Nu are cine să ne deszăpezească | Drumurile naţionale, "descoperite" în prag de iarnă

Nu are cine să ne deszăpezească | Drumurile naţionale, "descoperite" în prag de iarnă
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

O contestaţie ţine blocată atribuirea contractului pentru întreţinerea drumurilor naţionale din judeţul Galaţi, în sezonul rece

Dacă mâine ar ninge serios în Moldova, şoferii care circulă pe drumurile naţionale din judeţul nostru s-ar confrunta cu mari probleme, din cauză că Secţia Drumuri Naţionale (SDN) Galaţi, care are în administrare aproximativ 300 de kilometri de drum, nu ar avea cum să intervină ca la carte pentru deszăpezirea căilor de comunicaţii şi, cel mai probabil, ar fi depăşită de situaţie.

Contractul pentru întreţinerea drumurilor naţionale din judeţul Galaţi nu poate fi atribuit niciunui operator, deocamdată, din cauză că licitaţia a fost contestată de către una dintre firmele participante, ne-au comunicat reprezentanţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

„În vederea desfăşurării activităţii de întreţinere a drumurilor naţionale în cadrul SDN Galaţi pe timpul iernii 2016-2017, a fost organizată o procedură de licitaţie deschisă pentru atribuirea unui acord cadru. La această procedură au fost depuse două oferte, din partea SC Florconstruct SRL Suceava şi SC Trans Carpat SRL Oneşti, care au fost evaluate de către comisia de licitaţie, declarate admisibile şi dintre care una a fost declarată câştigătoare. În urma comunicării rezultatului, operatorul economic a cărui ofertă a fost clasată pe locul II, respectiv SC Florconstruct SRL Suceava, a depus contestaţie la C.N.S.C. în data de 19.10.2016. Până la această dată, nu a fost comunicat rezultatul soluţionării acestei contestaţii”, ne-au declarat, joi dimineaţă, reprezentanţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Fără sprijin, drumurile noastre ar fi blocate

În cazul unei ninsori abundente, Galaţiul va trebui să stea cu mâna întinsă către secţiile de drumuri naţionale din Bacău, Botoşani, Câmpulung Moldovenesc, Focşani, Iaşi, Piatra Neamţ sau Suceava, pentru a disloca utilaje care să acţioneze pe drumurile gălăţene. „Având în vedere această situaţie, Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Iaşi a întocmit un plan de măsuri, prin care, în cazul în care nu se va încheia în timp util un acord cadru de prestări servicii de întreţinere a drumurilor naţionale pe timpul iernii, se va proceda la dislocarea de autoutilaje şi utilaje din contractele încheiate pentru activitatea similară în cadrul celorlalte secţii de drumuri naţionale din DRDP Iaşi (SDN Bacău, SDN Botoşani, SDN Câmpulung Moldovenesc, SDN Focşani, SDN Iaşi, SDN Piatra Neamţ şi SDN Suceava), astfel încât să fie asigurată viabilitatea drumurilor naţionale conform Normativului privind prevenirea şi combaterea înzăpezirii drumurilor publice indicativ AND 525-2013”, au precizat reprezentanţii companiei.

Doar zece utilaje proprii, pentru 300 de km de drum

Pentru a acţiona pe drumurile publice pe care le administrează, Secţia Drumuri Naţionale are la dispoziţie doar zece utilaje proprii, dintre care şase autofreze şi două buldoexcavatoare. Acestora li se vor alătura alte 17 utilaje, care vor fi dislocate din alte judeţe, pentru a interveni pe drumurile naţionale gălăţene. „Activitatea de întreţinere a drumurilor naţionale din cadrul S.D.N. Galaţi se va desfăşura cu următoarele utilaje şi autoutilaje: autobasculante cu lamă şi răspânditor de materiale antiderapante - 12 bucăţi - dislocate de la alte S.D.N, multifuncţional tip UNIMOG - cinci bucăţi (două bucăţi - dotare proprie, trei bucăţi - dislocate de la alte S.D.N.), buldoexcavatoare - patru bucăţi (două bucăţi - dotare proprie, două bucăţi - dislocate de la alte S.D.N.), autofreze zăpadă - şase bucăţi - dotare proprie”, ne-a declarat Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Foto: Marius Negri

Citit 8100 ori Ultima modificare Luni, 12 Iunie 2023 20:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.