Rapide, dar foarte scumpe. CREDITELE doar cu buletinul s-au întors
Foto: Sursa foto: Internet

Rapide, dar foarte scumpe. CREDITELE doar cu buletinul s-au întors
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Cu dobânzi chiar şi de peste 4.000 la sută!


Credite rapide, doar cu buletinul, împrumuturi până la salariu, pe loc, fără giranţi şi fără garanţii, sută la sută online, credite fără adeverinţă de salariu - sunt pline internetul, televiziunile şi radiourile cu anunţuri de acest fel. După nebunia românească a împrumuturilor doar cu buletinul de dinainte de criză, când, e drept, trebuia să mai prezinţi o factură de utilităţi şi un număr de telefon şi plecai acasă cu plasmă, frigider şi maşină de spălat sau cu ce Dumnezeu mai voiai tu, creditele doar cu buletinul s-au… întors!

Mai nou, acum se numesc credite rapide, iar sumele acordate nu mai sunt atât de mari ca acum câţiva ani. Se dau bani mai puţini, pe perioade mult mai scurte, de la câteva zile (de tipul "până la salariu") până la o lună, maximum două. În cele mai multe dintre cazuri, formalităţile se derulează exclusiv online, nu sunt necesare decât o adeverinţă de salariu, o copie după buletin şi un număr de cont unde să fie viraţi banii.

Împrumuturile se aprobă efectiv pe loc, la unele IFN-uri merge uneori şi fără adeverinţă de salariu şi fără cont, banii fiind trimişi la o bancă parteneră, de unde pot fi ridicaţi de la ghişeu, doar cu buletinul de identitate. Aceste oferte vin de la aşa-numitele IFN-uri (instituţii financiare nebancare), care au intrat pe un segment extrem de căutat, cel al creditelor rapide, unde băncile se mişcă mult mai greoi şi din cauza restricţiilor impuse de BNR.

Primul credit, fără dobândă

La multe din aceste IFN-uri există şi oferte fără dobândă pentru "primul credit". Suma acordată cu dobândă zero este, de obicei, de ordinul a 200-300 de lei, iar perioada de rambursare este de cel mult o lună. Dacă împrumutul este rambursat în termen şi nu au fost probleme, atunci lucrurile devin şi mai uşoare. Următorul credit poate fi solicitat chiar şi prin SMS, creşte şi suma acordată, şi perioada de rambursare. Numai că, din acest punct, trebuie mare atenţie: de la al doilea credit se aplică şi dobândă, iar, în caz de probleme cu returnarea banilor, sumele pot scăpa de sub control. Dobânda anuală efectivă la aceste credite rapide este de până la 3-4.000 la sută. Patru mii la sută! Iată câteva exemple, preluate de pe site-urile respectivelor IFN-uri.

La Viva Credit, pentru un credit de 200 lei luat pe 35 zile plăteşti la scadenţă 200 lei plus 84 lei dobândă (total 284 lei). DAE pentru acest credit este astfel 3.774 la sută. La zaplo.ro, pentru o sumă de 1.500 de lei împrumutată pentru 30 de zile, dobânda este de 426 lei, rezultând DAE de 1.993,5 la sută. La CreditFix, pentru un împrumut de 300 de lei pe 30 de zile, DAE este 4.114,28 la sută, iar totalul de plată ajunge la 408 lei. La Ferratum, poţi împrumuta maximum 1.400 de lei pe 62 de zile; DAE ajunge la 815 la sută, iar suma totală de plătit la final este de 2.039 lei, adică dobânda este de 639 de lei. Iar exemplele pot continua.

Şi încă un exemplu de credit superrapid, din Republica Moldova, unde o companie acordă credite de până la 8.000 de lei, fără gaj, timp de… o oră!

Până la urmă, la creditele rapide este aceeaşi problemă ca la cele normale: dacă ştii că eşti solvabil şi poţi returna suma totală la termen, atunci e în regulă. Altfel, o să înceapă să curgă penalizările şi… ameninţările!

Citit 5182 ori Ultima modificare Luni, 09 Ianuarie 2023 21:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.