Un gălăţean a scăpat de datorii, cu legea "dării în plată"

Un gălăţean a scăpat de datorii, cu legea "dării în plată"
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Intrată în vigoare pe 13 mai 2016, legea dării în plată începe deja să aibă rezultate. După ce la Zimnicea a fost înregistrat primul caz al unui român care a reuşit să scape de datoria pe care o avea la bancă, deşi fusese executat silit, o situaţie asemănătoare s-a întâmplat şi în Galaţi.

Ionuţ Balaban, un gălăţean de 38 de ani, contractase un credit imobiliar în 2008, pentru a-şi achiziţiona un apartament cu o cameră, în Micro 21. "Luasem atunci un credit de 37.500 de euro. Rata iniţială era acceptabilă, undeva în jur de 250 de euro pe lună, în condiţiile în care aveam şi un salariu frumos în acea perioadă. Şi, dat fiind că dobânda a fost fixă în primul an, nu mi-a venit greu să mă descurc. Apoi, însă, a venit criza, euro a crescut simţitor, salariile din România au scăzut şi ajunsesem să plătesc, în loc de 800 de lei pe lună, aproape 1.500 de lei. Am fost de multe ori la bancă, le-am explicat că rata îmi depăşea deja 90 la sută din venituri, însă mi se ofereau răspunsuri cu detalii din contract. Aşadar, înţelegere zero!", ne-a explicat tânărul gălăţean.

Deşi a mai încercat timp de un an să achite ratele unui credit luat pe o perioadă de 30 de ani, la începutul lui 2011 a realizat că se află în imposibilitatea de a mai duce la bun sfârşit creditul. "Dacă am văzut că nu găsesc înţelegere din partea băncii, m-am hotărât să nu mai plătesc. Asta este. Am fost executat silit, mi s-a luat apartamentul, nu mi-a mai păsat. Banca s-a chinuit destul de mult să vândă apartamentul meu. A fost scos la licitaţie şi în 2013, dar şi în 2014, până prin luna mai. Într-un final, a fost vândut cu o sumă undeva la 770 de milioane de lei vechi, adică mai puţin de jumătate din ce am plătit eu, în condiţiile în care în 2008 un evaluator al băncii îmi spusese că apartamentul valorează ceva mai mult. Restul banilor trebuia să îi achit eu, adică undeva la vreo 20.000 de euro", a mai explicat Ionuţ Balaban.

Însă greul abia aici a început pentru tânărul gălăţean. După ce a fost vândut apartamentul, tânărul şi-a deschis un cont la o bancă care nu făcea parte din grupul Erste, pentru a nu i se mai lua bani direct din cont. "La începutul lui 2015, văzând că altfel nu mă pot găsi, banca mi-a pus poprire direct pe salariu la locul de muncă, pentru suma de 38.174 de euro, cu aproape 700 de euro mai mult decât împrumutasem eu. Lunar, mi se oprea o treime din salariu, bani care se duceau la bancă. Având în vedere că eu deja achitasem în jur de 3.000 de euro în primul an şi vreo 7.700 în următoarele 22 de luni, cât am mai reuşit să achit ratele, iar banca îmi vânduse apartamentul cu aproximativ 17.000 de euro, normal ar fi fost să mai am de achitat în jur de 10.000 de euro", ne-a spus domnul Balaban.

"Darea în plată" a durat fix o lună

"Legea asta a fost o adevărată salvare. Nu am aşteptat deloc. Ea a intrat în vigoare într-o vineri, pe 13 mai, şi eu m-am dus la bancă pe 16, luni, şi am făcut notificarea. Mi s-a spus că voi primi răspuns în 30 de zile, însă nu mă aşteptam să îl primesc chiar în a 30-a zi. Am mai sunat eu la bancă în intervalul ăsta, dar mi se tot spunea că mi se va răspunde în cele 30 de zile. Am sunat tot eu în dimineaţa celei de-a 30-a zi şi mi s-a spus, după o aşteptare de o oră, că cererea mea a fost aprobată şi că trebuie să mă prezint în aceeaşi zi la bancă pentru a semna acordul. Partea interesantă este că pe acordul de dare în plată era trecută suma de 38.779 euro, iarăşi mai mare cu vreo 600 de euro faţă de cea pe care mi se pusese poprire. Iar eu plăteam lunar, că mi se luau bani din salariu. Aşadar, datoria mea creştea pe măsură ce plăteam, în loc să scadă", ne-a mai spus tânărul de 38 de ani.

Ca urmare a semnării acordului de dare în plată, Ionuţ Balaban a renunţat la dreptul de a cere despăgubiri băncii, însă, din ce ne-a spus tânărul, tot ce contează este că a reuşit să scape de un credit pe care, în ritmul în care se modifica, l-ar fi plătit şi nepoţii săi.

Banca trebuie să accepte cererile

Unul dintre avocaţii implicaţi în procedura "dării în plată", Adrian Cuculis, explica acum câteva săptămâni că "nici nu se mai discută de necesitatea apelării la un notar public, fiindcă imobilul a fost deja vândut, iar banca, prin simpla notificare de remitere a datoriei, practic de recunoaştere ca fiind stinsă datoria de către bancă, ar trebui ca instituţia să emită un document, din care să reiasă faptul că împrumutatul nu mai are niciun fel de datorie". Cu toate acestea, există bănci care contestă notificările, vorbind despre caracterul neconstituţional al legii.

Citit 17138 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 06:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.