PARCUL INDUSTRIAL a rămas FĂRĂ 16,8 hectare | O mega-investiţie se pregăteşte în ZONA LIBERĂ
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

PARCUL INDUSTRIAL a rămas FĂRĂ 16,8 hectare | O mega-investiţie se pregăteşte în ZONA LIBERĂ
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Prin votul aleşilor locali, Parcul Industrial a pierdut 16,8 hectare de teren, suprafaţă care s-a întors la Zona Liberă. Parcul Industrial a rămas, astfel, fără deschidere la Dunăre, şi cu doar cinci hectare. În schimb, în Zona Liberă ar putea fi realizată o investiţie de către o companie pe care primarul Ionuţ Pucheanu s-a angajat să o păstreze secretă.

În 2004, aleşii locali au aprobat trecerea a 21,8 hectare de teren din administrarea Zonei Libere în folosinţa proaspăt-înfiinţatului SC Industrial Parc SRL. Acum, aleşii erau chemaţi să transfere 16,8 hectare înapoi la Zona Liberă. Motivul? Zona Liberă a argumentat că este asaltată cu cereri ale potenţialilor clienţi care vor terenuri cu deschidere la fluviul Dunărea, dar nu le poate pune la dispoziţie suprafeţele dorite. Consilierele locale PMP au întrebat cine este interesat de suprafaţa cu pricina, pentru a şti ce votează, iar asta a generat o dispută în Consiliul Local. Primarul Ionuţ Pucheanu şi administratorul public Marius Humelnicu au refuzat să dezvăluie numele pentru că el a devenit secret printr-un contract de confidenţialitate.

„E o persoană care doreşte să închirieze întreaga suprafaţă de teren care a rămas în momentul de faţă neocupată din cadrul Zonei Libere, i s-a părut prea mică pentru proiectele pe care le are, aşa că doreşte şi zona de Parc Industrial, cu condiţia să aibă acelaşi statut de zonă liberă. Transportul bunurilor pe care le va produce sau pe care le va importa ar fi însemnat trecerea din Zona Liberă într-o zonă de Parc Industrial, unde ar fi trebuit să plătească taxe şi impozite aferente, de unde ar fi intrat înapoi în Zona Liberă. Avem un acord de confidenţialitate pe care l-am semnat ca reprezentant al Primăriei, nu am de gând să plătesc doar pentru că dvs sunteţi mai curioase!”, a explicat primarul Ionuţ Pucheanu.

Nu moare Parcul

Edilul a dat asigurări că nu va fi desfiinţat Parcul Industrial, care va rămâne cu suprafaţa minimă şi dotările necesare pentru a funcţiona. Iar în cazul în care investitorul se va dovedi neserios, terenul va fi returnat Parcului Industrial. La solicitarea liberalului Nicuşor Ciumacenco, primarul a dat asigurări că există avizele necesare din partea ministerelor, şi că nu există riscul ca, prin diminuarea terenului Parcului Industrial, să trebuiască returnat ajutorul de stat dat pentru construcţia lui.

Faptul că Parcul Industrial va rămâne fără deschidere la Dunăre nu i se pare îngrijorător edilului: „Vi s-a părut că până în momentul de faţă s-a înghesuit lumea în zona asta de Parc Industrial? În condiţiile în care această firmă şi-a arătat disponibilitatea de a închiria absolut tot frontul de teren pe care îl avem la Dunăre, e mai avantajos să-l ţinem acolo, să ne uităm unul la altul şi să ne întrebăm când vor apărea primii investitori la Galaţi?”.

200.000 de euro despăgubiri şi o licitaţie

Terenul întregit în Zona Liberă nu va fi oferit investitorului, ci scos la licitaţie. „Dacă nu e Bechtel, votăm, domn' primar!”, a glumit consilierul ALDE Gheorghe Bugeag. „Nu e Bechtel! Veţi avea nişte surprize extrem de interesante! Dacă investiţia se nu se va duce la bun sfârşit,  partenerul se obligă la daune-interese de 200.000 de euro. Eventualul investitor are în intenţie de a construi un doc, o zonă de descărcare-încărcare. Dacă viitorii investitori în Parcul Industrial vor găsi de cuviinţă ca aprovizionarea cu materie primă sau desfacerea produselor lor să se facă pe containere maritime, atunci cred că vor putea ajunge la o înţelegere cu cei care va construi o astfel de facilitate”, a mai spus Ionuţ Pucheanu.

Citit 12867 ori Ultima modificare Joi, 15 Iunie 2023 21:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.