Munca în străinătate, între risc şi certitudine/ 15.000 de locuri vacante în Europa, puţini şomeri interesaţi

Munca în străinătate, între risc şi certitudine/ 15.000 de locuri vacante în Europa, puţini şomeri interesaţi
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

În ultimii ani, de când criza economică a lovit şi România, iar găsirea unui loc de muncă, mai ales în Galaţi, a devenit o misiune aproape imposibilă pentru mulţi dintre cei care au fost concediaţi, posibilitatea găsirii unui post în străinătate a devenit o opţiune din ce în ce mai accesată. Astfel, o bună parte dintre şomerii gălăţeni au emigrat spre ţările din spaţiul economic european, care i-au acceptat şi le-au oferit un trai mai bun, deşi departe de locurile natale. 

Plecarea la muncă în străinătate nu este, însă, atât de simplă pe cât pare. "Viaţa liberă" a stat de vorbă cu reprezentanţii unei firme de recrutare, care ne-au explicat care sunt paşii necesari pre-angajării, dar şi care sunt obligaţiile potenţialului angajat, ale angajatorului şi ale firmei de recrutare care se implică în acest proces. "Noi  punem la dispoziţia românilor locuri de muncă în Marea Britanie, Olanda, Germania, Franţa şi multe alte ţări din Uniunea Europeană care, cumulate, au o ofertă de peste 15.000 de locuri de muncă vacante. Este adevărat, însă, că cele mai multe locuri de muncă pe care le intermediem sunt în Marea Britanie, în domeniul medical, motiv pentru care am şi semnat mai multe contracte cu şcoli postliceale din Galaţi", ne-a explicat Neta Iacomi, reprezentanta firmei Nirva Recruit.  

Există, însă şi riscuri, iar contactarea unei firmei de recrutare poate fi soluţia către o plecare "la sigur". "Din păcate, există multe firme care percep comisioane de la oameni, ca apoi să îi trimită în necunoscut. Noi primim apeluri de la români plecaţi în străinătate care dorm pe sub poduri, în gări sau alte astfel de locuri, pentru că s-au dus la pomul lăudat, cum se spune. Toate lucrurile trebuiesc verificate înainte de plecare, pentru a nu vă trezi că aţi dat şi bani şi aţi rămas şi fără loc de muncă", a mai spus Neta Iacomi.

Tinerii, mai greu de convins la plecare

Dacă mare parte dintre cei care se plâng că nu există locuri de muncă şi că nu au şanse de angajare în domeniile absolvite sunt tineri, majoritatea celor care pleacă la muncă în străinătate este, de regulă, formată din şomeri trecuţi de 40 de ani, împinşi de nevoia întreţinerii unei familii. "S-a întâmplat de multe ori ca tinerii să nu îşi dorească să plece, chiar şi cu cei de pe domeniul medical. Asta pentru că ei vor să intre direct ca medici sau ca asistenţi, ceea ce în ţări precum Marea Britanie nu se poate, dat fiind că mai întâi ai nevoie de toate actele. Astfel, cât durează obţinerea actelor, noi le propunem celor pe care îi trimitem în Marea Britanie să facă stagii de practică medicală plătite, ori să lucreze în clinici particulare", ne-a mai explicat Neta Iacomi.

Practic, aceste acte necesare sunt de fapt diplomele obţinute în România care trebuiesc echivalate în ţara unde se angajează şomerii. "Referindu-ne strict la diplomele asistenţilor medicali generalişti, aceştia au nevoie de echivalarea de la NMC (Consiliul Asistentelor şi Moaşelor) din Marea Britanie, spre exemplu, pentru obţinerea unui PIC pe baza căruia pot profesa. De o astfel de echivalare a diplomelor au nevoie toţi cei care se duc la muncă în UK", ne-a mai explicat reprezentanta firmei de recrutare, Neta Iacomi.

În urma bursei generale a locurilor de muncă din aprilie, în străinătate nu a plecat nici un şomer gălăţean, deşi au fost mai mulţi care s-au înscris pe liste, pentru a fi contactaţi ulterior

Paşii pentru angajare, simpli şi rapizi

În cazul celor care îşi doresc să muncească în străinătate şi aleg să plece prin intermediul unei firme de recrutare, angajarea se face, de regulă, prin intermediul internetului, dat fiind că angajatorii străini doresc să vadă dacă potenţialul candidat are un nivel bun al limbii străine, dar şi dacă este priceput pe domeniul pentru care optează. "Din România trebuie să se plece cu un contract de muncă ferm, în care să fie stipulată plata pe oră, minimul de ore garantate pe săptămână (măcar 36), dar şi dacă trainingurile la care trebuie să participaţi sunt plătite sau trebuie să vi le plătiţi singuri", ne-a mai spus Neta Iacomi.

Conform reprezentantei firmei de recrutare cu care am stat de vorbă, există angajatori care aleg să introducă termenul de "zero hours" în contracte. Asta înseamnă că angajatorul nu îl poate obliga pe angajat să vină la muncă, iar angajatul poate refuza să vină atunci când este chemat. În fapt, măsura este una păguboasă pentru angajat, pentru că plata se face doar la orele muncite, care sunt inconstante. Un contract ferm, pe un număr determinat de ore, cu posibilitate de ore suplimentare, atrage un venit sigur la final de lună. 

Salarii începând de la 1.600 de euro pe lună

Din punct de vedere statistic, numărul românilor care muncesc şi trăiesc doar în Marea Britanie este de peste 250.000, iar al celor din toată Europa de câteva milioane bune. Iar numărul lor este în continuă creştere, dat fiind că investiţiile în locuri de muncă din România, cu precădere din zona Galaţiului, lipsesc. "Un asistent medical în Marea Britanie este plătit cu aproximativ 15 lire pe oră, brut, iar un infirmier cu 8 lire. La un număr de cel puţin 8 ore lucrate pe zi, deşi acolo se lucrează şi noaptea şi ture suplimentare, rezultă o plată de 120 de lire pe zi pentru un asistent medical generalist şi în jur de 65 de lire pentru un infirmier. La 20 de zile lucrate, vorbim de salarii cifrate undeva la 2000 de lire. Şi asta e doar o estimare, dat fiind că orele de noapte sunt plătite în plus, iar turele suplimentare sunt dese. Astfel, un asistent medical generalist poate rămâne cu cel puţin 3000 de lire în buzunar lunar. Şi şoferii de tir sunt plătiţi bine. Colaborăm cu o firmă din Olanda care le oferă 2000 de euro pe lună, cazare la hotel de patru stele, două mese pe zi şi doar cinci zile de lucru pe săptămână", ne-a mai spus Neta Iacomi.

Şi cu AJOFM se poate pleca în străinătate

În cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Galaţi există serviciul EURES, care se ocupă tot cu plasarea forţei de muncă în spaţiul economic european. "Până acum, am consiliat 125 de persoane în 2016, iar 12 au fost şi înregistraţi pentru locuri de muncă în Israel. Dintre aceştia, nouă au fost acceptaţi pentru interviuri şi probe de lucru. La nivel naţional, au fost confirmate cinci angajări în primele patru luni ale anului, patru în Danemarca şi una în Spania", ne-a declarat directorul AJOFM Galaţi, Cezar Năstase. 

Actualmente, prin intermediul EURES sunt disponibile peste 500 de locuri de muncă în Spaţiul Economic European.        

Citit 3992 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 06:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.