Deocamdată se caută proiectant/ Primăria vrea să construiască două grădiniţe noi
Foto: Foto: Marius Prisacariu

Deocamdată se caută proiectant/ Primăria vrea să construiască două grădiniţe noi
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

 

Două grădiniţe, una cu program normal, alta cu program prelungit, ar putea fi construite în municipiul Galaţi, cu fonduri europene. Deocamdată, municipalitatea caută proiectanţi pentru documentaţiile necesare celor două investiţii, de care este mare nevoie. Şi asta deoarece, potrivit datelor oficiale ale Inspectoratului Şcolar Judeţean, în municipiul Galaţi sunt peste 4.000 de preşcolari şi doar 48 de grădiniţe.

În curtea Şcolii Nr. 41

Potrivit anunţului postat pe portalul administraţiei locale, municipalitatea organizează o achiziţie publică în vederea contractului pentru obiectivul „Proiectare Grădiniţa Nr. 10 cu program prelungit”. Valoarea estimată a contractului este de 67.200 de lei fără TVA.

Concret, este vorba despre actualizarea unui studiu de fezabilitate mai vechi, datând de prin 2008. „Având în vedere deficitul major de locuri în grădiniţe, Primăria doreşte să realizeze pe un teren situat în incinta şcolii Gimnaziale Nr. 41, situată pe strada 1 Decembrie 1918 nr. 15, o clădire care va avea destinaţia de grădiniţă, cu o capacitate de 12 grupe cu program prelungit, respectiv 240 de locuri”, se arată în caietul de sarcini. Clădirea va avea subsol, parter şi etaj, iar încălzirea şi apa caldă vor fi asigurate printr-o centrală termică proprie, alimentată cu gaze naturale. Pe lângă cele 12 săli, grup sanitar pentru copii şi holuri-vestiar, grădiniţa va avea bloc alimentar cu bucătărie, spălător de vase şi magazie de alimente, spălătorie şi uscătorie rufe.

În Ţiglina II, între blocuri

Primăria aşteaptă oferte şi pentru actualizarea studiului de fezabilitate pentru o altă grădiniţă, cu program normal. Concret, este nevoie de studii de fezabilitate, servicii de consultanţă şi analize, pentru care valoarea estimată a contractului de proiectare este de 38.400 de lei fără TVA.

Noua grădiniţă ar putea fi ridicată pe un teren liber, situat în cartierul Ţiglina II, situată între blocurile H3 şi G3, şi va avea o capacitate de opt grupe cu program normal, respectiv 160 de locuri. Clădirea ar urma să aibă demisol, parter şi un etaj, apa caldă şi căldura fiind asigurate printr-o centrală termică proprie, alimentată cu gaze naturale. Pe lângă cele opt săli cu un grup sanitar pentru copii, izolator cu vas wc anexat şi hol-vestiar, va exista şi un adăpost de apărare civilă, care poate fi folosit pe timp de pace ca spaţiu pentru grădiniţă.

Ambele grădiniţe vor avea amenajări speciale de joacă pentru cei mici şi spaţii verzi.

Ce spune primarul

„Axa de finanţare europeană pentru construcţia de grădiniţe încă nu s-a deschis, dar vrem să fim cu un pas înainte atunci când acest lucru se va întâmpla, să nu trebuiască să ne chinuim atunci să facem documentaţiile pentru a fi eligibili. Avem nevoie de grădiniţe noi nu doar pentru că a crescut numărul de copii, ci pentru că avem două grădiniţe care funcţionează la parter de bloc şi nu întrunesc condiţiile cerute pentru aceste instituţii. Dacă putem remedia această problemă cu fonduri europene, de ce să n-o facem şi, apoi, să redăm apartamentele respective, care sunt mai încăpătoare, spaţiului locativ”, ne-a declarat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

Citit 2666 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Ianuarie 2023 05:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.