Ce este INTERZIS să facem în ziua alegerilor

Ce este INTERZIS să facem în ziua alegerilor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Pe 5 iunie, gălăţenii se vor prezenta la urne ca să-şi voteze favoriţii ce vor forma aparatul administraţiei publice locale pentru următorii patru ani. Pentru ca scrutinul să se desfăşoare în bune condiţii, iar procesul electoral să nu fie presărat şi, respectiv, urmat de incidente cu iz contravenţional sau penal, alegătorii şi cei implicaţi în desfăşurarea votării trebuie să ţină cont de o serie de prevederi legale.

Poliţia Română readuce în atenţie principalele acte de la care cei vizaţi trebuie să se abţină, în caz contrar riscând să se aleagă cu amenzi sau dosare penale.

Amenzi de până la 1.000 de lei

Potrivit Legii 115 din 2015 privind alegerea autorităţilor administraţiei publice, fiecare alegător trebuie să intre singur în cabina de vot, după ce a primit cele trei buletine de vot şi ştampila cu menţiunea VOTAT din partea comisiei secţiei de votare.

În plus, alegătorii trebuie să păstreze doar pentru ei momentul în care votează, nu să îl imortalizeze în fotografii sau filmuleţe. Prezenţa mai multor persoane în cabina de vot, precum şi fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot se sancţionează cu amendă de la 600 lei la 1.000 lei.

Chiar dacă nu toţi candidaţii vă sunt pe plac, sau poate nu aveţi chiar nicio preferinţă, nu trebuie să vă răzbunaţi pe "antipatici" mâzgâlind afişele electorale sau să distrugeţi alte tipuri de materiale de propagandă. Potrivit legii, constituie contravenţie distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice alt mod a listelor electorale, a platformelor-program afişate sau a oricăror altor afişe ori anunţuri de propaganda electorală şi se sancţionează cu amendă de la 600 lei la 1.000 lei.

Nici setea nu şi-o vor putea ostoi alegătorii oriunde în ziua votării. Electoratul va putea să dezbată evenimentele zilei în jurul unei beri la cel puţin 500 de metri de secţia de votare, deoarece comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanţă mai mică se sancţionează cu amendă de la 2.200 lei la 3.000 lei.

Între şase luni şi trei ani închisoare

Aceasta este pedeapsa comună a celor mai frecvente infracţiuni electorale, încălcarea codului penal în timpul alegerilor sau în perioada premergătoare fiind un risc nu doar pentru alegători, ci şi pentru cei înscrişi în cursă ori susţinătorii lor. Astfel, clasicele "pomeni electorale", marcate sub oferirea de prânzuri, pachete, bani sau alte foloase, cu excepţia bunurilor cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice, pentru a aduna voturi sau a elimina concurenţa, se pedepseşte cu închisoarea între trei luni şi şase ani şi interzicerea unor drepturi.

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează împiedicarea dreptului de a alege sau de a fi ales, dar şi utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.

În fine, alegătorii trebuie să ţină cont că au voie să introducă în urne atâtea buletine cât trebuie să primească, conform legii, respectiv trei. Dacă vor strecura mai multe formulare, riscă dosar penal şi aceeaşi pedeapsă privativă de libertate.

Citit 4780 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 06:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.