Povestea înotătorului gălăţean cu sindrom Down care se pregăteşte pentru JOCURILE PARALIMPICE de la Tokio
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

Povestea înotătorului gălăţean cu sindrom Down care se pregăteşte pentru JOCURILE PARALIMPICE de la Tokio
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Pentru Victor Ştefan Iliescu, înotul a început ca o activitate practicată pentru dezvoltarea tonusului muscular scăzut, problemă cauzată de sindromul Down, boala cu care tânărul s-a născut. În scurt timp, sportul a devenit însă pentru Ştefan un mod de viaţă, o cale prin care îşi poate demonstra lui însuşi şi celor din jur cum obstacole aparent de netrecut pot fi depăşite prin perseverenţă, muncă susţinută şi talent.

Pentru a ajunge la rezultatele cu care se mândreşte acum, Ştefan a avut nevoie de mii de ore de antrenament, sub supravegherea atentă a antrenorului Cătălin Verholeac. Cum însă menţinerea pe podium este întotdeauna mai dificilă decât drumul parcurs până acolo, tânărul campion gălăţean se antrenează, susţinut, în continuare. Zilnic, de luni până vineri, Ştefan se pregăteşte câte şase ore. Patru ore le petrece în bazinul de la Baia Comunală, iar restul făcând exerciţii la aparatele de fitness.

"Antrenamentul constă atât în învăţarea şi perfecţionarea diverselor tehnici de înot, cât şi în creşterea rezistenţei la efort. Când Ştefan a devenit elevul meu, cel mai mult am avut de furcă cu corectarea tehnicii pe care el o învăţase greşit. Nu a fost o muncă uşoară, însă sunt mândru că am ajuns cu el la acest nivel. Este un tânăr muncitor şi cu o voinţă de fier şi sper ca aceste calităţi ale lui să-l ajute să câştige şi competiţii internaţionale", a spus Cătălin Verholeac, antrenor de înot.

Raftul cu medalii

Cele câteva zeci de medalii şi diplome cu care Ştefan a fost distins la diverse concursuri de profil sunt dovezi ale ambiţiei sale. Indiferent cât de perseverent ar fi însă, în timpul antrenamentelor, tânărul se loveşte constant de o serie de bariere puse în calea sa de prejudecăţile societăţii în care, în mod normal, ar trebui să-şi afle sprijin.

"Ştefan este un copil extraordinar. Iniţial, am vrut să-l dau la o şcoală normală, pentru a învăţa alături de ceilalţi copii. Mi-am dat însă repede seama că nu este posibil, învăţământul românesc de masă nefiind încă pregătit pentru astfel de provocări. Aşa a ajuns la o şcoală specială, iar acum este în clasa a IX-lea, la un liceu din Bârlad. Peste doi ani trebuie să dea Bacalaureatul. Încă de mic a fost foarte curios. Calculatorul nu mai are acum pentru el niciun secret. Îi place să danseze şi să cânte la chitară. Marea lui pasiune este însă sportul", a povestit Cornelia Radu, mama tânărului.

Încă din şcoală, a făcut mai multe sporturi, participând la competiţii şi concursuri locale. A lăsat însă nivelul de amatori în urmă, din momentul în care a început practicarea înotului de performanţă. De atunci, rezultatele se ţin lanţ: locul I la Concursul organizat în bazinul Facultăţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" Bucureşti, de Special Olimpics România (3 august 2014); locul I la proba de 50 de metri spate şi locul al III-lea la proba de 25 de metri craul, la ediţia Jocurilor sportive organizate de Special Olimpics, la Târgu Mureş, în vara lui 2015; pe 19 noiembrie 2016, a participat la Bucureşti, la bazinul de înot "Tolea Grintescu", la un concurs organizat de Asociaţia Club Sportiv al Înotătorilor cu Sindrom Down. La proba de 33 metri spate a obţinut din nou locul I, în vreme ce la 33 de metri craul, locul al III-lea, în urma unui start contestat de antrenorul lui Ştefan.

Ţinta finală: Jocurile Paralimpice de la Tokio

Cu toate aceste rezultate, următorul pas firesc în cariera de sportiv a lui Ştefan ar fi participarea la competiţii internaţionale. "Un astfel de concurs important se apropie în această primăvară, însă ne lipsesc fondurile necesare pentru echipament şi deplasare, deoarece nu am găsit pe nimeni dispus să ne sponsorizeze. Această situaţie este frustrantă pentru Ştefan, pentru că e păcat de toate sacrificiile pe care le-a făcut, însă este frustrant şi pentru mine, ca antrenor, să văd că suntem legaţi astfel la mâini. Ţinta mea, în ceea ce îl priveşte pe Ştefan, este participarea la Jocurile Paralimpice de la Tokio, din 2020", a explicat Cătălin Verholeac. Ştefan Iliescu este legitimat la Comitetul Naţional Paralimpic, fiind membru al APH Sporting Club Galaţi, ONG condus de Vasile Cristea.

Cum îl poţi ajuta pe Ştefan să-şi îndeplinească visul

Obţinerea unui rezultat la o competiţie mondială ar fi paşaportul lui Ştefan Iliescu pentru pătrunderea în lumea internaţională a înotului. Pe baza timpilor obţinuţi acum în cadrul antrenamentelor, instructorul lui Ştefan spune că elevul său are şanse mari să urce pe podium la concursurile internaţionale.

Puteţi contribui la îndeplinirea visului tânărului campion gălăţean prin donaţii făcute în contul în lei RO84BACX0000000871974000 - Unicredit Ţiriac Bank, pe numele Iliescu Victor Ştefan.

Citit 10556 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Iunie 2023 08:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.