Firmele din vestul ţării fac ANGAJĂRI. Muncitorii gălăţeni, la mare căutare

Firmele din vestul ţării fac ANGAJĂRI. Muncitorii gălăţeni, la mare căutare
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

O companie din Arad a organizat o o mini-bursă a locurilor de muncă chiar la sediul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Galaţi


La finalul primului trimestru al anului 2016, numărul şomerilor din judeţul Galaţi este de 17.362 de persoane, iar grosul (14.723) provine din mediul rural, a anunţat Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, prin intermediul unui comunicat de presă remis redacţiei. În condiţiile în care investiţiile în crearea de locuri de muncă lipsesc în judeţul Galaţi, iar posturile disponibile prin intermediul AJOFM nu au depăşit 250 în primele luni ale anului, o bună parte dintre şomerii gălăţeni şi-au pierdut orice speranţă la a se mai angaja. Cu toate astea, ei mai primesc şi veşti bune, iar una dintre ele este că o firmă din Arad care a organizat, de curând, o mini-bursă a locurilor de muncă chiar la sediul Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă. 

Candidaţii, ademeniţi cu salarii motivante

De mai bine de un deceniu, cei mai căutaţi pe piaţa muncii sunt... muncitorii, fie ei calificaţi ori necalificaţi. Această cerere pentru cei cu studii minime sau cu o meserie la bază a produs destule modificări pe piaţa muncii, astfel că cei mai mulţi angajatori au început să pluseze, pe lângă salariu, cu mese gratuite, cazare, chiar şi transport spre casă la final de lună. Astfel, chiar dacă locul de muncă oferit de firma arădeană, anume "confecţioner cablaje auto", este tocmai în partea cealaltă a ţării, candidaţii la acest post au fost ademeniţi cu un salariu atractiv (1.450 de lei brut), la care se adaugă un bonus de prezenţă de 15 la sută, 25 la sută spor pentru turele de noapte, 200 la sută pentru orele suplimentare lucrate, tichete de masă, precum şi două mese pe zi asigurate. În plus, cei selectaţi beneficiază şi de cazare gratuită, precum şi de transport gratuit spre casă o dată pe lună. "Nu e prima dată când lucrăm cu această firmă, ei fiind cei care au organizat şi vara trecută trei burse ale locurilor de muncă în judeţ, tot pentru fabrici de componente auto în vestul ţării. Ne-au sunat, ne-au întrebat dacă avem candidaţi pe profilul căutat de ei şi am reuşit să strângem laolaltă aproximativ 100 de şomeri care aveau nivelul necesar de pregătire", ne-a explicat Cezar Năstase, directorul AJOFM Galaţi. 

Cei mai mulţi şomeri, cu studii minime

Atât în ultimele oferte de locuri de muncă raportate de AJOFM, cât şi în cazurile în care angajatori din alte oraşe vin în judeţul nostru cu propuneri de locuri de muncă, muncitorii necalificaţi sau cei cu studii medii sunt la mare căutare. "Atât anul trecut, cât şi acum, ne-au fost ceruţi muncitori de către o firmă din vestul ţării, pentru a lucra în fabrici de piese auto. Noi, ca instituţie, ne bucurăm când vin angajatori şi ne cer forţă de muncă, pentru că avem, slavă Domnului. Mai greu este când vine vorba de interviu, pentru că mulţi nu vor să plece atât de departe de familii, chiar dacă salariul şi condiţiile de lucru sunt peste ce au acasă, unde nu produc nimic cu excepţia indemnizaţiei", ne-a mai spus Cezar Năstase, directorul AJOFM Galaţi.

"Am venit în Galaţi pentru a face angajările din cauza ratei ridicate a şomajului, lipsa locurilor de muncă din zonă, dar şi pentru că în zona judeţelor Arad şi Timiş este o cerere mare de forţă de muncă, iar aducerea de muncitori din alte colţuri ale ţării a devenit o practică obişnuită. Candidaţii selectaţi trebuie să aibă măcar studii medii, îndemânare şi să fie atenţi la detalii. În plus, dispoziţia la relocare a fost cel mai important factor. Ne bucurăm că interesul a fost mare atât din partea AJOFM, cât şi din partea candidaţilor", ne-a spus Marius Tout, reprezentantul firmei de recrutări. Conform acestuia, au fost selectaţi pentru angajare în jur de 100 de muncitori. 

La ultima raportare, numărul şomerilor din Galaţi mai scăzuse, iar rata şomajului era de 8,57 la sută. Din totalul şomerilor, 91 la sută (15.985) au studii minime, adică sunt ori necalificaţi ori în perioada de ucenicie, în timp ce doar 390 de şomeri au studii superioare. În ceea ce priveşte vârsta şomerilor, cei mai mulţi (5.666) au între 40 şi 49 de ani.

Citit 8861 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 06:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.