Galaţiul, pe acorduri de JAZZ şi BLUES, trei zile de muzică de calitate

Galaţiul, pe acorduri de JAZZ şi BLUES, trei zile de muzică de calitate
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Nouă band-uri din şase ţări vor cânta pentru gălăţeni pe scena Teatrului Muzical "N. Leonard", în cadrul Festivalului "Jazz şi Blues la Dunăre"


Cu a treia ediţie a Festivalului "Danubian Jazz and Blues" se reînnoadă mai strâns tradiţia anilor '80, când Galaţiul găzduia unul dintre cele mai aşteptate evenimente de gen. Aşa cum ne-am obişnuit deja, în cadrul Festivalului Internaţional "Leonard", organizat de Teatrul Muzical, sunt programate, în trei zile de jazz şi blues, nouă band-uri din şase ţări: România, Moldova, Ungaria, Bulgaria, Franţa şi SUA. În fiecare seară de 27, 28 şi 29 octombrie, de joi până sâmbătă, începând cu ora 19,00, sunteţi aşteptaţi să faceţi o cură de muzică jazz şi blues, genuri care, din nefericire, poposesc rar în oraşul nostru, aşa că nu rataţi ocazia acum.

Preţul biletelor este accesibil: 32,4 lei întreg, 21,6 lei cu reducere.

Prima seară, o varietate de stiluri cu artişti de talie internaţională

Astăzi, festivalul debutează în forţă cu artişti obişnuiţi ai scenelor internaţionale. În deschidere Mihai Neniţă Free Experience. Alături de muzicianul din Chişinău Mihai Neniţă vor cânta instrumentişti aleşi pe sprânceană: Mălin Cristache - chitară, Ciprian Parghel – bas (fiul regretatei Anca Parghel, cea care a făcut la Galaţi seri de neuitat în ediţiile de festival de dinainte de '89) Gilberto Ortega – percuţie, Alexandru Borşan – pian.

Mihai Neniţă a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, după care a obţinut o bursă la Universitatea de Muzică din Koln. În acest nou proiect alt său, „Mihai Neniţă Free Experience”, ne va duce într-o călătorie muzicală la propriu şi la figurat, traseele sale trecând prin diferite genuri muzicale: clasic, rock, jazz, manouche.

AG Weinberger, artistul care ne-a vizitat Galaţiul în primăvară, cu concertul "Gringo de România" la Teatrul Dramatic, a fost invitat acum şi la Danubian Jazz and Blues. Orădean la origine, chitarist, vocalist, interpret la muzicuţă, producător şi realizator de emisiuni radio şi producător de albume, iniţiator al mişcării de cluburi, el este o certă autoritate în domeniu.

În seria playlist-urilor se vor regăsi cele mai valoroase compoziţii de blues, jazz, soul şi funk ale tuturor timpurilor, precum şi piese din repertoriul lui BB King, Eric Clapton, Robert Johnson, Willie Dixon sau Muddy Waters. Dincolo de show-ul muzical impecabil, Weinberger oferă la orice concert al său şi o preţioasă lecţie de istorie şi cultură muzicală.Considerat cel mai mare chitarist de blues din România.

A.G. Weinberger ajunge prima oară în SUA, în 1996, la Memphis, Tennessee, cu scopul de a lua contact cu industria americană de blues. La început, a cântat în cluburile din Chicago, după care s-a mutat în New York, unde a concertat în cluburi celebre ca Decade, Bitter End, Red Lion. Împreună cu o cântăreaţă de country din Nashville a colindat toată America parcurgând aproape 30 de mii de mile. În 1998, este invitat la Festivalul Bluestock, fiind singurul artist non-american acceptat să participe la celebra manifestare. În mai 2000, pleacă “în exil cultural” în Statele Unite, intrând astfel în marea competiţie a pieţei muzicale din America.

În noiembrie 2003, A.G. Weinberger a semnat un contract cu o casă de discuri americană, Heart And Soul Records, unde scoate, în 2006, primul său album înregistrat în America - "Nashville calling", care este propus pentru nominalizare la Premiile Grammy, la şapte categorii, fiind singurul artist de blues din România care a atins o astfel de performanţă artistică la nivel mondial.

În 2011, a fost realizatorul şi gazda emisiunii "Acadeaua - cea mai dulce emisiune", difuzata în fiecare duminică seara pe TVR2 şi a fost decorat cu "Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler", de cǎtre Preşedinţia României, ca apreciere pentru cariera muzicală deosebită şi pentru eforturile constante de a descoperi şi de a promova noi talente.

