36 de milioane de lei pentru un GHETOU de nelocuit. Campusul social din cartierul gălățean Micro 17 (FOTO)
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

36 de milioane de lei pentru un GHETOU de nelocuit. Campusul social din cartierul gălățean Micro 17 (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Cele peste 500 de locuinţe construite de Primăria municipiului Galaţi în campusul social din Micro 17 nu îndeplinesc normativele legale pentru a fi locuite * Pentru întreaga investiţie, s-au plătit deja 36 de milioane de lei, bani publici * Cartierul nu este nici acum finalizat, deşi ar fi trebuit să fie gata în august 2015


Cele 529 de familii gălăţene care, în luna mai a acestui an, au primit repartiţii în locuinţele sociale din Micro 17, vor mai avea de aşteptat până când să se mute în casă nouă. Asta, desigur, dacă se vor putea muta vreodată acolo. Şi nu pentru că locuinţele sunt extrem de strâmte - după cum s-au plâns unii, la primirea repartiţiei, ori pentru că singura sursă de iluminare naturală a dormitorului este geamul care dă în coridorul comun al blocului! Ci pentru că, după cum a declarat şi primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, locuinţele nu întrunesc criteriile legale pe care trebuie să le îndeplinească o locuinţă.

Analizând proiectele, am descoperit, la rândul nostru, că prevederile din Legea locuinţei, normele de igienă şi sănătate publică şi normativele privind evacuarea în caz de incendiu nu sunt respectate. Dar pentru tot ce s-a construit acolo s-au plătit deja peste 36 de milioane de lei bani publici!

A trecut un an şi-o lună şi tot nu-i gata!

În iulie 2015, când primul apartament finalizat şi utilat din cartierul social Micro 17 a fost vizionat, în prezenta presei, de primarul Marius Stan, edilul urbei era convins că, până la finele acelui an, primii chiriaşi se vor putea muta acolo. E drept, pe panoul de şantier scria că termenul de finalizare este 22 august 2015, dar se ştia că nu va putea fi respectat din cauza unor probleme litigioase, care, între timp, se rezolvaseră. La acea vreme erau ridicate 11 din cele 15 blocuri. Acum, în septembrie 2016, doar 11 blocuri sunt finalizate! Dar, între timp, s-a renunţat la unul dintre imobile şi au mai rămas de construit doar trei.

Lucrări la reţeaua electrică

Motivaţia lui Marius Stan pentru nefinalizarea blocurilor în 2015 şi mai apoi, în mai 2016, când a semnat repartiţiile, a fost lipsa alimentării cu energie electrică. După nenorocirea de la „Colectiv”, Electrica a cerut mutarea a două puncte de alimentare şi reconfigurarea traseelor cablului de alimentare cu energie electrică, după ce licitaţia pentru proiectarea şi execuţia alimentării cu energie electrică fusese adjudecată de firma Luxten Lighting Company SA, cu o ofertă de 4.299.751 de lei fără TVA.

"În momentul de faţă, se fac lucrări la nivelul reţelei de energie electrică, pentru că absolut tot ce este înăuntru, de la încălzire la toate utilităţile, sunt strict doar pe energie electrică. Nu ştiu dacă e tocmai bine, nu e cel mai ieftin produs sau serviciu pe care îl putem oferi. Sper din tot sufletul ca oamenii care se mută acolo să-şi achite cheltuielile pe care le generează", a declarat, săptămâna trecută, primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu.

Locuinţe neconforme

"O părere mai mult sau mai puţin avizată, dar care vine din partea primarului, este că sunt uşor neconforme acele locuinţe. Nu respectă niciun criteriu! Nici măcar locuinţe sociale nu poţi să le spui! Dacă vă veţi uita pe criteriile pe care trebuie să le îndeplinească o locuinţă, veţi vedea că nu le îndeplinesc! Mă refer la spaţiu, la absolut tot! Au primit aviz din partea proiectantului, dar pe el scrie "neconform"! Scrie în josul paginii că nu respectă criteriile! Există nişte normative adoptate la nivelul întregii Românii pentru ca o locuinţă, în funcţie de numărul de camere, să aibă o anumită dimensiune, dar acestea nu sunt respectate! Proiectantul îţi face ceea ce îi ceri. El a avut însă grijă să se acopere şi, în josul paginii, a scris "neconform"", a declarat Pucheanu.

Trebuie spus că licitaţia pentru proiectarea şi execuţia locuinţelor sociale a fost câştigată de asocierea SC Vega '93 SRL & SC House Consult SRL, cu o ofertă de 41,8 milioane de lei fără TVA. Interesant este că proiectantul general (aşa cum scrie pe panou), SC House Consult SRL, a realizat şi documentaţia pentru licitaţie, aşa cum am descoperit noi pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Aceeaşi firmă a actualizat studiile de fezabilitate pentru construirea locuinţelor sociale din Micro 17, pentru care a fost plătită de Primărie cu 74.400 de lei.

Ce spun normativele

Declaraţia primarului Ionuţ Pucheanu ar putea fi considerată o poliţă plătită fostului rival din campania electorală. Tocmai de aceea, cu sprijinul unui arhitect, am consultat legislaţia de specialitate.

Conform datelor furnizate de Primărie, locuinţa cu o cameră are 15,5 mp, cea cu două - 22 mp, iar cea cu trei camere - 28,5 mp.

Legea Locuinţei prevede însă că suprafaţa minimală pentru o locuinţă cu o cameră trebuie să fie de 18 mp!

