Zeci de STRĂINI au fost alungaţi din Galaţi

Zeci de STRĂINI au fost alungaţi din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Străinii găsiţi în ilegalitate au fost sancţionaţi cu amenzi al căror cuantum depăşeşte suma de 14.000 de lei


Peste 30 de cetăţeni străini depistaţi în Galaţi anul trecut au fost trimişi în ţările de origine, după ce s-a constatat că şedeau ilegal în ţara noastră. Căsătoria cu un cetăţean român a fost portiţa de scăpare pentru alţii care, deşi nu aveau actele în regulă, au primit permisiunea să rămână. 

România a devenit mai tentantă pentru străini anul trecut, numărul solicitărilor de vize arătând o creştere a interesului cetăţenilor altor ţări de a munci, de a studia sau de a se stabili în ţara noastră. Direct proporţional cu creşterea numărului de „noi români” a variat însă şi numărul străinilor care, din diverse motive, au omis să îşi pună în ordine actele de şedere. La Galaţi, 38 de persoane în această situaţie, provenite fie din diferite state, au fost prinse pe picior greşit în urma celor 114 controale. Acestora li s-au adăugat alţi şapte străini depistaţi de alte structuri, care au suporta consecinţele faptului că nu şi-au înnoit documentele de şedere. 13 cetăţeni străini au scăpat însă de obligaţia de a se urca în avion, înlăturare acestora de pe teritoriul României fiind interzisă. Cel mai comun motiv, căsătoria cu un cetăţean român.

„S-au emis decizii de returnare pentru 27 de persoane, dintre care opt cu nepermiterea intrării în România. De asemenea, au fost duşi sub escortă la frontieră doi cetăţeni străini, iar alţi doi au fost luaţi în custodie publică în vederea returnării de pe teritoriul României”, ne-a explicat Ciprian Şimu, şeful Serviciului Imigrări Galaţi.

Străinii găsiţi în ilegalitate au fost sancţionaţi cu amenzi al căror cuantum depăşeşte suma de 14.000 de lei.

La nivel naţional, numărul străinilor returnaţi forţat în 2016 este de 437, cu o creştere de peste 130 la sută faţă de 2015. Suma colectată la bugetul de stat din amenzile aplicate este de peste 1.111.000 lei. O parte a sancţiunilor este reprezentată de amenzile date angajatorilor care au angajat străini fără respectarea legislaţiei. La Galaţi, nu s-a înregistrat niciun caz de acest gen.

„Trei societăţi comerciale nu au anunţat modificări în derularea contractelor cu angajaţi cetăţeni străini, fiind sancţionate cu amenzi care totalizează 4.500 de lei. Totodată, au fost eliberate 30 de avize de muncă pentru firme care au angajat cetăţeni străini”, conchide şeful Serviciului Imigrări.

La finele anului trecut, în Galaţi erau, oficial, 2.207 cetăţeni străini, cei mai mulţi, aproape 800, fiind studenţi.

Citit 10864 ori Ultima modificare Vineri, 16 Iunie 2023 13:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.