Dunărea se îneacă în GUNOAIE (GALERIE FOTO)
Foto: Foto ”Viața liberă”, Remus Basalic

Dunărea se îneacă în GUNOAIE (GALERIE FOTO)
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Imediat ce cobori pe Faleza inferioară a Dunării, pe la Elice, eşti întâmpinat de un panou de tablă pe care este inscripţionat următorul text. „Manifest pentru un oraş curat”. Este de ajuns însă să faci doar câţiva paşi, pentru a constata nepotrivirea flagrantă dintre peisajul din jur şi mesajul de pe panou. La doar câţiva metri de aparenta curăţenie de pe faleză, chiar la malul apei, s-au format adevărate insule alcătuite din crengi, trunchiuri de copac, PET-uri şi alte resturi menajere, în urma ploilor abundente de săptămâna trecută.

 

Nivelul apei a crescut, iar viitura a adus cu ea, de pe cursul Dunării, un adevărat fluviu de gunoaie. Restaurantele ponton de pe mal şi pâlcurile de vegetaţie acoperite acum în parte de apă au acţionat ca un adevărat magnet pentru deşeuri, transformând faleza dintr-un loc de relaxare - unul dintre puţinele pe care gălăţeni îl au, de altfel, la dispoziţie - într-un potenţial focar de infecţii.

Simfonia resturilor

Cele mai mari cantităţi de crengi şi resturi menajere s-au adunat în jurul teraselor plutitoare. Sâmbătă după-amiază, spre exemplu, sutele de gălăţeni ieşiţi la aer curat, pe faleză, au dat inevitabil nas în nas cu deşeurile aduse de viitură. Terasele de pe pontoane erau însă pline, clienţii acestora nepărând deloc deranjaţi de gunoiul care îi apuca de picioare. Scena părea desprinsă dintr-un tablou grotesc.

 

Malul gălăţean al DUNĂRII, acoperit cu TONE de GUNOAIE

Pe parcursul celor doi kilometri dintre Elice şi Trecerea Bac, mai multe astfel de pâlcuri de gunoi s-au format, în ultimele zile. Inclusiv pontoanele de la Trecere Bac au fost căptuşite cu un brâu de crengi, PET-uri şi animale moarte. Unii pescari nu par să vadă însă nimic în neregulă în această situaţie. „Eu vin la pescuit în fiecare zi, chiar dacă nu prea prind nimic. Nu trage peştele la mal. Decât să stau în casă, mai bine ies la aer liber. Gunoaiele s-au adunat de câteva zile, dar aici (în dreptul teraselor ponton - n.r.) nu miros încă”, a spus un pescar.

Pescuit printre munţii de gunoi

Majoritatea gălăţenilor cu care am vorbit, în schimb, par deranjaţi de situaţia care se repetă de la an de an. "Eu nu înţeleg de ce nu pun nişte plase care să oprească gunoiul. În fiecare an, după ploi mai abundente sau la topirea zăpezilor, suntem invadaţi de gunoaiele pe care le aruncă alţii. Avem Dunărea aici, dar nu ştim să profităm. Garda de Mediu ar trebui să vină, să constate, să cureţe şi, acolo unde este cazul, să sancţioneze. Dacă s-ar aplica amenzi, nu am mai vedea atâtea gunoaie", este de părere Nicolae Lăcătuş, un gălăţean în vârstă de 77 de ani.

Trei amenzi într-un an

Situaţia ar putea fi remediată în următoarele zile, potrivit comisarului şef al Gărzii de Mediu Galaţi, Marian Mocanu. "Când debitul apei de pe Dunăre creşte, sunt aduse şi deşeuri. Vom face zilele următoare un control pe Faleză, pentru a vedea exact cum stau lucrurile. Acolo unde gunoiul s-a adunat în jurul pontoanelor, este obligaţia proprietarilor să-l ridice. Dacă gunoiul e pe mal, municipalitatea trebuie să-l adune", a explicat, pentru "Viaţa liberă", comisarul-şef Marian Mocanu. Anul acesta, Garda de Mediu Galaţi nu a făcut controale pe Faleza Dunării. Anul trecut, în schimb, în urma acţiunilor de control, au fost date trei sancţiuni constând în amenzi contravenţionale.

La jumătatea lunii mai, 11 puşcaşi marini din armata SUA s-au înarmat cu mănuşi şi cu saci de gunoi şi, alături de mai mulţi liceeni gălăţeni, au curăţat malul Dunării de pe Faleza de la Galaţi. La finalul misiunii, americanii au mărturisit că au fost uimiţi de cât gunoi au găsit pe faleză. Poate că şi acum autorităţile întârzie să ia orice măsură, în speranţa că vor veni iarăşi americanii.

Citit 7582 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 06:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.