Mai mult, Ordinul nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, din februarie 2014, prevede: "Parametrii sanitari care trebuie să fie respectaţi la proiectarea şi execuţia locuinţelor sunt: suprafaţa minimă a unei camere - 12 mp, suprafaţa minimă a bucătăriei - 5 mp, iar înălţimea sub plafon - 2,60 m".

În Micro 17, nu este nevoie de măsurători, se vede cu ochiul liber că "bucătăria", masa pe care sunt puse atât chiuveta cât şi plita electrică este aproape de pat!

Acelaşi normativ prevede că "încăperile principale de locuit şi bucătăriile trebuie prevăzute cu deschideri directe către aer liber - uşi, ferestre, care să permită ventilaţia naturală. Iluminatul natural în camerele principale şi bucătărie trebuie să permită desfăşurarea activităţilor zilnice fără a se recurge la lumina artificială". În cazul nostru, ventilaţia dormitorului în holul comun nu e deloc în regulă. În plus, locuinţele au 2,30 m înălţimea la plafon, deşi legal trebuie să fie minimum 2,60 m.

Mai grav este că, în caz de incendiu, oamenii nu s-ar putea salva. Normativul privind criteriile de performanţă specifice rampelor şi scărilor pentru circulaţia pietonală în construcţii nu este respectat, deoarece, conform planului, lungimea (l) treptei are 24 cm, iar înălţimea (h) treptei - 15 cm şi nu se respectă formula 2h+l = 62~64 şi nici recomandarea 3h+l = 80~85! Iar acolo au primit repartiţie inclusiv persoane cu dizabilităţi locomotorii…

Cât şi ce s-a plătit pentru campusul din Micro 17

Conform datelor furnizate la solicitarea noastră de Primăria Galaţi, lucrările realizate până acum de Asocierea SC Vega 93 SRL & SC House Consult SRL în Micro 17 au fost plătite cu 36.000.386 de lei.

În afară de 11 blocuri, s-au realizat clădiri conexe: punct sanitar, modul administrativ, modul Cantină - lucrări în valoare de 485.848 de lei. Pentru strada principală, alei pietonale, parcare s-au plătit 947.909 de lei. Reţeaua de iluminat public (în incintă) a costat 99.528 de lei, reţeaua de canalizare - 240.584 de lei, iar reţeaua de apă - 188.341 de lei.

Ce urmează?

Urmează să mai fie ridicate încă trei blocuri, în valoare totală de 9.276.143 de lei. "Am cerut să fie recompartimentate tocmai pentru a fi acoperit şi acest minim spaţiu de locuit. La restul nu prea mai avem ce face, din păcate alţii, înaintea noastră, s-au grăbit să dea repartiţii. În momentul de faţă, nu ştiu dacă există vreo audienţă în care să nu avem doi-trei cetăţeni care vin, extrem de indignaţi, să întrebe de ce nu le dăm o dată cheile pentru a intra în spaţiu. Încercăm să le explicăm că lucrările încă nu s-au terminat şi că cei care au fost înaintea noastră s-au grăbit şi au făcut un gest mai mult sau mai puţin politic şi electoral. Lucrurile acestea au rămas în cârca noastră şi încercăm să le rezolvăm”, a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.

Ce spune primarul Marius Stan

Pentru că iniţiatorul celor două cartiere de locuinţe sociale este Marius Stan, ni s-a părut corect să-l contactăm pentru a-i cere opinia faţă de situaţia prezentată. Mai ales că, pentru cele două campusuri sociale, dintre care unul este blocat, iar altul nefinalizat şi nelocuit, primarul Marius Stan a primit, în octombrie 2015, „Premiul de Excelenţă pentru proiecte de dezvoltare a serviciilor sociale”, acordat de portalul administratie.ro.

"La Galaţi se comentează altfel decât în alte părţi. Acesta este un proiect copiat aproape identic cu acela de la Constanţa, unde toată lumea este foarte mulţumită! Am făcut vizite acolo inclusiv cu consilierii şi am găsit o comunitate extrem de mulţumită de spaţiul mic, într-adevăr. Noi am adăugat şi balcoanele tronsonale - un plus de spaţiu, care chiar e mană cerească pentru cei ce locuiesc acolo. Acestea reprezintă nişte locuinţe temporare, care sunt făcute la limita minimă de spaţiu, tocmai pentru că sperăm ca oamenii aceia să poată, într-un viitor apropiat, să se mute în condiţii mai bune. Sunt pentru o categorie specială de oameni, care chiar n-au avut acoperiş deasupra capului şi nu au această posibilitate.

Pentru mine, reperul este unul singur: bucuria maximă a celor care au venit la repartiţii! Când vezi oameni fericiţi, bucuroşi că au o locuinţă decentă, asta spune tot!

La Galaţi e un principiu care funcţionează: să nu spui niciodată mulţumesc, ca să nu rămâi dator! Sunt singurele locuinţe care s-au făcut după Revoluţie. Şi faptul că se blochează celălalt cartier, mi se pare semn de neputinţă. Pun pariu că nu se va face, că nu sunt conforme... Motive se găsesc, dar nu uitaţi că ele au fost aprobate şi în Consiliu, au trecut de toate procedurile legale. Probabil că se vor duce banii respectivi pe nişte pomeni electorale, că vine acum campania!", ne-a declarat Marius Stan.

Citit 23279 ori Ultima modificare Luni, 09 Ianuarie 2023 22:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.