Facturile la un apartament, cât un salariu minim

Facturile la un apartament, cât un salariu minim
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Creşterea cu 200 de lei a salariului minim brut pe economie, de la 1 februarie, poate fi o (mică) gură de oxigen pentru gălăţenii care, din acest venit, trebuie să plătească şi facturi, şi să trăiască.

„Viaţa liberă” a calculat recent cât reprezintă valoarea actualizată a coşului lunar de consum pentru o familie formată din doi părinţi şi un copil – aproximativ 600 de lei, în condiţiile în care acest coş minim (o idee bună pentru fundamentarea politicilor salariale, dar abandonată de guvernele României din anul 2004 încoace) îţi „oferă”, de exemplu, o pâine pe zi, dar numai un kilogram de fructe pe lună. Odată cu mărirea, de la 1 februarie, a salariului minim brut pe economie la 1.450 de lei, salariul net a urcat şi el, până la 1.065 de lei. Astfel, 60 la sută dintr-un salariu minim se duc pe o alimentaţie minimă, de subzistenţă, nicidecum pe chermeze şi zaiafeturi. Dar ce te faci atunci când o familie în care cei doi părinţi câştigă fiecare cât un salariu minim ajunge şi la momentul plăţii facturilor la utilităţi? E jale!

Nu avem pretenţia că am calculat, la virgulă, sumele necesare, dar iată nişte estimări, făcute pentru perioada iernii, atunci când căldura ustură cel mai tare la buzunare. O familie din Galaţi ar trebui să plătească, într-o lună rece din an, cel puţin 500 de lei doar pentru facturile la utilităţi. Curentul consumat, între 50 şi 80 de lei, apa – până la 100 de lei, gazele – care pot ajunge şi până la 300 de lei, mai ales atunci când foloseşti şi aragazul pentru a te încălzi. Dacă nu ai centrală, întreţinerea te arde cel mai tare la buzunar, între 300 şi 400 de lei pe lună. Să adăugăm şi un abonament modic pentru telefonul mobil – 50 de lei, cablul TV şi, eventual, internetul – alţi 50-70 de lei. Dacă stai cu chirie, mai plăteşti cel puţin 500 de lei, din care nu „simţi” nimic. Iar pentru un copil care merge la grădiniţă (una de stat, eventual cu program prelungit, dacă ambii părinţi lucrează) mai e  nevoie de 150-200 de lei pe lună, ba chiar şi mai mult.

Aşadar, dacă ambii soţi câştigă minimum pe economie, unul din salarii se duce aproape în întregime pe utilităţi şi chirie, iar aproape două treimi din celălalt acoperă alimentele din coşul minim. Să mai spunem de haine noi, încălţăminte, ori de cărţi sau jucării pentru cel mic? Astea sunt din altă… poveste.

Citit 6297 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Iunie 2023 08:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.