Neglijate de autorităţile gălățene. Tristeţea SCULPTURILOR în metal de pe FALEZĂ
Foto: Foto Dănuţ Onofrei

Neglijate de autorităţile gălățene. Tristeţea SCULPTURILOR în metal de pe FALEZĂ
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Văzând anunţul din ziar, "Viaţa liberă vă invită să luaţi atitudine", m-am gândit că ar fi util să supuneţi atenţiei organelor locale, nou alese, situaţia lucrărilor de artă în metal amplasate pe Faleza Superioară şi Inferioară a Dunării acum aproape 40 de ani.

În acest scop, am parcurs faleza, de la locul de joacă inaugurat de primarul Marius Stan până la Trecere bac şi iată ce am constatat:

Pe Faleza Superioară sunt amplasate următoarele lucrări:

1. În apropiere de Hotelul "Faleza", între blocurile Gorun şi Dafin, este o lucrare de artă, în metal, solidă, ancorată într-un soclu din beton, greu de observat din cauza copacilor care o înconjoară din toate părţile. Rugina a pus stăpânire pe toate elementele metalice ale lucrării. Nu i se cunoaşte denumirea, deoarece nu există nicio plăcuţă care să indice denumirea lucrării şi numele autorului.

2. Lucrarea metalică din faţa blocului Răchita (în apropiere de restaurantul "Pescarul"). Nu se cunoaşte denumirea lucrării. Pe soclu staţionează multe persoane care consumă seminţe şi băuturi. Din această cauză, spaţiul verde din jurul soclului este acoperit de coji de seminţe, gunoaie, doze şi ambalaje de bere etc.

3. Vizavi de parcul Viva se află lucrarea "Cheia oraşului". Nu i se poate citi denumirea înscrisă pe plăcuţă, deoarece scrisul a devenit ilizibil.

4. Tot în această zonă se află lucrarea care domină faleza prin înălţimea ei, denumită "Fructul soarelui". Denumirea lucrării înscrisă pe plăcuţă nu se poate citi din cauza zgârieturilor adânci, rămânând vizibil numai numele autorului (Apostu).

Pe Faleza Inferioară, pornind de la locul de joacă spre Trecere bac, întâlnim:

5. Lucrarea de culoare albastră, amplasată în imediata apropiere a locului de joacă, neavând plăcuţă cu identificare, nu se cunoaşte denumirea şi numele autorului.

6. Lucrarea din metal de culoare verde, amplasată pe spaţiul verde din faţa restaurantului "Libertatea 2000", nu  se poate observa de pe aleea pietonală din cauza copacilor care o acoperă din toate părţile.

7. Pe cheiul Dunării, în spatele restaurantului "Libertatea 2000", este amplasată o lucrare la care nu poţi avea acces şi nici nu este vizibilă din cauza clădirii restaurantului. Este necesară reamplasarea acesteia, că de demolarea clădirii nu poate fi vorba.

8-9. Lucrările "Pasărea apelor" şi "Capriciile ielelor" sunt bine amplasate, vizibile de pe aleea pietonală.

10. Lucrarea "Noapte - zi" de formă sferică. Iniţial, jumătatea sferei care reprezintă noaptea a fost vopsită de către autor în negru, iar acum are o altă culoare (mov sau violet). Plăcuţa cu denumirea lucrării nu se poate citi din cauza vegetaţiei.

11. La lucrarea "Tentativă" lipseşte plăcuţa cu denumirea lucrării şi numele autorului.

12. La lucrarea "Lichid fluid", numele autorului şi denumirea lucrării de pe plăcuţă nu se pot citi.

13. Lucrarea "Evoluţie" se află în stare bună.

14. La lucrarea "Septenarius" lipseşte plăcuţa cu denumirea lucrării şi numele autorului.

15. Lucrarea "Fisiune" este în stare bună.

16-17. Lucrările "Valul şi vântul" şi "Icar" trebuie vopsite, pentru a acoperi scrisul cu graffiti.

18. La următoarea lucrare amplasată pe cheiul Dunării, plăcuţa cu denumirea lucrării a fost smulsă de pe soclu.

19. Lucrarea "Confluenţe". Au fost sustrase două elemente metalice care erau lipite (sudate) pe un braţ al lucrării şi încă şase elemente de pe celălalt braţ.

20. Lucrarea "Receptor". Plăcuţa cu denumirea lucrării a fost smulsă de pe soclu. Lucrarea este şi invadată de cuiburi de vrăbii.

21. Lucrarea "Spaţiu vegetal". Plăcuţa cu denumirea lucrării este smulsă.

22. La lucrarea "Ecran", de culoare albastră, lipseşte plăcuţa cu denumirea lucrării.

23. Lucrarea "Fructul soarelui" nu se poate observa din cauza copacilor care au acoperit-o în întregime.

24. Lucrarea căreia nu-i cunosc denumirea, neavând plăcuţa de identificare, dar seamănă cu o îngrămădire de fiare în mare dezordine. S-ar spune că reprezintă simbolul industriei româneşti înainte de anul 1989.

25. Pe partea opusă se află o lucrare fără plăcuţă de identificare, nu-i cunosc denumirea, dar seamănă cu o persoană cu corpul în jos şi cu mâinile întinse.

26. La capătul falezei, lângă punctul de control de acces, se află pe spaţiul verde, abandonate, elementele unei lucrări dedicate memoriei lui Brâncuşi.

Am atribuit unor lucrări fără plăcuţe de identificare denumiri pe care mi le-am amintit din vremea când au fost amplasate. S-ar putea ca unele denumiri să nu fie exacte.

Prezenţa lucrărilor în metal este remarcată de un stâlp metalic amplasat în capătul de intrare în zona falezei (de la scări), pe care este fixată o placă metalică de formă rotundă, ce ne arată că lucrările s-au realizat sub egida Taberei de sculptură în metal Galaţi 1977. Stâlpul în cauză şi placa cu înscrisuri nu sunt vizibile, fiind încorporat şi acoperit de construcţia restaurantului "Nic-Nic".


Vă reamintim că "Viaţa liberă" găzduiește, săptămânal, cele mai interesante opinii şi atitudini despre Galaţi. Cu intenția să realizăm o radiografie a societăţii civile, în care să se regăsească aspiraţiile fiecărui gălăţean care are ceva de spus, vă invităm - dacă doriți să vă implicați şi considerați că puteți ajuta cu idei şi propuneri concrete la schimbarea în bine a oraşului - să trimiteți texte pe adresa de mail a ziarului, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 3149 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 11:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.