A. G. Weinberger este primul care lansează, în 1996, un album blues în România "Good morning, Mr. Blues". În 1997, lansează cel de-al doilea album, "Standard Weinberger", care a obţinut premiul “Cel mai bun disc de jazz al anului '97”, oferit de revista “Actualitatea Muzicală”. În 1999, la discografia artistului se adaugă cel de-al treilea album, “Transylvania Avenue”, înregistrat la Budapesta, iar în 2008 apare dublul album “Guitar Man".

A. G. Weinberger a colaborat cu numeroase teatre din ţarǎ, scriind muzica pentru 17 spectacole.

Seara se va încheia cu Butterfly Effect, o trupă relativ tânără din Ungaria, formată însă din muzicieni consacraţi şi experienţă internaţională. A fost înfiinţată în anul 2010 şi combină elemente de  jazz, folk, hip-hop şi muzică clasică într-un stil unic şi original. A participat la numeroase festivaluri şi concerte la Viena, Paris şi Bruxells.

Trupa Butterfly Effect îi are ca membrii pe: Janos Vazsonyi (saxofonist de renume mondial, a lansat mai multe albume de muzica clasică, jazz şi electro); Daniel Kardos (chitarist şi compozitor, câştigător a numeroase premii); Tamas Dömötör - (campion la mondiale beatbox); Bori Magyar (combină muzica balcanică, gipsy, cu sunete folclorice maghiare şi a cântat alături de Bobby McFerrin la concertele de la Moscova şi Budapesta) Lombos Pál (membru al Orchestrei Simfonice Dohnányi a cunoscut cele mai prestigioase scene din lume cum ar fi Carnegie Hall din New York, Opera din Hong Kong).

Cel mai bun cântăreţ la muzicuţă şi francezii care au pus pe jar Galaţiul

Seara de vineri, 28 octombrie, de la ora 19,00, o aduce pe scena liricului gălăţean pe Geta Burlacu, născută în oraşul Bălţi din Republica Moldova. A început să cânte la vârsta de şapte ani şi tot de atunci a început studiul viorii la şcoala de muzică din Bălţi. În 1993, Geta a intrat la Conservatorul din Chişinău.

În mai 2000, participa la un master-class „Jazz-Duo”, cu Anca Parghel, în Belgia, iar în 2006 a fost bursieră a Fundaţiei Soros. Geta Burlacu, interpreta din Republica Moldova, este câştigătoarea a numeroase premii la festivaluri naţionale şi internaţionale (Moldova, România, Franţa, Germania, Spania, Danemarca, Ucraina, Belarus) în perimetrul muzicii jazz, pop şi folk. Ea a reprezentat Republica Moldova la concursul Eurovision din anul 2008 cu cântecul „A Century of Love”. Cei care cântă alături de Geta Burlacu sunt: Dmitrii Sergheev – saxofon, Anatolie Covalenco – clape, Marcel Sucevean – tobe, Vladimir Bolocan – contrabass, Vladimir Colesnicov – chitară, Petru Haruba - trompetă.

Storytellers (Povestitorii) este trupa fondată de Marcian Petrescu - în prezent cel mai bun cântăreţ la muzicuţă de blues, folk şi country din România şi Florin Giuglea, cel mai valoros chitarist din tânăra generaţie. Colaborarea dintre cei doi a început încă din 2006, când au susţinut sub titulatura Electric Storytellers, un recital experimental în cadrul Festivalului de Blues de la Buzău, primit cu mare entuziasm de către public.

 

În august 2007, cei doi au decis să înregistreze sub titulatura "Trenul de noapte" (numele formaţiei înfiinţată de Marcian Petrescu în anul 2000) un prim album, intitulat "Dependent de Blues", care s-a bucurat de succes şi s-a epuizat în mai puţin de şase luni. Marcian Petrescu şi Florin Giuglea se bucură de succes la public, concertând până acum în 40 de oraşe. Pe lângă sunetul ultra profesional şi spectaculozitatea solo-urilor de muzicuţă ale lui Marcian Petrescu (părţile de muzicuţă sunt atât acustice, cât şi electrice, trecute prin amplificator), proiectul Storytellers aduce în atenţie, în mod egal, şi abilităţile şi subtilităţile chitaristice ale lui Florin Giuglea, acesta folosind în concerte două chitare acustice, una acordaj normal, iar a doua este un model special, numit resonator guitar, cunoscut în mod popular sub numele de dobro guitar. Este o chitară cu un sunet unic, devenită legendară în blues, pe care Florin o foloseşte în mod deosebit pentru părţile de chitară slide.

