LA NUMAI 12 ANI! Campion naţional la şah, reprezintă România la Mondiale

LA NUMAI 12 ANI! Campion naţional la şah, reprezintă România la Mondiale
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Cristi Iulian Coca s-a clasat pe primul loc la Campionatul Naţional de şah şi s-a calificat atât la Europenele din Cehia, cât şi la Mondialele din Georgia * Cum clubul din care face parte nu a primit finanţare nici anul acesta, participarea se face prin sponsorizări


Cristi Iulian Coca are numai 12 ani, dar a adunat deja 58 de medalii şi 44 de cupe la sutele de competiţii de şah la care a participat de la şase ani, de când practică acest sport. Legitimat la Clubul "Smart" şi avându-l ca antrenor pe Lucian Gîlea, anul acesta s-a clasat pe primul loc la Campionatul Naţional, care s-a desfăşurat la Călimăneşti, la categoria sa de vârstă. Prin urmare, el va reprezenta România atât la Campionatul European care se va desfăşura la Praga, Cehia, în august, cât şi la Campionatul Mondial, care se va desfăşura, în toamnă, în Georgia.

Deşi o asemenea responsabilitate ar părea destul de mare pentru un copil de numai 12 ani, Cristi nu este speriat deloc de această perspectivă şi se va antrena toată vara pentru a putea obţine un loc cât mai bun. De altfel, ştie ce are de făcut, pentru că nu este pentru prima dată când se califică la o competiţie internaţională. La opt ani, s-a clasat pe locul al treilea la Naţionale şi a participat la Campionatul European, unde s-a clasat pe un loc destul de bun, al nouălea. Anul acesta ştie că va obţine un rezultat mult mai bun, pentru că s-a pregătit între timp, a ştiut să înveţe şi din propriile greşeli, cum îi stă  bine unui alergător de cursă lungă.

Pasiune de la trei ani

A gustat din pasiunea pentru şah încă de la trei ani, când se uita fascinat la colegii lui mai mari care învăţau alfabetul acestui sport. Pentru că antrenorul nu l-a primit la cursuri, pentru că a considerat că este mult prea mic şi n-ar înţelege, s-a mulţumit să alerge cu piesele şi tabla după tatăl său acasă şi să-l provoace la joc. Abia la şase ani a putut fi înscris la club, iar de la şapte ani premiile au început să curgă. Are acasă o vitrină întreagă plină cu cupe. E mândru de fiecare victorie, pentru că ştie că a făcut sacrificii pentru asta. Vacanţele toate şi le-a petrecut participând la competiţii, antrenamente şi cantonamente. Dar cum face totul din pasiune, nu simte aceste lucruri ca pe o corvoadă. "E un joc care presupune să munceşti foarte mult, să te concentrezi. E foarte complicat, dar îţi dezvoltă memoria. În plus, te poţi distra şi plimba, atunci când participi la competiţii", punctează el motivele pentru care n-ar renunţa la şah oricât i-ar fi de greu.

Dintre şahiştii de talie mondială îi place Fabiano Luigi Caruana, locul al doilea la nivel mondial. "Chiar dacă a pierdut locul I, partidele lui sunt foarte spectaculoase. Nu te plictiseşti urmărindu-l.

Vorbeşte despre strategii şi tactici cu o dezinvoltură care pare cel puţin ciudată pentru vârsta lui. Însă ştie că pentru a învăţa cât mai mult trebuie să citeşti cărţi de speciallitate, dar, în primul rând, trebuie să te obişnuieşti să "furi" meserie de la maeştri. De aceea, urmăreşte pe internet partide comentate în limba engleză, care pare să nu mai aibă nicio taină pentru el în acest domeniu.

Primul şi la şcoală

Sportul minţii pare să-l fi antrenat foarte bine şi pentru ceea ce face la şcoală. Recunoaşte că învaţă cu uşurinţă, citeşte o dată lecţia şi o ştie deja. Asta pentru că, în cei şase ani de când joacă şah, a învăţat că e foarte important să te concentrezi la maximum la momentul oportun. Cum e nevoit să participe la cantonamente şi concursuri, nu prea are timp de pierdut când vine vorba de lecţii, aşa că s-a învăţat să lucreze foarte rapid, mai ales la matematică, disciplină care-i place cel mai mult.

Anul acesta va termina cu o medie foarte frumoasă - 9,92, spune el mândru de rezultatele sale.

Un sport cu multe sacrificii financiare

Când vine vorba de competiţii, antrenorul de la Smart, Lucian Gîlea, le este micilor sahişti şi mamă şi tată, pentru că el este cel care are grijă de ei în deplasări. "Este un sport foarte costisitor. De exemplu, cazarea şi masa pentru Campionatul Naţional a costat cam 1.100 de lei pentru fiecare copil. Dacă ar veni şi părintele, suma s-ar dubla. Nu toate familiiile dispun de posibilităţile  acestea financiare. Pentru Europene şi Mondiale, am fost nevoiţi să ne găsim sponsori, pentru că şi aici ni se decontează de la federaţie doar dacă ne clasăm la competiţiile internaţionale în primele şase locuri", povesteşte Lucian Gîlea.

Acesta speră ca măcar la rectificarea de buget a Consiliului Local să fie prins şi clubul său, care a fost lăsat timp de doi ani fără finanţare. "Anul trecut, din patru cluburi de şah câte are Galaţiul, doar două au primit finanţare. Nouă nu ne-au dat nimic, deşi am depus dosar, iar celălalt club care n-a primit n-a avut dosarul complet. Mie mi-au spus că nu primim bani pentru că de-abia ne-am înfiinţat. Deşi, în scurt timp, am venit cu rezultate frumoase - avem echipa de fete calificate în Ligă, locul I naţional la echipa de 12 ani, locul al doilea naţional la echipa sub 10 ani, tot n-am primit nimic nici anul acesta. Ni s-a spus că merităm, bani s-au dat la toate celelalte trei cluburi, numai la noi n-au ajuns. Poate e o greşeală, care se va repara curând", speră antrenorul campionului.

Acesta susţine că părinţii sunt cei care au susţinut în totalitate clubul, la toate concursurile, însă nu este normal, mai ales când vine vorba de competiţiile internaţionale, unde se cheltuiesc câteva sute bune de euro. "Sunt  sacrificii financiare mari pentru părinţi, iar la Europene şi Mondiale am căutat şi căutăm sponsori. Dar asta nu înseamnă că e normal ceea ce se întâmplă", conchide Lucian Gîlea.

Citit 82441 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 06:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.