Captivi ai nepăsării vecinilor/ Fără datorii, dar cu gazele tăiate de peste o lună
Foto: Foto: Marius Negri

Captivi ai nepăsării vecinilor/ Fără datorii, dar cu gazele tăiate de peste o lună
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Cine a spus „Prietenii ţi-i alegi tu, dar vecinii ţi-i dă statul” ştia el ce ştia. O gălăţeancă de 79 de ani, care a suferit trei intervenţii la inimă şi are un stimulator cardiac, stă cu gazele tăiate de la începutul lunii iulie, deşi este cu plata facturilor la zi. Pe reţeaua comună s-au depistat scurgeri de gaze, iar Distrigaz Sud Reţele a oprit alimentarea pe tot tronsonul până la remedierea situaţiei de către o firmă autorizată de ANRE. Pentru că asociaţia de proprietari respectivă (acum, redenumită şi… relocată) nu mai include şi blocul W11, lucrurile nu s-au rezolvat nici până acum, iar proprietarii de la W11, în loc să se reorganizeze într-o nouă asociaţie, preferă să aştepte ca lucrurile să se rezolve de la sine.

Doamna Ecaterina Dobre, domiciliată la blocul W11, ap.40, din strada Traian nr.6, ne-a scris pe adresa redacţiei: „De la începutul lunii iulie şi până în prezent, ne-au fost oprite gazele fără a fi informaţi de nimeni ce se întâmplă. În urma unui apel la distribuitorul de gaz, am aflat că la apartamentul 33 sunt scurgeri de gaze. La intervenţia celor competenţi, locatara de la ap.33 a refuzat accesul celor veniţi să remedieze defecţiunea. În urma acestei situaţii, mai mulţi locatari de la adresa mai sus arătată (ap.23, 24, 26, 38 şi 40) avem oprite gazele de la începutul lunii iulie a.c. fără ca Asociaţia de locatari 487 (fostă 107) să facă demersurile legale pentru a beneficia de gaze. Precizez că subsemnata, în vârstă de 79 de ani, suferindă de inimă cu trei intervenţii şi un implant la inimă (stimulator cardiac), sunt în imposibilitatea de a folosi aragazul pentru a-mi pregăti hrana necesară regimului alimentar pentru afecţiunile de care sufăr. În aceeaşi situaţie se află şi locatara de la ap.35, în vârstă de 84 de ani, plus ceilalţi locatari mai sus menţionaţi. Arhiva cu toate actele contabile ale blocului W11 se găseşte la Asociaţia de locatari 487, fostă 107. Deşi am plătit întreţinerea la zi, Asociaţia refuză să-mi elibereze adeverinţă pentru a-mi trage gaze separat”. 

Doamna Ecaterina Dobre ne-a mai spus că „cei de la Asociaţie au spus că s-au despărţit de blocul nostru şi că să mergem să ne luăm arhiva”. 

Aşadar, marea problemă a gălăţenilor care au gazele tăiate de mai bine de o lună este aceea că blocul lor (W11) nu mai face parte din asociaţia de proprietari de care aparţinea până acum. De fapt, nu mai aparţine de nimeni. Iar cum proprietarii din bloc nu au făcut o adunare generală în care să-şi  aleagă noua conducere, nu există nici preşedinte, nici administrator, nici cenzor, nimic. În aceste condiţii, nu are nici cine să „tocmească” o firmă autorizată pentru remedierea defecţiunilor de pe ţeava de gaze, iar Distrigaz Sud Reţele nu are cum să reia alimentarea. Şi, pentru ca totul să fie cât mai balcanic cu putinţă, se pare că întreaga încurcătură a pornit de la faptul că fostul preşedinte al asociaţiei s-a… mutat!

Primăria: „Noi nu avem niciun drept să intervenim”

Situaţia este cunoscută şi de cei de la Primărie, dar aceştia se declară neputincioşi. „Pentru că fostul preşedinte de asociaţie nu mai are, fizic, domiciliul în blocul respectiv, Asociaţia 107 a rămas fără preşedinte, fără sediu… Oamenii trebuie să facă o adunare generală, să-şi aleagă o nouă conducere care să numească apoi administratorul, cenzorul etc. Pentru că, altfel, nu are cine să se ocupe de acea reparaţie de pe coloana de alimentare cu gaze. Noi, Primăria, nu avem niciun drept să intervenim. Le-am explicat asta de mai multe ori oamenilor, dar fiecare stă în apartament şi aşteaptă o minune”, a declarat pentru „Viaţa liberă” Cristi Chiru, reprezentant al Compartimentului de Relaţie cu Asociaţiile de Proprietari, din cadrul Primăriei Galaţi. 

„Nu se înţeleg, sunt nişte datorii pe care le dă fiecare în spatele celorlalţi”, ne-a confirmat şi doamna Ecaterina Dobre „inerţia” colocatarilor săi în ceea ce priveşte reorganizarea asociaţiei.

Există, totuşi, pericolul unei explozii?

În condiţiile în care cititoarea noastră ne-a semnalat faptul că, deşi gazul este oprit, tot se mai vede câte o pâlpâire la ochiul aragazului, am semnalat situaţia furnizorului de gaze. Reprezentanţii Engie ne-au răspuns că au mai făcut o verificare şi că „nu s-au depistat nereguli”. Iată, în continuare, răspunsul integral al reprezentanţilor Engie: „La blocul menţionat, scara 2, în data de 28 iunie, în urma verificărilor tehnice efectuate de către echipa operaţională a Distrigaz Sud Reţele, s-au depistat pierderi de gaze pe coloana comună, fapt pentru care a fost necesară sistarea alimentării cu gaze naturale până la remedierea defectelor semnalate. Asociaţia de proprietari a fost înştiinţată că trebuie să remedieze defectele identificate cu un operator economic autorizat de către ANRE. 

Conform prevederilor legislaţiei în vigoare, instalaţia de utilizare a gazelor naturale nu aparţine sistemului de distribuţie gestionat de către Distrigaz Sud Reţele, ci este proprietatea clientului, iar responsabilitatea întreţinerii, exploatării şi mentenanţei instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale revine clientului. Acesta are obligaţia de a se adresa unui operator economic autorizat de către ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei) şi de a contracta serviciile respective. Lista integrală a operatorilor autorizaţi pentru realizarea acestor operaţiuni poate fi consultată pe site-ul www.anre.ro.

În data de 3 august s-a efectuat o verificare tehnică suplimentară la blocul menţionat şi nu s-au depistat nereguli. Până la remedierea defectelor de către operatorul contractat de către Asociaţie, din motive de siguranţă, nu se poate relua alimentarea cu gaze naturale”.

Se va produce oare minunea pe care cei de la fosta Asociaţie 107 o aşteaptă cu mâinile încrucişate şi va veni cineva din afară să le rezolve problemele? Greu de crezut iar, neavând preşedinte şi nici administrator, acestea vor fi tot mai mari. 

 

 

Citit 6273 ori Ultima modificare Luni, 09 Ianuarie 2023 21:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.