COSTEL FOTEA va fi preşedintele Consiliului Judeţean Galați. NEGOCIERI pentru majoritatea politică

COSTEL FOTEA va fi preşedintele Consiliului Judeţean Galați. NEGOCIERI pentru majoritatea politică
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Unul dintre fotoliile de vicepreşedinte al CJ îi va reveni social-democratului Gigel Istudor * În timp ce social-democraţii poartă negocieri cu toate partidele pentru asigurarea majorităţii în forul legislativ judeţean, liberala Tania Bogdan propune o coaliţie anti-PSD


Noul Consiliu Judeţean (CJ) ar putea să se constituie chiar săptămâna viitoare, dacă social-democraţii, care au obţinut cele mai multe mandate în forul legislativ judeţean (15 la număr, din cele 35 atribuite) vor reuşi să încheie, în cursul acestei săptămâni, alianţele politice care să le confere o majoritate confortabilă. După ce a câştigat detaşat alegerile pentru CJ, Partidului Social Democrat îi va reveni atât funcţia de preşedinte, care va fi ocupată de actualul county manager, Costel Fotea, cât şi una dintre cele două de vicepreşedinţi, care îi este rezervată consilierului judeţean Gigel Istudor. Totodată, conform calculelor politice ale social-democraţilor, PSD îşi va păstra în portofoliu, şi în mandatul 2016-2020, funcţia de county manager (ocupantul acesteia încă nu a fost stabilit oficial), în timp ce a doua funcţie de vicepreşedinte îi va reveni uneia dintre formaţiunile politice cu care social-democraţii vor încheia alianţe.

Costel Fotea, care are şi calitatea de preşedinte executiv al PSD Galaţi, a precizat că, în prezent, social-democraţii sunt în tratative cu celelalte patru formaţiuni politice care vor avea reprezentanţi în forul legislativ judeţean - PNL, ALDE, UNPR şi PMP, pe care le-a invitat la negocieri. Cu toate acestea, dacă luăm în calcul declaraţiile liderului naţional al partidului, Liviu Dragnea, care a anunţat că îşi doreşte o colaborare cu ALDE şi UNPR, atât în prezent, cât şi pe viitor, PSD va face echipă, cel mai probabil, în Consiliul Judeţean cu cele două formaţiuni politice. Asta ar însemna că PSD va avea asigurate 22 de voturi în total (ALDE având patru consilieri, iar UNPR - trei).

Nu trebuie ignorat însă că PSD va trebui să-şi mai asigure două voturi în plus, pe lângă cele 22, având în vedere că vor exista proiecte de hotărâre ce vor necesita două treimi din voturi, adică 24. Prin urmare, PSD va trebui să-şi mai caute aliaţi.

Unii dintre liberali cer coaliţie anti-PSD

Chiar dacă a ţinut să precizeze că aceasta nu este poziţia partidului, ci un punct de vedere personal, liberala Tania Bogdan este de părere că social-democraţii ar trebui izolaţi în Consiliul Judeţean, prin crearea unei coaliţii anti-PSD.

„Nu pot să spun că sunt foarte mulţumită de rezultatele Partidului Naţional Liberal la Galaţi, dar, având în vedere conjunctura specifică acestui judeţ, unde sunt trei partide de stânga care contează în alegeri, le acceptăm ca atare. Mesajul nostru este că ar trebui făcută o coaliţie anti-PSD, pentru că PSD a condus judeţul 26 de ani, cu rezultatele pe care le ştim cu toţii, şi acum ar trebui o coaliţie anti-PSD la Galaţi, propunere cu care mă gândesc că ar trebui să venim noi, liberalii, pentru că este firesc să schimbăm ceva. Oamenii şi-au dorit totuşi să se schimbe lucrurile. Propunerea nu înseamnă că noi ne dorim funcţii, negocieri de vreun fel, ci pur şi simplu ne dorim să facem alianţă împotriva acestui partid, care a condus ineficient judeţul şi municipiul Galaţi atâţia ani. Este o opinie personală, probabil se va discuta şi în partid şi, în funcţie de aceasta, vom lua o decizie. Dar eu aşa gândesc lucrurile”, a afirmat liderul de grup al PNL din Consiliul Judeţean.

"Cheia" PSD, un independent?

Nu este exclus ca primul ales independent din istoria forului legislativ judeţean, Dorin Butunoiu, să fie „curtat” de PSD, mai ales că acesta a fost, până în luna februarie a acestui an, social-democrat cu acte în regulă. Asta dacă, bineînţeles, social-democraţii vor trece peste atacurile acestuia la adresa unora dintre liderii lor. Cert este că, ieri, Dorin Butunoiu a dat asigurări că va susţine toate proiectele ce vor fi promovate în interesul cetăţenilor şi al judeţului, precizând totodată că va rămâne independent. În acelaşi timp, Butunoiu a ţinut să-i transmită fostului său şef de partid, Dan Nica, faptul că îi va rămâne un adversar deloc de neglijat.

Rămâne de văzut pe ce alianţe se vor baza social-democraţii, pentru următorii patru ani şi ce partide politice se vor afla în opoziţie în Consiliul Judeţean. Indiferent de jocurile de culise, ar trebui ca aleşii să nu uite totuşi pe cine ar trebui de fapt să reprezinte în forul legislativ, dar, mai ales, cine şi de ce i-a trimis în Consiliul Judeţean.

Citit 18411 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 06:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.