"Nu moare economia României din cauza creşterii salariului minim"
Foto: Foto: internet

"Nu moare economia României din cauza creşterii salariului minim"
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

De la 1 februarie 2017, salariul minim brut pe economie se va majora cu 16 la sută, ajungând la 1.450 de lei, faţă de 1.250 de lei, cât este în prezent. "Viaţa liberă" a cerut opinia câte unui reprezentant al patronatelor şi sindicatelor, iar punctele de vedere ale celor doi converg, chiar dacă sunt nuanţate diferit: această majorare era necesară!

"Văd că vin tot felul de opinii din partea ASF, a multinaţionalelor, a BNR, a celor plătiţi pe bani buni. Normal, unul cu 20.000 de euro pe lună nu-l înţelege pe ăla cu 1.250 de lei. A crescut cu 16 la sută salariul minim în România, dar tot ultimii suntem în UE, ca valoare reală de cumpărare, chiar şi după bulgari. Nu de aici o să moară economia României. Salariul minim are un aspect bun, că măreşte diferenţa dintre ajutoarele sociale şi ce primeşte un salariat - că aşa-i normal, pentru că, în momentul în care eu sunt salariat, trebuie să duc o viaţă decentă - şi i-ar forţa şi pe ceilalţi din zona ajutoarelor sociale să pună mâna la muncă. Că dacă mai bine stau acasă decât să muncesc, nu se dezvoltă economia. Trebuia să vină ceva şi spre salariat, pentru că din 2011, de când am schimbat legislaţia, totul se duce numai spre angajator. Se spune că nu sunt bani. Sunt bani, domnule, peste tot, şi în Educaţie, şi în Sănătate, avem bani şi la buget, numai că îi administrăm foarte prost. Banii ăştia îi ia statul şi anumite persoane şi-i bagă în buzunar, nu se întorc şi la angajat, şi la angajator cu anumite deductibilităţi”, ne-a spus Romică Gîrneaţă, liderul filialei Galaţi a Cartel Alfa.

Şi Marian Filimon, preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi, este de acord cu majorarea salariului minim, urmată însă şi de alte măsuri: "Sigur că nouă nu prea ne convine chestia asta cu majorarea salariului minim, dar, pe de altă parte, nici nu putem să nu înţelegem că este o nevoie socială reală şi că rămăseserăm ultimii din Europa la acest capitol. Şi atunci, nebun să fii să nu fii realist! Într-adevăr, e o presiune mare pe firme, dar au probleme şi oamenii ăştia. Numai că noi ne aşteptăm ca Guvernul să se ţină de cuvânt, şi credem că o va face, să mai relaxeze nişte taxe, impozite, aşa cum de altfel au şi început să procedeze, astfel încât să compenseze presiunea aceasta şi efortul pe care noi îl facem. În condiţiile în care nu plăteşti ca lumea, forţa de muncă a devenit o mare problemă în România".

Citit 4678 ori Ultima modificare Joi, 15 Iunie 2023 21:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.