Guvernul gălăţenilor | Cine ar trebui să ne susţină interesele în fruntea ţării

Guvernul gălăţenilor | Cine ar trebui să ne susţină interesele în fruntea ţării
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

De orice se poate plânge Galaţiul - de izolare, în lipsa infrastructurii de transport, de sărăcie, de şomaj şi mizerie socială - dar nu şi de faptul că nu are reprezentanţi la nivel central, în funcţii cu putere de decizie: Guvern, ministere-cheie, în fruntea comisiilor parlamentare.

Iată cine sunt cei care ar trebui, dacă nu să tragă spuza pe turta Galaţiului, măcar să facă lobby şi să sprijine proiectele necesare ca aerul pentru oraş şi judeţ, şi cu ce s-au remarcat, unii dintre ei, până acum.

Un ministru şi doi secretari de stat

Galaţiul poate spune că are un om în Guvernul României, pe social-democratul Viorel Ştefan (PSD), care, chiar dacă s-a născut la Botoşani, a reprezentat judeţul nostru vreme de 20 de ani în Parlamentul României (trei mandate de senator, două de deputat). Şi, pe lângă portofoliul ministerial, se află la al şaselea mandat parlamentar! Nu mai puţin adevărat este că, în cei 20 de ani de Parlament, Viorel Ştefan a deţinut funcţii importante: preşedinte al Comisiei de buget finanţe din Senat (2000-2004), vicepreşedinte al aceleiaşi comisii (2004-2008) şi preşedinte al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor (din 2014), din care ar fi putut sprijini Galaţiul…

Galaţiul are o voce şi în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, pe Cristian Dima (ALDE), numit secretar de stat. Om de afaceri, fost consilier local, Dima a fost şi consilier personal al ministrului Mediului Graţiela Gavrilescu.

Galaţiul este reprezentat la vârf şi în Ministerul Cercetării şi Inovării, prin profesorul universitar Lucian Puiu Georgescu (PSD), preşedintele Senatului Universităţii "Dunărea de Jos", numit şi el secretar de stat.

Un subsecretar

Inginer agronom de profesie, Maricel Floricel Dima, directorul executiv al Direcţiei Agricole Judeţene, a fost numit în funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, deci Galaţiul mai are un reprezentant la vârf.

Un preşedinte la Transporturi

Când e vorba de un subiect atât de dureros - infrastructura de transport - Galaţiul ar trebui să aibă o „pilă”, metaforic vorbind. Este vorba de social-democratul Ionel Daniel Butunoi, preşedintele Comisiei pentru transporturi şi energie din Senatul României. Nu mai puţin adevărat este că Butunoi a deţinut preşedinţia acestei importante structuri şi în mandatul trecut! Iar rezultatele nu (prea) se văd…

Drepturile persoanelor cu dizabilităţi

Gălăţeanca Marta-Iozefina Bencze a ajuns într-o funcţie asimilată secretarului de stat - preşedinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, numită de Senatul României. Dar nu pe baza carnetului de partid, ci pe baza recunoaşterii unei activităţi de 20 de ani în domeniul nonguvernamental, în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi. Structura pe care o conduce are ca scop monitorizarea instituţiilor de tip rezidenţial publice sau private, destinate să servească persoanele cu dizabilităţi.

Miniştri gălăţeni am mai avut... da' nu prea s-a văzut!

Galaţiul nu a dus lipsă de oameni la guvernarea ţării, dar nu s-a ales cu mare lucru de pe urma lor, în materie de sprijin pentru comunitatea locală.

Cei mai mulţi reprezentanţi în Guvern i-a avut PSD Galaţi, urmat de PNL.

Cele mai multe portofolii de ministru le-a avut actualul eurodeputat PSD Dan Nica. În perioada 200-2004, el a fost ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, în Guvernul Adrian Năstase. În locul său, la Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, a devenit ministru gălăţeanca Adriana Ţicău. Dan Nica a revenit în Guvern, în cabinetul premierului Emil Boc, unde a fost viceprim-ministru (decembrie 2008 - septembrie 2009) şi ministru de Interne (februarie-octombrie 2009). În 2012, Dan Nica s-a întors în Executiv, ca ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, în prima guvernare a lui Victor Ponta.

Şi social-democratul Petru Lificiu a fost ministru al Apelor şi Protecţiei Mediului în Guvernul Adrian Năstase (17 ianuarie 2002 - 19 iunie 2003). După desfiinţarea ministerului în urma restructurării Guvernului, a devenit secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului (2003-2004).

Liberalul Paul Păcuraru a fost ministru al Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse în Guvernul Tăriceanu, în perioada 2007 - 2008.

În 2012, Victor Paul Dobre a fost desemnat ministru delegat pentru Administraţie în Guvernul Ponta, după ce, în perioada 2005 - 2008, a fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecturile la Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Am avut mulţi secretari şi subsecretari de stat

Din 1990 încoace, Galaţiul a avut o pleiadă întreagă de secretari de stat. De pildă, numai în Ministerul Administraţiei i-a avut pe Victor Paul Dobre, Mircea Toader şi Mihai Capră. Secretar de stat în Ministerul Sănătăţii a fost şi dr. Aurel Nechita. Reprezentanţi am avut şi în Ministerul Transporturilor: Marius Mitică Mărgărit şi Marius Humelnicu. Aceştia ar fi doar câţiva dintre cei care, vremelnic, au avut un birou ministerial. 

Citit 4024 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Iunie 2023 08:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.