Din pădurile amazoniene, în Galaţi. COSMETICELE BIO, o afacere gălăţeană de familie
Foto: În imagine - Anca Ştefan Matulea, "imaginea" produselor şi autoarea reţetelor (Foto Ruxandra Podlisnic)

Din pădurile amazoniene, în Galaţi. COSMETICELE BIO, o afacere gălăţeană de familie
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

”Pentru orice problemă, Dumnezeu a lăsat şi o soluţie în natură” Sunt mamă şi fiică şi împărtăşesc aceeaşi pasiune. Mama, Adalciza Matulea, a terminat chimie alimentară, a lucrat în domeniu, s-a specializat şi în străinătate. Anca Ştefan Matulea, fiica, a făcut matematică-fizică la „Vasile Alecsandri”, apoi „Navele” la Universitatea „Dunărea de Jos”, dar drumul ei profesional s-a întâlnit cu cel al mamei într-un punct neaşteptat: cosmeticele bio. Produse sută la sută bio, cu furnizori francezi acreditaţi EcoCert şi cu ingrediente naturale şi bio-virgine din pădurile amazoniene din America de Sud, din Africa sau din Extremul Orient. Mai mult, „Anca m-a depăşit prin pasiunea pe care o are”, spune mama ei; fiica este autoarea tuturor reţetelor, pe care le îmbunătăţeşte constant, este „imaginea” produselor, în timp ce doamna Adalciza, cea cu vechimea în domeniu, este „mâna a doua” la preparare, este managerul, se ocupă cu marketingul, cu vânzările şi cu relaţiile cu clienţii. „Frumuseţe şi sănătate din comori vegetale” este o afacere de familie, printre puţinele de acest fel din România, şi face încă primii paşi, dar comenzile deja încep să vină din mai multe zone ale ţării.

„Frumuseţe şi sănătate din comori vegetale”

Grupate sub numele „Frumuseţe şi sănătate din comori vegetale”, cele 15 produse ale gamei celor două gălăţence s-au născut la ideea Ancăi, recunoaşte mama ei. „Întotdeauna mi-a plăcut frumosul şi încerc să-l aduc în viaţa mea şi a celor din jur, în toate modurile posibile. Cred în puterea naturii. Pentru orice problemă, Dumnezeu a lăsat şi o soluţie în natură. Reţetele noastre sunt foarte complexe şi eu sunt convinsă de eficienţa lor”, spune Anca.

Gama cuprinde produse de îngrijire corporală, pentru păr şi ten, şampoane, gel de duş, deodorante şi creme. Ingredientele sunt uleiuri preţioase, esenţiale, uleiuri rare, ape florale, extracte din plante: extract de mimoză, pudră de bambus sau de orez, extract de iederă, de ceai verde, de viţă roşie, sau nume mai exotice, „Barba lui Jupiter” - „care are proprietăţi deosebite, este considerat o minitrusă medicală pentru orice”, sau Sângele dragonului. Ingredientele provin din America de Sud, din Amazonia, din Africa, dar şi din pădurile şi munţii noştri.

„Ingredientele folosite în reţetele Ancăi sunt fie bio, atestate EcoCert France, fie provin din zone sălbatice, din pădurile amazoniene, din estul extrem, unde încă n-a pătruns agricultura organizată, chimizată. De asta, multe din ingredientele noastre nu sunt numai bio, sunt şi bio-virgine, în sensul că asupra lor nu s-au mai efectuat operaţii de dezodorizare, de decolorare, sunt exact cum era uleiul de altădată, direct de la presă”, spune Adalciza Matulea, iar Anca o completează: „Ingredientele sunt şi din flora noastră, de exemplu extractul de urechelniţă, o plantă miraculoasă care creşte pe creste, este ştiută din bătrâni, dar n-a fost luată în seamă prea mult. Are nişte frunze cărnoase, suculente, şi le vom stoarce direct la finalul realizării produsului, ca să-i rămână toată aroma”.

De la „Adam” şi „Eva”, la „Magia Cleopatrei”

Din cele 15 produse actuale ale gamei „Frumuseţe şi sănătate din comori vegetale”, cele mai multe sunt pentru femei. Totuşi, există şi „Adam”, un deodorant roll-on pentru bărbaţi care îşi are perechea în „Eva”, dedicat, evident, doamnelor. Şi tot doamnelor le sunt adresate produsele cu nume celebre, gen „Secretul Sarei”, „Magia Cleopatrei”, Sara, Rebeca sau Estera. „Sunt atâtea femei frumoase din antichitate şi din Biblie, care îşi menţineau frumuseţea numai prin resurse naturale. Frumuseţea lor îşi avea izvorul doar în natură. Sara, Estera, Rebeca, Lea – sunt femei menţionate în Biblie care au fost foarte frumoase”, spune Anca Ştefan Matulea.

