât şi pentru turişti (un miniport pentru navele de croazieră - integrarea Galaţiului într-un circuit turistic regional)".

Candidatul PML, Constantin Telegan: "Astăzi, Galaţiul, cu peste 20.000 de şomeri şi fără soluţii clare de viitor, este distrus economic, îndeplinind din plin condiţiile de a fi introdus în zona defavorizată a României. Galaţiul peste patru ani, cu Telegan primar, va reveni pe locul patru ca forţă economică a României, va fi parte integrantă a zonei metropolitane Galaţi - Brăila - Măcin, a doua zonă industrială a României".

Candidata PRU, Monica Roman: "Un oraş modern, la standarde europene, un punct turistic de referinţă, cu o administraţie modernă, în care pe primul loc este interesul cetăţeanului, nu cel personal sau de grup. Salarii şi condiţii de viaţă decente pentru toţi cetăţenii; - schimbarea şi transformarea radicală a modului de administrare a oraşului şi de funcţionare al Autorităţii Locale pe toate palierele ei; - zonă turistică, prin amenajarea de locuri de agrement şi de atracţie pentru străini, astfel încât oraşul să devină un punct de referinţă pentru investitori, crearea unui brand al Galaţiului; - implementarea unui transport urban gratuit, în condiţii decente şi deplină siguranţă; - eradicarea corupţiei din administraţie, prin implicarea tuturor instituţiilor statului; - parcări etajate;

- înfiinţarea de creşe şi azile de bătrâni la standarde europene; - construirea unui spital nou, cu dotări ultramoderne, în colaborare cu Brăila, care să devină cel mai important centru de sănătate din sud-estul României.

Candidat independent, Ionel Goldură: "Toţi gălăţenii vor avea asigurate: apa rece, apa caldă, termoficare, canalizare. Fiecare gălăţean îşi va putea găsi un loc de muncă. Primăria va asigura o viaţă economică dinamică, prin facilităţi pentru investitori, proiecte în parteneriat public-privat, taxe şi impozite locale zero pentru agenţii economici cu 1-3 angajaţi şi fără datorii la stat, ghişeu unic, măsuri de combatere a şomajului şi a sărăciei. Ordine şi curăţenie în oraş, cu infrastructură şi circulaţie civilizate. Un oraş viu, cu viaţă culturală, sportivă. Două noi complexuri de agrement, spaţii verzi bine organizate şi întreţinute. Un sistem de sănătate şi educaţional performant, care să ne asigure viitorul. Turism de nivel naţional şi internaţional. O relaţie între cetăţeni şi Primărie bazată pe respect, transparenţă, comunicare, prevenirea corupţiei şi centrarea pe rezultat. Un brand, în conformitate cu tezaurul istoric şi cultural. Mai mulţi cetăţeni care nu mint, nu fură şi nu fac rău şi mai multe locuri "sfinţite" de munca oamenilor.

Candidata independentă, Daniela-Simona Vreme: "Cele mai mari probleme ale administraţiei municipiului Galaţi sunt lipsa de viziune, de profesionalism, de management şi corupţia. Eu vreau în esenţă trei lucruri pentru Galaţi şi gălăţeni: un oraş civilizat, o administraţie modernă orientată spre performanţă, atragerea fondurilor europene, crearea infrastructurii şi a facilităţilor fiscale necesare atragerii investitorilor. Fiind un om al faptelor şi nu al vorbelor, propun trei programe clare, care cred că vor reda Galaţiului locul pe care îl merită în România şi Europa, programele sunt: InvestGalaţi, Galaţi365 şi e-gălăţean. Programul InvestGalaţi se bazează pe strategie, mecanisme financiare şi brand. Scopul acestui program este cel de a căuta investitori strategici, de a pregăti noua generaţie de oameni de afaceri şi de a întări şi promova brandul oraşului. Programul Galaţi365 se bazează pe management participativ şi eficient, transparenţă, responsabilitate şi integritate. Programul e-gălăţean are ca prioritate demararea unor proiecte de anvergură, care să ducă oraşul în 2020 şi care să includă module de inteligenţă artificială şi SmartCity".

Candidat independent, Dorin Butunoiu: "Galaţiul nu are şi nu a avut un primar interesat cu adevărat de problemele gălăţenilor. Primarii de până acum s-au instalat la Primărie cu găştile lor de partid şi şi-au împărţit funcţiile şi banii publici în dispreţul legii şi al gălăţenilor. Eu vin cu proiecte reale şi bine gândite, care pun capăt risipei banului public şi jafului din administraţia locală şi oferă certitudinea unei vieţi mai bune. Numai un primar independent poate tăia de la rădăcină toate sforile de care firmele căpuşă stau atârnate de gâtul Primăriei. Sunt hotărât să le stric jocurile celor care au transformat acest oraş într-o sursă de venituri personale şi să redau Galaţiului încrederea şi demnitatea pe care o merită. Pe timpul mandatului meu, cu experienţa vastă pe care o am în accesarea de fonduri europene, Primăria va fi un generator de proiecte, prin care vom atrage în Galaţi investiţii din Uniunea Europeană. Investiţiile vor duce la crearea de noi locuri de muncă şi la transformarea Galaţiului dintr-un oraş falimentar într-unul dinamic".

Citit 5415 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 13:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.