RCA naşte controverse: unde e mai bine să îţi faci asigurarea auto obligatorie

RCA naşte controverse: unde e mai bine să îţi faci asigurarea auto obligatorie
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

La începutul lunii noiembrie, Guvernul României a publicat, în Monitorul Oficial, lista tarifelor plafonate la asigurarea RCA, aplicabile din 18 noiembrie. Pentru că mulţi şoferi au contestat această listă, care condiţionează preţul unei asigurări de vârsta şoferului şi nu de istoricul auto, ori de vechimea maşinii, "Viaţa liberă" a stat de vorbă cu un asigurator pentru a afla care ar fi factorii de luat în calcul atunci când vine vorba de preţul unei asigurări RCA. 

"Poliţa RCA acoperă doar daunele produse de şoferul vinovat terţilor, fie ele materiale ori victime omeneşti. De asemenea, această asigurare este valabilă pentru victimele din autovehiculul în care s-a produs accidentul, exclusiv şoferul. Valoarea maximă a unei asigurări RCA este de un milion de euro, la daune materiale şi cinci milioane de euro pentru victime omeneşti", ne-a explicat Vali Borş, asigurator. 

RCA, Casco sau ambele? 

Pentru că firmele de asigurări vând atât poliţe RCA, cât şi poliţe CASCO, dar prea puţine explică diferenţa dintre ele, "Viaţa liberă" a cerut lămuriri şi în acest sens. "Poliţa Casco acoperă daunele produse autovehiculului în caz de accident din vina şoferului, dar şi altele. Vorbim aici despre avarii, vandalism, spargere geamuri, căderi de obiecte peste maşină, trăsnete, explozii, incendii, furt parţial sau total", ne-a mai spus Vali Borş.

Ce nu se ia în calcul

Când vine vorba despre o asigurare RCA, potrivit ultimei liste publicate de Guvern, un şofer mai tânăr de 25 de ani, care conduce o maşină cu o capacitate cilindrică de maxim 1.200 cmc, va scoate din buzunar suma de 997 de lei, în timp ce un şofer în vârstă de peste 60 de ani va plăti aproximativ 550 de lei pentru o poliţă de asigurare valabilă un an. Când vine vorba de maşini mai puternice, de peste 2.500 cmc, şoferul mai tânăr de 25 de ani va plăti peste 3.000 de lei pentru asigurare, în timp ce cel de peste 60 de ani va plăti doar jumătate. "Asigurarea RCA trebuie să fie încheiată, pentru persoanele fizice, pe şoferul efectiv al autovehiculului, nu pe proprietar, iar valoarea majorării în caz de daună să fie în valoare fixă pentru toţi la fel, indiferent de varstă: de la 250 până la 400 lei pentru o daună într-un an, 1.200 până la 1.500 lei pentru două daune într-un an, şi tot aşa. Astfel, ar dispărea şoferii care fentează sistemul şi nu au autovehicule pe numele lor", a continuat asiguratorul gălăţean. 

Vechimea permisului, un criteriu de luat în seamă

"Un alt factor la plata poliţei RCA ar trebui să fie vechimea permisului. Astfel, şoferii care au permis de mai puţin de doi ani nu ar trebui să poată, legal, să conducă autoturisme cu o putere mai mare de 75 cai putere. Vedem, din păcate, multe accidente provocate de tineri cu maşini puternice, pe care îi tentează foarte mult viteza", a conchis Vali Borş. 

Pentru a evita publicitatea negativă, Valentin Borş nu a dorit să spună la ce firme este mai bine să ne facem asigurare auto. Ne-a explicat, însă, că pe piaţa asigurărilor din România există două categorii de firme. Cele din planul întâi, Groupama, Allianz şi Generali, care despăgubesc direct în caz de accident, şi cele din plan secund, Omniasig, Asirom şi Unica, de la care banii pentru despăgubire vin din fondul de garantare al statului, ceea ce înseamnă mai mult timp pierdut până la despăgubire. "Din nefericire, nu cred că acest plafon al asigurărilor va rezista foarte mult. Discrepanţele sunt mari, criteriile nu sunt cele mai bune, iar oamenii vor fi nemulţumiţi", ne-a spus, la final, asiguratorul Vali Borş.

Citit 9286 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Iunie 2023 23:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.