Cine sunt gălăţenii care vor PLĂTI impozite şi taxe mai mari în 2017 | DEZBATERE PUBLICĂ
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

Cine sunt gălăţenii care vor PLĂTI impozite şi taxe mai mari în 2017 | DEZBATERE PUBLICĂ
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Chiar dacă impozitele şi taxele nu se vor majora în 2017, gălăţenii care locuiesc pe străzi recent modernizate ar putea plăti dări mai mari în urma modificării zonelor de impozitare


La finele acestei luni, aleşii locali vor aproba nivelul obligaţiilor fiscale pe care gălăţenii vor trebui să le plătească în 2017. Vestea bună este că, potrivit proiectului de hotărâre publicat pe portalul Primăriei municipiului Galaţi, administraţia locală propune menţinerea tuturor taxelor şi impozitelor locale la nivelul celor din 2016. Vestea mai puţin bună îi vizează pe gălăţenii care locuiesc pe 20 de străzi care au fost recent modernizate. Pe site-ul Primăriei a fost publicat, spre dezbatere publică, un proiect de hotărâre privind modificarea zonelor de impozitare. Iar cele 20 de străzi trec din zonele de impozitare C sau D direct în B sau chiar în A! Iar asta înseamnă că locatarii arterelor cu pricina vor plăti mai mult decât anul acesta.

Lucrurile nu sunt încă bătute în cuie. Municipalitatea aşteaptă, până pe 17 noiembrie, propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare a persoanelor interesate, fie prin mesaj în format electronic la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., fie prin poştă, pe adresa strada Domnească nr. 38 sau la Registratura Generală din strada Fraternităţii nr. 1. Iată care sunt cele mai importante prevederi ale proiectului care poate fi consultat fie pe site-ul Primăriei, fie la Centrul de relaţii cu publicul din strada Fraternităţii nr. 1.

Argumentele administraţiei locale

În raportul de specialitate al proiectului de hotărâre se arată că, în municipiul Galaţi, avem patru zone de impozitare: A, B, C şi D. Ele sunt stabilite în funcţie de criterii privind: reţelele edilitate, transportul public şi gradul de accesibilitate la reţeaua majoră de circulaţie, prestigiul istoric, arhitectural şi ambiental al zonei, starea carosabilului şi pietonalului, perimetrul zonei centrale şi dotările aferente, dar şi zonele de risc.

„Dinamica accentuată a dezvoltării zonelor urbane impune modificarea zonelor de impozitare a terenurilor situate în municipiul Galaţi prin: încadrare în zone de impozitare a noilor artere de circulaţie, încadrarea în zone de impozitare superioare a străzilor în care s-a lucrat la infrastructură şi în care există dotări, încadrarea în zone de impozitare inferioare a străzilor în care s-a constatat că nu sunt îndeplinite criteriile de impozitare pe zonă”, se arată în documentul supus dezbaterii publice.

Urcă două trepte

Mai multe străzi care anul trecut figurau în zona de impozitare D şi care arătau ca adevărate uliţe rurale au beneficiat de lucrări de modernizare, iar acum locatarii lor vor fi taxaţi mai scump. Astfel, potrivit listei publicate de Primărie, străzile Bahluiului, Braşov, Cricov, Caraiman, Nămoloasa, Pietroşiţa şi Predeal vor urca două trepte, din zona D de impozitare în zona B.

Cu o treaptă mai sus

Potrivit listei propuse de Primărie, străzile 9 Mai, Caişilor, Caşin, Incubatorului, Jiului, Mioriţei, Nufărului, Vădeni, Oradea şi Prunari urcă din zona C de impozitare în zona B. Tot în zona B de impozitare este încadrată şi strada Sindicatelor între numerele 16 - capăt şi 17 – capăt. Pe strada Anghel Saligny, locuitorii de la numerele 1-35 şi 2-50 părăsesc zona C de impozitare şi intră în zona B.

Cu o treaptă, dar din zona B în zona A urcă altă arteră recent modernizată – Rizer.

Şi strada Ioan Cetăţianu scoate capul din zona D în zona C, pentru că a beneficiat de lucrări edilitare.

Intră în zona D de impozitare nişte căi de acces care până acum nu figurau pe harta zonelor fiscale: Aleea Dafinului şi strada inginer Aurel Rozei Rosenberg.

Se face dreptate

Potrivit documentului publicat de Primărie, două străzi ar putea fi declasate cu o treaptă şi asta pentru că administraţia locală a realizat că nu-şi merită zona de impozitare.

Astfel, strada Malul Brateş, care în 2016 a figurat în zona C de impozitare, coboară într-o zonă de impozitare inferioară – D.

Strada Tecuci, arteră aflată în modernizare, a fost împărţită, până acum, în două zone de impozitare (A între nr. 1 - 219 şi nr. 2 – 208 şi B între nr. 221 - capăt şi nr. 210 – capăt).

Prin proiectul supus dezbaterii publice, artera este fragmentată în trei zone de impozitare: A între numerele 1 şi 219 şi 2 – 208, B între numerele 221-249 şi 210-290 şi C între numerele 292 – capăt şi 251- capăt.

Municipalitatea mai precizează că "eventualele neconcordanţe apărute în timpul aplicării zonării pe parcursul anului fiscal 2017 vor fi clarificate punctual de către structurile de specialitate din cadrul Primăriei Galaţi şi de către Comisia pentru stabilirea zonelor de impozitare a terenurilor din municipiul Galaţi".

Mai trebuie spus că, de regulă, aceste modificări se făceau anual până la finele lunii mai pentru anul următor, însă în luna mai 2016 nu se poate spune că legislativul local a funcţionat.

Rămâne de văzut, acum, care va fi forma finală a proiectului de modificare a zonelor de impozitare în urma dezbaterii cetăţeneşti şi în ce măsură noua hartă va fi aprobată de aleşi.

Citit 9930 ori Ultima modificare Luni, 12 Iunie 2023 20:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.