În repertoriul celor doi muzicieni se găsesc piese ale unor muzicieni cum ar fi Ray Charles, Muddy Waters, Elmore James, Robert Johnson, Sonny Boy Williamson, Jimi Hendrix, Johnny Cash.

The Swing Shouters sunt francezii care la ediţia trecută a festivalului i-au pus pe jar pe gălăţeni, concertul lor terminându-se într-o scenă demnă de film, cu toţi spectatorii dansând, cântând şi aplaudând membrii band-ului. Aşa cum se ştie deja, este un cvintet de o energie debordantă şi comunicativă care preia marile standarde Jazz Swing din anii 30', 40'. Ideal pentru dans, grupul s-a format în jurul asociaţiei de dans "Swing &Shout".

După mai mult de 200 de concerte în Franţa şi Europa, formaţia reia marile standarde consacrate în anii 30' de Louis Armstrong, Thomas Fats Walter, Sidney Bechet. Cei care vor readuce gălăţenilor atmosfera incendiară a swingului sunt Sylvain Roudier - saxofon tenor, Benoist Pasquier - trombon, Carl Cordelier - contrabas, Aban Aupert - tobe,  David Ménager - chitară.

A treia seară aduce artişti cu experienţă, alături de noul val

Sâmbătă, 29 octombrie, ultima seară de Jazz şi Blues la Dunăre, va debuta la ora 19,00 cu trupa Koszika & The HotShots, care s-a format în 2011 în jurul solistei Koszika, deţinătoarea trofeului Best Singer din cadrul Festivalului Internaţional de Jazz de la Tg. Mureş, 2015, şi premiului Best Vocalist de la Sibiu Jazz Festival 2016.

Sub semnul multiculturalităţii şi al interculturalităţii, ei cânta în patru limbi, mixează genuri îndepărtate ca bossa nova din Brazilia, cu folclor unguresc, muzica ţigănească cu reggae sau ritmuri de mahala cu swing, toate presărate cu acorduri jazzy şi ritmuri funky. Membrii trupei au o experienţă vastă, având un background în muzica clasică, rock, jazz şi în muzica folclorică, dar păstrând o curiozitate pentru nou. Trupa Koszika & The HotShots a câştigat premiul cel mare la Festivalul de Muzică de Stradă din Satu Mare în 2015 şi în prezent pregătesc primul album şi primul videoclip. Membrii  trupei sunt Szász Csaba – chitară, Zonda Attila – bas, Cristina László – pian, synth şi backing vocals, Éltes Áron – saxofon, Asztalos Zsolt – tobe, Krisztina Koszorus “Koszika” – voce.

Rareş Totu (născut în 1965) a fost membru sau a colaborat cu grupuri de elită ale vremii: Semnal M, Compact, Rodion GA sau Progresiv TM. Desemnat în mai multe rânduri "Chitaristul anului", atât în România, cât şi în Ungaria, unde decide să se mute pentru o perioadă de timp, Rareş Totu înfiinţează  în 2004 trupa "Midnight Express", alături de care concertează la mai multe festivaluri din Europa, dar şi la cele mai importante manifestări de gen din ţară.

Din 2014, formaţia colaborează în ocazii speciale cu solistul american Dean Bowman, fost component al legendarului grup newyorkez de fusion Screaming Headless Torsos. Dean Bowman a mai lucrat cu mari nume ale jazzului american (Don Byron, Charlie Hunter). Alăturarea cu solistul american produce o muzică variată, cu elemente funk, dar şi blues, fiecare membru punându-şi amprentă specifică pe produsul final, care devine un amestec surprinzator de energie şi fineţe. Alături de ei vor urca pe scenă Cosmin Farcaş – orgă, vocal, Paul Baciu – bass, Hanes Radu – tobe.

Festivalul se va încheia cu trupa bulgărească Bulgara, care a luat naştere în 2002, într-o manieră neobişnuită. Specialistul în folclor şi cântăreţ la kaval, Kostadin Kostadinov şi toboşarul de heavy metal Kiril Dobrev au decis să combine folclorul cu muzica rock. A ieşit o trupă puternică şi originală, cu multe recunoaşteri naţionale şi internaţionale. Concertele trupei sunt unice şi explozive pentru public, combinând folclorul cu jazz, rock şi fink.

Bulgara înseamnă Kostadin Genchev – kaval, Dimitar Hristov – tamboura, Hristina Beleva – gadulka, Petio Kostadinov – gayda, Chavdar Asenov - chitară bas, Kiril Dobrev – tobe, Stoyan Pavlov – percuţie, Eva Perchemlieva - vocal, percuţie.

Citit 8657 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Iunie 2023 23:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.