Ieri, au pus... mână de la mână. Politicienii - împăcaţi, oamenii simpli - dornici de horă | FOTO
Foto: Vremea bună i-a încurajat pe gălăţeni să vină în număr mare la manifestări | Foto ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

Ieri, au pus... mână de la mână. Politicienii - împăcaţi, oamenii simpli - dornici de horă | FOTO
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Ca în fiecare an, ieri, 24 ianuarie, slujba de pomenire a doamnei Sultana Cuza, mama domnitorului, săvârşită la Biserica Vovidenia, unde a şi fost înmormântată, a avut parte şi de o evocare în haine de epocă, jucată de elevi de la Liceul de Artă.

Atmosferă destinsă apoi, la statuia „Domnului Unirii”, de la Grădina Publică. Prefectul a salutat garda de onoare. Erau prezenţi şi parlamentari, subprefectul, preşedintele Consiliului Judeţului, primarul, cu eşarfă tricoloră, consilieri şi directori, ofiţeri militari şi cler, chiar şi păstorul arhiepiscop, printre copilaşii care jucau şi de frig, şi de nerăbdare, şi de insolitul primei lor ieşiri la horă. Înfruntând frigul, mai blând totuşi decât în alţi ani, militarii, cu arma la piept, în uniforme tip NATO, şi, nemişcaţi, doi membri ai Asociaţiei Tradiţia Militară, din filiala brăileană, îmbrăcaţi militar ca pe vremea domnitorului, cu „şpangă” la puşcă şi cu opinci, străjuiau statuia abia curăţată, dar proaspăt „bombardată” de păsăret.  Lume cu tricoloruri mici, cocarde sau, mai modern, pe faţă, cum am văzut că avea un copil.

Directorul Muzeului de Istorie, prof. Cristian Căldăraru, a vorbit despre evenimentul aniversat, punctând că nu este potrivit să spunem „Unirea mică”.

Mai gospodăreşte a fost amenajat accesul la depunerea de buchete de flori (pe muzica „Presăraţi a[le] lor morminte”, deşi sărbătoream, nu comemoram); ne-a în/cântat Fanfara „Valurile Dunării” a Centrului Cultural „Dunărea de Jos” (CCDJ)).

Lecţie frumoasă pentru copii, care au putut asculta, în interpretarea unor voci de la Ansamblul „Doina Covurluiului” a CCDJ, ziceri înălţătoare, de la „Noi suntem români” la „Hai să-ntindem hora mare!” Pe care s-a dansat, spontan, câte o horă mică. La hora mare, lumea s-a bulucit, mulţi dorind să trăiască o astfel de emoţie, astfel încât, autorităţi şi oameni simpli, tineri şi bătrâni, au format vreo trei hore concentrice.

La depunerea de flori, deschisă de autorităţi, urmate de partide şi, la final, de tot omul, fiecare l-a îngăduit pe cel din faţă, „coada” fiind ordonată (jandarmii şi poliţiştii au fost discreţi şi atenţi), însă lungă. Trecând unii pe lângă alţii, vechi „combatanţi” din partide vrăjmaşe şi-au strâns mâinile şi s-au salutat, ceea ce ar putea fi de bine.

Alte evenimente, la Casa Cuza

După întâlnirea de la statuia Domnului Unirii, la Muzeul de Istorie, o Horă mare a Unirii în curte. Puhoi de gălăţeni, cu autorităţile în frunte, a pătruns în casa lui Cuza Vodă, fiind primiţi cu mere şi o caldă evocare, cu muzică veche şi lansări de carte. Am remarcat un număr din revista Muzeului, „Danubius” (ce împlineşte 50 de ani), dedicat prof. univ. dr. Mihalahe Brudiu, 82 de ani,co-fondator al Facultăţii de Istorie, cercetător cunoscut şi în străinătate, arheolog.

Citit 3252 ori Ultima modificare Joi, 15 Iunie 2023 21:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.