Festivalului "Antiquitas Rediviva", un succes. Mii de gălăţeni au luat parte la demonstraţii (FOTO)
Foto: Foto: Marius Prisăcariu

Festivalului "Antiquitas Rediviva", un succes. Mii de gălăţeni au luat parte la demonstraţii (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Aflat deja la a treia ediţie, Festivalului "Antiquitas Rediviva" Galaţi a reuşit să stârnească interesul a peste 1.000 de spectatori. Oamenii au putut admira fie parada de vineri seară, de pe Faleza Inferioară a Dunării, fie reprezentaţiile de la Tirighina, fie standurile amplasate în Grădina Publică.

Debutul Festivalului a avut loc vineri, în jurul orei 18,00, în zona Trecere Bac. O coloană formată din 108 figuranţi echipaţi în port roman, dacic sau hun au mărşăluit pe Faleza Inferioară, oprind la Foişorul Mare, proaspăt renovat, unde au avut loc mai multe reprezentaţii, cu scop demonstrativ, pentru a-i convinge pe spectatori să vină şi la spectacolul de a doua zi, de la Tirighina. Coloana, al cărei capăt se putea vedea cu greu, a continuat înspre Port, până în dreptul locului de joacă de după Zidul Mare.

"Şirul impresionant a fost deschis de Garda Pretoriană, cunoscută şi sub numele de Garda împăratului. Aceasta ieşea în evidenţă prin uniformele negre şi prin coifurile cu pene. Coloana a continuat cu dacii şi cu romanii, pentru a fi închisă de vestiţii şi temuţii huni", a precizat Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei pentru Cultură Galaţi. Mulţi dintre oamenii ieşiţi la plimbare au însoţit coloana, făcând poze şi filmând.

Antichitatea, readusă la viaţă pentru o zi

"Ostilităţile" au fost reluate sâmbătă dimineaţă, la castrul roman de la Barboşi Tirighina.Peste 300 de oameni au venit aici, fie cu maşinile personale, fie cu autobuzul pus special la dispoziţie de Transurb. Anul trecut, numărul participanţilor a fost mai mic, pentru ca la prima ediţie a festivalului, în 2014, să vină doar 100-120 de oameni. Astfel, numărul mai mare de participanţi, de anul acesta, arată interesul gălăţenilor pentru astfel de evenimente culturale. Oamenii care au ales să-şi petreacă prima zi din weekend în acest cadru desprins parcă din manualele de istorie nu au avut de ce să regrete. Au fost prezentate uniforme şi formaţii de luptă din acea epocă. Luptele între gladiatori au făcut, de asemenea, deliciul publicului. A fost improvizată şi o scenetă cu un blestem aruncat de iele (fiinţe mitologice, în cazul de faţă cu sensul de preotese ale unei zeităţi dacice - n.r.) asupra unui gladiator. Ziua s-a închis, la Tirighina, cu o luptă de proporţii între barbari şi romani, călare sau pedeştri. La finalul bătăliei, barbarii s-au recunoscut învinşi şi s-au predat în faţa împăratului Filip Arabul, rol interpretat de Marius Mitrof. Desfăşurarea evenimentului chiar în incinta castrului roman de la Barboşi Tirighina este o bună ocazie pentru gălăţeni de a vizita şi monumentul istoric propriu-zis.

Una caldă, alta rece

Dintre autorităţi, a fost prezent prefectul Dorin Otrocol. Reprezentantul Guvernului la Galaţi a menţionat că Festivalului "Antiquitas Rediviva" a fost în pericol de a nu mai fi organizat anul acesta. O decizie în privinţa festivalului ar fi trebuit luată în ultima şedinţă a fostului Consiliu Local. Întâlnirea nu a mai putut fi însă ţinută, din lipsă de cvorum. Astfel, decizia a tot fost amânată din cauza disputelor politice interminabile prilejuite de constituirea noului Consiliu Local. Chiar şi aşa, Festivalul va fi suspendat pentru următorii doi-trei ani, potrivit directorului Direcţiei de Cultură Galaţi, Cătălin Negoiţă. Există în momentul de faţă un proiect, pentru valorificarea şi restaurarea, în scop istoric şi turistic, a sitului arheologic Tirighina Barboşi, depus de Primăria Galaţi la Ministerul Culturii. Îndată ce avizul de la minister va fi obţinut, reprezentanţii primăriei au promis că vor trimite mai departe dosarul pentru obţinerea finanţării. Este vorba despre o finanţare europeană în valoare de aproximativ cinci milioane de euro. "Când festivalul va fi reluat, e posibil să ne revedem, la Tirighina, în cu totul alte condiţii", a adăugat Marius Mitrof.

Evenimentul din Grădina Publică, extrem de popular

Tot sâmbătă, de data aceasta în Grădina Publică, în jur de 1.000 de oameni (estimarea organizatorilor - n.r.) au vizitat standurile şi atelierele amplasate tot în cadrul Festivalului. S-a tras cu arcul, s-a mers călare şi au putut fi degustate mâncăruri preparate după reţete antice. Copiii au fost captivaţi de trasul cu arcul de călărie. La final, mulţi dintre participanţi i-au întrebat pe organizatori ce program va urma duminică. "Acest lucru demonstrează că un astfel de festival trebuie organizat pe durata a cel puţin două zile", a concluzionat Marius Mitrof.

Festivalului "Antiquitas Rediviva" Galaţi 2016 a fost organizat de Direcţia de Cultură Galaţi, cu finanţare de la Primăria Galaţi, cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului. Partener în cadrul proiectului a fost Asociaţia "Tinerii şi viitorul", din partea căreia au participat 15 voluntari.

 

Citit 4332 ori Ultima modificare Luni, 09 Ianuarie 2023 22:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.