Le-am întrebat pe cele două doamne care sunt atuurile produselor pe care le oferă. „În primul rând, este ştiut că 60 la sută din tot ce dai pe piele se absoarbe prin microcirculaţie şi se depune, ca să dau doar exemplul ionilor de zirconiu şi aluminiu în ganglionii mamari, de origine cancerigenă. Este şi acesta un argument pentru care fiica mea s-a gândit să abordăm această preparare cu totul specială. Nu putem controla toate noxele din aer, nici pe cele din hrană decât parţial, nu putem controla întotdeauna apa, stresul nu-l putem controla, dar ne-am gândit să putem controla cel puţin produsele astea de îngrijire pe care le foloseşti dimineaţă, pe parcursul zilei şi seara, să stopăm unul dintre canale.  Acesta ar fi principalul atu. Dacă ne gândim că eficienţa lor, ca să fiu modestă, este cel puţin egală cu a produselor de mare marcă, în al căror preţ plătim construcţiile multinaţionale, mii de directori, reclama agresivă, la noi preţul este foarte curat, conţine într-adevăr valoarea produsului, acesta este un alt atu. Anca a selectat cele mai valoroase şi mai scumpe ingrediente şi mereu se gândeşte la îmbunătăţirea fiecărui sortiment”.

Mai ieftine de două-trei ori decât produsele similare

Contrar ideii că tot ce este bio este mai scump decât produsele obişnuite, de raft, în cazul acesta nu e deloc aşa. „Avem un laborator avizat de Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică. Nu trebuie condiţii extraordinare, important e să ştii şi să lucrezi foarte curat. Produsele se fabrică manual, asta este marea lor distincţie, pe lângă faptul că nu conţin niciun miligram de substanţă de sinteză. De exemplu, noi conservăm cu extract de sâmburi de grapefruit… Parfumul rezultă din uleiurile esenţiale folosite, uleiuri alese de Anca şi pentru rolul lor. Toate reţetele sunt ale Ancăi, originale. Avem nişte ustensile din materiale speciale, dozajele trebuie făcute cu miligramul, cu picătura, totul e foarte strict, aparatură de tip Berzelius, care nu e foarte costisitoare. Ingredientele sunt scumpe, dar noi am ieşit pe piaţă cu nişte preţuri extrem de accesibile, pe care le-am putut oferi prin faptul că nu suntem plătitori de TVA şi că nu ne-am pus în preţ şi cheltuiala cu munca. Preţurile sunt de la 20 de lei, iar 65 de lei este cel mai scump produs. Produse similare, dar nu complet lipsite de ingrediente sintetice, sunt de două-trei ori mai scumpe. Şi nu sunt atât de complexe ca ale noastre”, mai spune doamna Adalciza.

În expoziţie, la Bruxelles

Cum spuneam la început, afacerea celor două gălăţence face încă primii paşi pe piaţa locală. „Vânzarea produselor o facem door-to-door, am început cu cunoştinţe, cu vecini. Astăzi avem surpriza să primim comenzi din oraşe din Ardeal, suntem mai cunoscuţi acolo decât la noi, din Călăraşi, de la Bucureşti. Am tratat cu patroana unui magazin de pe Domnească, de vizavi de Primărie, unde sunt numai produse manufacturate şi vom fi prezenţi acolo. Vom fi şi într-o revistă online, suntem deja pe un portal online unde intrarea ne-a fost facilitată de către Camera de Comerţ şi unde sute de mii de comercianţi îşi caută diverse produse, avem şi pagină de Facebook - „Frumuseţe şi sănătate din comori vegetale”. La un eveniment organizat la Grădina Botanică, doamna Maria Grapini, care este europarlamentar, a fost foarte impresionată de produsele noastre, a cumpărat o mare parte şi a spus că vrea să le aibă şi într-o expoziţie pe care o va face la Bruxelles, la Parlamentul European, cu produse româneşti. Din păcate, însă, oamenii din zona noastră încă nu înţeleg complet riscul pe care ţi-l asumi neîncercând, pe cât posibil, să foloseşti o hrană naturală, produse naturale pentru îngrijire, sau să te tratezi cu produse naturiste pentru diverse afecţiuni”, încheie Adalciza Matulea.

Citit 7577 ori Ultima modificare Luni, 12 Iunie 2023 21:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.