O licitaţie amânată, alta abia iniţiată | Vom avea TROLEIBUZE noi anul viitor?
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

O licitaţie amânată, alta abia iniţiată | Vom avea TROLEIBUZE noi anul viitor?
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Primăria municipiului Galaţi ar fi putut semna contractul de achiziţie a 14 troleibuze nou-nouţe în decembrie, dacă nu ar fi apărut o contestaţie. Potrivit administratorului public al oraşului, Marius Humelnicu, la procedura simplificată de achiziţie s-a prezentat un singur ofertant - Skoda. "Astra Vagoane a contestat caietul de sarcini, când a văzut că le trebuie experienţă similară de trei contracte, experienţă pe care nu o aveau. Contestaţia a fost admisă şi aşteptăm acum până în februarie, când sperăm să atribuim contractul. Am primit ofertă doar de la Skoda şi, din punct de vedere tehnic, să ştiţi că îndeplineşte toate condiţiile", a explicat city managerul.

Aşa cum v-am mai informat, cele 14 troleibuze vor fi plătite din creditul de 100 milioane de lei pe care municipalitatea l-a contractat la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Actuala reţea nu rezistă

Chiar dacă va fi semnat contractul de achiztiţie în februarie, potrivit autorităţilor, abia în termen de zece luni de la finalizarea licitaţiei troleibuzele vor putea fi introduse pe trasee. Până atunci, însă, Primăria trebuie să rezolve o problemă la fel de importantă: reţeaua electrică de transport suportă cu greu şi circulaţia celor 13 troleibuze vechi - dintre care trei model Ikarus 417T, fabricate în anul 2001, iar restul, model MAZ T203, fabricate în 2008 - aflate acum pe trasee.

Vestea bună este că Primăria tocmai a scos la licitaţie contractul pentru reabilitare reţea electrică de transport troleibuze - etapa I (proiectare şi execuţie), în valoare de 4.327.000 de lei. Criteriul de atribuire este cel mai bun raport calitate-preţ. Investiţia este una de amploare pentru că au fost depistate defecţiuni în instalaţiile de medie tensiune, iar 30 la sută dintre stâlpii din beton armat centrifugat ai întregii reţele sunt în stare avansată de uzură şi prezintă crăpături din cauza vechimii şi a încărcării suplimentare cu reţele de cablu tv şi internet.

În urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii societăţii Transurb, s-a convenit ca investiţia să se desfăşoare etapizat, începând cu rezolvarea problemelor tehnice cele mai stringente, care afectează buna funcţionare a reţelei electrice aeriene de tracţiune urbană.

În concluzie, e greu de spus dacă în 2017 vom avea ocazia de a călători cu măcar un mijloc de transport public nou-nouţ.

Citit 3657 ori Ultima modificare Joi, 15 Iunie 2023 02:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.