Un nou SPITAL judeţean de urgenţă pentru gălăţeni. Ce spune Ministerul Dezvoltării despre proiect

Un nou SPITAL judeţean de urgenţă pentru gălăţeni. Ce spune Ministerul Dezvoltării despre proiect
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Galaţiul poate beneficia de bani pentru construcţia unui nou spital judeţean, numai că autorităţile competente de la malul Dunării nu au solicitat la nivel central finanţare, a anunţat viceprim-ministrul Vasile Dîncu * Fără un front politic comun şi demersuri din partea Consiliului Judeţean, proiectul va rămâne, uitat, în sertare


Autorităţile au şansa să relanseze proiectul construcţiei unui nou spital judeţean la Galaţi, o unitate sanitară modernă, care să le ofere oamenilor din zonă servicii medicale la standarde europene, uitat de mai bine de şapte ani prin „munţii” de maculatură ai autorităţilor centrale. Condiţia este ca factorii de decizie de la nivel local, în speţă Consiliul Judeţean, susţinut, printre alţii, de parlamentari, să promoveze proiectul şi să solicite fonduri. Cel puţin asta a anunţat viceprim-ministrul Vasile Dîncu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, care a precizat, într-un răspuns formulat la solicitarea deputatului Victor Paul Dobre, că această investiţie poate fi finanţată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), numai că autorităţile gălăţene nici măcar nu au formulat o solicitare în acest sens.

„În ceea ce priveşte Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi, precizăm că acest obiectiv de investiţii poate beneficia de finanţare prin intermediul Programului naţional de dezvoltare locală (PNDL). În prezent, în baza de date aferentă Programului, nu sunt înregistrate solicitări de includere în PNDL emise pentru acest obiectiv. Prima etapă în procesul de aprobare a finanţării acestuia în cadrul PNDL presupune emiterea, de beneficiarul investiţiei, Consiliul Judeţean Galaţi şi transmiterea unei solicitări de includere în Program”, se arată în documentul asumat de viceprim-ministru. Acesta a punctat totodată că „solicitarea de finanţare a obiectivului în discuţie poate fi transmisă de către beneficiar în cazul suplimentării, prin rectificare, a bugetului alocat PNDL în cursul anului 2016 sau după aprobarea legii bugetare anuale pentru anul 2017 (…) Totodată, vă precizăm că se va impune, dacă va fi emisă o solicitare de includere în Program, la data la care va fi analizată aceasta, confirmarea oportunităţii investiţiei şi, de aceea, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice va solicita Ministerului Sănătăţii certificarea că spitalul judeţean amintit poate fi funcţional şi îi pot fi alocate resursele umane necesare desfăşurării activităţii în bune condiţii. De asemenea, vă informăm că instituţia noastră derulează prin Compania Naţională de Investiţii Programul naţional de construcţii de interes public sau social – subprogramul „Unităţi sanitare din mediul urban”. Până în prezent, autoritatea locală nu a depus solicitare pentru includerea acestui obiectiv în cadrul subprogramului menţionat mai sus şi, ca urmare, nu a fost luat în evidenţă”.

Informarea, pe masa conducerii CJ

Deputatul Victor Paul Dobre, liderul PNL Galaţi, ne-a spus că documentele emise de vicepremier vor fi înaintate preşedintelui Consiliului Judeţean, Costel Fotea, căruia îi va solicita să ia măsuri pentru ca proiectul să fie reluat. „Bucureştiul nu ne va da, dacă noi nu ne vom bate. Există oportunitate pe PNDL. Instituţia abilitată este Consiliul Judeţean, conform legii, dar cred că în egală măsură şi Primăria este interesată să se facă un spital nou la Galaţi, şi prefectul judeţului ar trebui să se mişte, să nu fie tot timpul în defensivă, dacă vrem să facem ceva. Galaţiul are nevoie de această investiţie. Atunci când am încercat să o punem în mişcare ne-am gândit că se vor crea sute de locuri de muncă, direct prin spital, se vor crea sute de locuri de muncă indirect, pentru că un spital este deservit, de regulă, tot de firme gălăţene, se creează o oportunitate celor de pe Valea Prutului, să aibă un spital modern în proximitate, se degrevează undeva, probabil, actualul Spital Judeţean şi creăm o calitate suplimentară facultăţii de medicină. Ai mai multe spitale, ai o pregătire mai bună şi ai oportunităţi pentru tineri”, ne-a declarat parlamentarul gălăţean.

Cum şi când a fost abandonat proiectul

În perioada 2007-2008, la nivel central a fost lansat un program pentru construcţia mai multor unităţi sanitare, iar pentru Galaţi a fost prevăzut un nou spital judeţean de urgenţă, „de 400-600 de locuri, pe soluţiile din mileniul III, pentru că actualul spital judeţean a fost construit la sfârşitul anilor 60, pe o concepţie valabilă atunci”, precizează deputatul gălăţean. Condiţia impusă de factorii de decizie de la Bucureşti a fost ca autorităţile gălăţene să pună la dispoziţie un teren Ministerului Sănătăţii, cu toate utilităţile necesare, lucru care s-a şi întâmplat (acesta se află la ieşire din Galaţi, spre Metro), după care a fost elaborat studiul tehnico-economic, iar în anul 2008 Guvernul de la acea vreme a aprobat, printr-o hotărâre, indicatorii tehnico-economici. „A fost schimbare de Guvern, în urma alegerilor din 2008. A venit Guvern PSD-PDL, ministrul de atunci a luat decizia ca spitalul să nu se mai facă la Galaţi, ci undeva între Galaţi şi Brăila. O soluţie despre care se mai discutase şi cu care nu am fost deloc de acord, întrucât Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate ar fi însemnat să fie cea de la Brăila şi nu cea de la Galaţi, iar gălăţenii ar fi mers acolo în calitate de locuitori dintr-un alt judeţ. Practic, acel proiect nici măcar nu a ajuns în stadiul celui precedent, dar a avut o singură „realizare”: a blocat proiectul din 2008. De atunci, aproape în fiecare an am solicitat la buget alocarea primilor bani pentru trecerea la fazele următoare ale proiectului, am făcut interpelări la toţi miniştrii Sănătăţii. De această dată, interpelarea mea a pornit şi de la o supărare: domnul viceprim-ministru Dîncu a anunţat că face trei spitale regionale, dintre care două la Cluj şi Iaşi, care nu de spitale duc lipsă. Au suficiente spitale, recunoscute, personal medical, au tot ce le trebuie. Am considerat nedrept pentru Galaţi, mai ales că, mai nou, Galaţiul are o facultate de medicină, care are deja un deceniu. Sunt convins că mulţi tineri, dacă ar putea să-şi găsească o slujbă într-un spital nou, modern, aici, nu ar pleca în afara ţării. Am făcut această revenire şi ca un protest faţă de faptul că suntem mereu ocoliţi. Este de fapt o realitate că, în afară de demersurile pe care le-am făcut eu, atât cât am putut, nimeni nu a mai făcut aceste demersuri”, a spus liderul PNL Galaţi.

Răspunsul formulat de vicepremierul şi ministrul Dezvoltării Regionale, Vasile Dîncu, va ajunge, la începutul acestei săptămâni, pe masa preşedintelui CJ, Costel Fotea. Vom reveni cu un punct de vedere al şefului Consiliului Judeţean, după ce acesta va intra în posesia informării.

Citit 17439 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 11:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.