FOTO/ Şedinţă cu scântei la Consiliul Local Galați. Circ politic avem, APĂ CALDĂ NU!
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

FOTO/ Şedinţă cu scântei la Consiliul Local Galați. Circ politic avem, APĂ CALDĂ NU!
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

Acuzaţii de ilegalitate, reproşuri, ironii, plecări în masă şi negocieri în privinţa cvorumului necesar pentru legalitatea întrunirii au marcat şedinţa ordinară de miercuri, 31 august, a Consiliului Local * Gălăţenii din cele peste 18.000 de apartamente dependente de apa caldă furnizată în sistem centralizat vor avea parte, de astăzi, de duşuri reci


"Sunt extrem de surprins să aflu că în şedinţa Consiliului Local de astăzi NU s-a votat sau NU s-a luat în discuţie prelungirea implementării soluţiei de furnizare a apei calde pe mai departe. În aceste condiţii, ne vedem obligaţi ca începând cu orele 22,30 să demarăm procedurile de sistare a furnizării agentului termic", a fost anunţul pe care administratorul special al Electrocentrale, Sinan Mustafa, l-a postat, în această seară, pe pagina oficială de Facebook.

Altfel spus, gălăţenii din cele peste 18.000 de apartamente, câte estimează primarul Ionuţ Pucheanu că ar fi dependente de furnizarea apei calde în sistem centralizat, vor fi nevoiţi să se spele la lighean, cu apă încălzită la aragaz. Motivul? La şedinţa de miercuri, 31 august, a Consiliului Local nici măcar nu a figurat pe ordinea de zi alocarea sumei de 5,2 milioane de lei, de la bugetul local, pentru plata aburului pe care CET îl transformă în apă caldă.

Potrivit primarului, proiectul nu a intrat pe ordinea de zi pentru că nu a avut avizul necesar, mai exact pentru că liberalii nu au semnat documentul cu pricina. Dincolo de această realitate cât se poate de rece, circul nu a lipsit.

PNL şi PMP s-au retras

Ionuţ Pucheanu tocmai propunea introducerea pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind validarea mandatului de consilier al fostului primar, Marius Stan, validare impusă de hotărârea instanţei pe care Primăria a primit-o miercuri, că a început scandalul.

"Grupul PNL nu mai doreşte să ia parte la această glumă proastă în care noi funcţionăm într-un regim în care nici măcar nu ştim dacă este legal sau ilegal. Până când nu vom avea scris de la prefect că acest consiliu este legal şi corect constituit, grupul PNL nu participă la şedinţele CL şi se retrage din sală", a anunţat consilierul local Nicuşor Ciumacenco.

"Sper să fiţi într-atât de bărbat încât să spuneţi de ce în luna septembrie, tot ce e posibil, copiii care vor ajunge la şcoală nu vor mai avea apă caldă", a replicat Pucheanu.

"Că nu s-a constituit corect CL nu e vina noastră! Nu puteţi să spuneţi că din cauza noastră gălăţenii or să rămână fără apă caldă", a mai spus Ciumacenco, înainte de a părăsi sala, alături de ceilalţi şase liberali.

"În urma celor prezentate de colegii de la PNL, şi Mişcarea Populară se retrage din şedinţă, până la stabilirea legalităţii consiliului", a anunţat şi consiliera PMP Nicoleta Badiu.

Consiliera independentă Simona Vreme s-a retras şi ea de la lucrări.

Cât mai e cvorumul?

A urmat, apoi o negociere asupra cvorumului, pentru că în sală mai rămăseseră doar 13 consilieri, iar legea prevede o prezenţă de jumătate plus unu din numărul aleşilor în funcţie. În final, s-a decis că sunt în funcţie 25 de consilieri din 27, deci cu 13 aleşi prezenţi există cvorumul necesar, fiind votată întroducerea pe ordinea de zi a validării lui Marius Stan. Acesta a refuzat, însă, să depună jurământul: "Aţi votat fără să aveţi cvorum. Majoritate simplă însemnă jumătate plus unu din cei aleşi, din 27! Aţi votat 13! Vă băgaţi în puşcărie pe toţi! Aţi încălcat legea şi aţi creat haosul din consilii! Evident că în faţa a 13 consilieri nu pot să fiu nici validat şi nici să depun jurământul!", a declarat Stan şi a părăsit şedinţa.

Vom reveni cu amănunte în privinţa hotărârilor votate.

Ultima oră

Potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei, CET Galaţi a transmis Calorgal o notă telefonică prin care anunţă sistarea agentului termic, ca urmare a neplăţii în avans a contravalorii consumurilor pentru luna septembrie, a cărei aprobare nu a fost luată în discuţie în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Local al Municipiului Galaţi, desfăşurată în această după amiază. Manevrele de sistare vor fi derulate în această noapte, începând cu ora 22,30.

”Calorgal va închide punctele termice, succesiv, pe parcursul nopţii, pe măsură ce parametrii agentului termic disponibil în reţea vor scădea sub valorile necesare funcţionării.

Ne cerem scuze gălăţenilor afectaţi de situaţia creată.

Asigurăm clienţii că, de îndată ce Consiliul Local va debloca fondurile necesare, împreună cu partenerii contractuali, vom reîncepe furnizarea de apă caldă în reţea”, transmite Calorgal.

Citit 13109 ori Ultima modificare Luni, 09 Ianuarie 2023 21:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.