Doi angajaţi ACUZĂ un patron, pentru condiţiile proaste la muncă
Foto: În foto, Ionuţ Brăilescu și Stratică Chiricuţă

Doi angajaţi ACUZĂ un patron, pentru condiţiile proaste la muncă
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Oamenii susţin că nu sunt protejaţi din punct de vedere medical şi nici nu li se plătesc orele suplimentare în mod legal


Doi angajaţi ai unei firme de construcţii navale, care desfăşoară activităţi subcontractate în Şantierul Naval Galaţi, îşi acuză patronul de mai multe încălcări ale legii. Cei doi, Ionuţ Brăilescu şi Stratică Chiricuţă, susţin că şeful lor nu le plăteşte asigurările sociale la stat, nu le asigură condiţii optime de muncă, în ciuda temperaturilor de afară şi nici nu le respectă drepturile impuse de lege. Ba mai mult, unul dintre ei susţine că patronul i-a refuzat chiar şi asistenţa medicală de specialitate, atunci când i s-a făcut rău la locul de muncă.

“Când am simţit că îmi e rău am ieşit repede din hala în care lucram şi l-am sunat pe patron. Mi-a spus să mă duc la vestiare. Lucram singur în hală, deşi sunt condiţii grele acolo şi ar fi trebuit să fim măcar două persoane. Când a venit şi el la vestiar mi-a spus că mă duce cu maşina acasă. Am refuzat să merg acasă şi i-am spus că vreau la spital. M-a dus totuşi, apoi a plecat”, ne-a povestit Ionuţ Brăilescu, în vârstă de 30 de ani.

Tânărul a reuşit să îşi sune şi tatăl, care a venit de urgenţă la spital. “L-a adus cu maşina lui. Medicii i-au găsit tensiunea foarte mare. I se putea întâmpla orice pe drum. Probabil a vrut să facă economie şi să nu apeleze la ambulanţa din Şantierul Naval”, susţine tatăl muncitorului.

La Unitatea de Primiri Urgenţe, Ionuţ Brăilescu a primit îngrijiri medicale de specialitate şi a fost supus mai multor investigaţii. “Pacientul s-a prezentat cu parestezie a ambelor membre, vertij şi stare prelipotimică”, ne-a explicat Lidia Şandru, medic UPU Galaţi.

Concediat pentru că şi-a cerut drepturile

Ionuţ Brăilescu susţine că patronul nu le oferă niciodată apă, chiar dacă afară sunt peste 35 de grade. Acelaşi lucru îl afirmă şi fostul său coleg, Stratică Chiricuţă. Acesta spune că a fost dat afară, pentru că a refuzat să mai lucreze ore suplimentare. “Ne plăteşte, la negru, cu 10 lei pe ora lucrată suplimentar. Eu am refuzat să mai lucrez aşa şi, pentru că mai ştiam şi alte lucruri, m-a dat afară. Mi-a dat preaviz 20 de zile, timp în care am mers la muncă opt ore şi nu patru, cum prevede legea. Când m-am dus să îmi iau actele, am constatat că, în ultimele patru luni, nu mi-a plătit nici asigurările sociale. Îşi bate joc de oameni”, ne-a explicat fostul angajat.

Toate aceste nereguli au fost menţionate de cei doi în plângerile depuse, în cursul zilei de ieri, la Inspectoratul Teritorial de Muncă. Directorul instituţiei va demara o anchetă în acest caz. “Vom vedea despre ce este vorba. Angajatorul trebuie să efectueze anual controlul medical periodic pentru angajaţi. Dacă angajatului i se face rău la locul de muncă trebuie solicitat ajutor specializat. În cazul de faţă vom face o anchetă şi vom vedea ce abateri se confirmă. În funcţie de aceste lucruri vom dispune şi măsurile legale care se impun”, ne-a declarat Ionel Petrea, directorul ITM Galaţi.

Şeful ITM atrage atenţia că toate controalele de medicina muncii ar trebui făcute cu simţ de răspundere, pentru că este vorba despre sănătatea oamenilor. “Anul acesta am avut un singur deces, în urma unui accident de muncă. Am avut însă alte şapte sau opt cazuri de deces la locul de muncă din cauze naturale. Asta înseamnă, poate, că verificarea medicală este făcută altfel decât impune legea. Şi noi suntem nemulţumiţi de aceste aspecte, pentru că avem multe cazuri de deces la locul de muncă din cauze patologice. Încercăm să găsim o cale de comunicare cu medicina muncii, pentru a avea oameni sănătoşi la locul de muncă”, a conchis Ionel Petrea.

Ancheta ITM va face, cel mai probabil, lumină în acest caz, mai ales că patronul acuzat nu a dorit să facă, nici măcar telefonic, declaraţii legate de acuzaţiile care i se aduc.

Citit 12711 ori Ultima modificare Luni, 09 Ianuarie 2023 21:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.