UTIL PENTRU ŞOFERI. Cât te COSTĂ să îţi echipezi maşina de iarnă

UTIL PENTRU ŞOFERI. Cât te COSTĂ să îţi echipezi maşina de iarnă
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Odată cu venirea iernii, mulţi şoferi se vor confrunta, din nou, cu blocaje în trafic, cu maşini înzăpezite în parcare, cu probleme la circulaţie din cauza şoselelor alunecoase. Astfel, este recomandat să aveţi maşina dotată cu tot ce vă trebuie la venirea zăpezilor, pornind de la cauciucuri de iarnă şi terminând cu lopată, mătură, nisip, lanţuri şi sare. "Viaţa liberă" că vine în ajutor şi face un mercurial al costurilor totale necesare pentru dotarea maşinii pentru condiţii de iarnă.

Cauciucurile de iarnă, cele mai scumpe

Un set nou de anvelope, de la o firmă de renume, vă poate costa chiar şi 4.000 de lei, însă există şi variante mai ieftine. Spre exemplu, în marile magazine din Galaţi, puteţi găsi cauciucuri de iarnă la 180 de lei bucata, reşapate. Asta înseamnă, pentru cei ce nu ştiu, că acele anvelope au fost făcute din altele mai vechi, de aici şi marea diferenţă de preţ. Astfel, la patru anvelope cumpărate, veţi fi nevoit să scoateţi din buzunar 720 de lei.

Există şi varianta cauciucurilor la mâna a doua, deja uzate, dar mult mai ieftine. Preţul acestora variază între 80 şi 120 de lei bucata, ceea ce înseamnă că dintr-un buget de 400 de lei vă puteţi schimba toate anvelopele.

Mătura şi lopata, cruciale

Nu există, practic, iarnă în care să nu existe probleme cauzate de zăpadă, fie că vorbim despre împotmolire, de vizibilitate redusă din cauza zăpezii de pe parbriz sau lunetă, ori de blocarea parcărilor şi chiar a drumurilor. Pentru situaţii în care puteţi interveni singur, este recomandat să aveţi, în portbagaj, o lopată şi o mătură, pentru înlăturarea zăpezii. Puteţi opta pentru variantele clasice, din curte, caz în care costurile vor fi foarte mici, iar atât lopata, cât şi mătura vor putea fi folosite în mai multe cazuri, sau puteţi opta pentru versiunea "de maşină". Spre exemplu, în Galaţi, un set care constă în lopată, mătură, racletă şi alte ustensile necesare pentru deszăpezire costă în jur de 55 de lei. O lopată mai solidă, însă, de sine stătătoare, costă între 20 şi 50 de lei. Diferenţa o face mărimea şi materialul din care este făcută.

Lanţurile, nisipul şi sarea, investiţie minimă

Un set de lanţuri pentru maşină costă 80 de lei, însă este extrem de util în momentul în care vă hotărâţi să plecaţi în vacanţă, mai ales la munte, unde deszăpezirea se face mai greu, în special pe serpentine. Astfel, pentru a evita fenomenul de alunecare, este important să aveţi în portbagaj acest set de lanţuri.

Sarea şi nisipul sunt cele mai ieftine lucruri pe care le puteţi cumpăra pentru dotarea maşinii. Spre exemplu, o pungă de 3 kg de sare de drum costă doar 3 lei, în timp ce preţul nisipului este undeva la 10-15 lei pe sac.

Unii şoferi aleg să cumpere şi spray-uri antiîngheţ, însă acestea sunt opţionale.

Astfel, ajungem la concluzia că o investiţie între 500 (minim) şi 1.000 lei (maxim) este suficientă pentru dotarea maşinii pe timp de iarnă. Iar dacă ne gândim că achiziţia anvelopelor de iarnă se face doar o dată la câţiva ani, costurile anuale scad simţitor.

Citit 3787 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Iunie 2023 23:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.