Gălăţenii ar putea PLĂTI MAI MULT pentru gigacalorie. Propunere pe masa consilierilor locali

Gălăţenii ar putea PLĂTI MAI MULT pentru gigacalorie. Propunere pe masa consilierilor locali
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

De la 1 februarie, gălăţenii dependenţi de sistemul centralizat de încălzire ar putea plăti cu 16,21 de lei pe gigacalorie mai mult decât până acum.

Pe masa aleşilor locali a ajuns, spre analiză şi aprobare, un proiect de hotărâre privind aprobarea tarifelor locale pentru distribuţia şi furnizarea energiei termice în municipiul Galaţi. Potrivit documentului, preţul mediu de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice destinată populaţiei s-ar putea majora la 460,45 de lei/Gcal, inclusiv TVA, faţă de ultimul preţ aprobat de aleşi în august 2016 - 444,24 de lei/Gcal, inclusiv TVA.

Subvenţia unitară de la bugetul local pentru acoperirea diferenţelor de preţ ar urma să rămână tot 270,24 de lei/Gcal, inclusiv TVA, ca şi până acum.

Astfel, documentul propune ca preţul local al energiei termice facturate populaţiei să fie de 190,21 de lei/Gcal inclusiv TVA, în condiţiile în care, din august 2016, cetăţenii plătesc 174 de lei/Gcal, inclusiv TVA.

Banii merg la CET

Trebuie spus că niciun leu pe care gălăţenii îl vor plăti în plus - dacă scumpirea va fi aprobată - nu va rămâne la Calorgal, toţi banii urmând să meargă către Electrocentrale. Potrivit unei adrese depuse de societatea locală de distribuţie a energiei termice, la baza calculului noului preţ se află o decizie a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Aceasta a aprobat noi preţuri pentru energia termică livrată sub formă de apă fierbinte în 2017 din centrala CET Galaţi, aparţinând SC Electrocentrale Galaţi.

Astfel, creşterea de preţ pentru consumatorii casnici este determinată de modificarea preţului mediu de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pe anul 2017. În acelaşi timp, noul preţ este influenţat şi de faptul că, începând cu 1 ianuarie, cota de TVA s-a modificat la 19 la sută.

Rămâne de văzut dacă aleşii vor fi de acord cu majorarea.

Citit 4110 ori Ultima modificare Joi, 15 Iunie 2023 07:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.