„Investitori, Galaţiul vă aşteaptă!” | „Invest in Romania”, un eveniment cu potenţial

„Investitori, Galaţiul vă aşteaptă!” | „Invest in Romania”, un eveniment cu potenţial
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Aceasta poate fi concluzia discuţiilor purtate, ieri, în cadrul „Invest in Romania”, un eveniment care se poate dovedi de o importanţă excepţională pentru mediul de afaceri local, în special, şi pentru Galaţi, în general. Condiţia este ca, aşa cum au subliniat unii dintre vorbitori, evenimentul de la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii să devină ceva mult mai mult decât un prilej de a se schimba cărţi de vizită.

Seria de evenimente „Invest in Romania”, începută anul trecut la Constanţa, a ajuns, joi, în premieră şi la Galaţi, în organizarea Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) prin Patronatul IMM-urilor Galaţi, a Consiliului Judeţului Galaţi şi a Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA). Vor fi 8 astfel de manifestări, câte una în fiecare regiune de dezvoltare, scopul declarat al seriei „Invest in Romania” fiind acela de a facilita întâlnirea dintre oferta de export românească cu cerinţele de pe pieţele internaţionale.

Iată de ce, faţă de alte manifestări similare, „Invest in Romania” aduce în faţa antreprenorilor din cele opt regiuni de dezvoltare şi ataşaţi economici ai unor ambasade din România (Polonia, Turcia, Marea Britanie, Ungaria, Germania etc.), dar şi coordonatori MMACA pentru relaţii de afaceri cu diferite zone de pe glob. Vrem să creăm astfel o platformă de lucru, nu de vorbe, care să aducă o creştere reală a economiei private, prin investiţii, ceea ce ar însemna ca, prin taxe şi impozite, să poată prospera apoi şi instituţiile bugetare, a subliniat moderatorul Daniel Apostol.

Trecând în revistă toate avantajele pe care le poate oferi Galaţiul potenţialilor investitori (printre care poziţia strategică, vămile apropiate cu Republica, Moldova Ucraina şi Rusia, precum şi Dunărea, „singura noastră autostradă”), preşedintele Consiliului Judeţului, Costel Fotea, i-a asigurat pe numeroşii oameni de afaceri că administraţia judeţeană va face tot ce îi stă la îndemână pentru a crea un cadru cu tot ce le este necesar pentru o bună desfăşurare a activităţii lor. „Priviţi-ne ca pe un prieten!”, i-a îndemnat Costel Fotea, adresând apoi un apel şi către „judeţ”: „Dragi primari, nu rataţi niciun proiect cu finanţare europeană!”.

Explicând lipsa de apetit a investitorilor pentru zona Galaţiului, primarul Ionuţ Pucheanu a pus degetul pe rană: „Galaţiului îi lipseşte promovarea. Nu ştie nimeni de noi”.

Secretarul de stat în MMACA, gălăţeanul Cristian Dima, a afirmat că „trebuie să reînnobilăm Galaţiul”, amintind şi că, deocamdată, suntem doar pe locul 17 în topul naţional al exporturilor româneşti şi pe 18 la importuri.

Iar fostul ministru al IMM-urilor, Florin Jianu, membru în CNIPMMR, a sfătuit autorităţile locale să creeze la CJ un departament, dar şi un comitet consultativ dinamic, pentru atragerea de investiţii, să ofere internship-uri pentru studenţii remarcabili, precum şi modele de bună practică, dar şi să încerce atragerea diasporei gălăţene.

„Dacă cineva vrea ca zona Galaţi să rămână doar agricolă, să ne spună şi nouă”

„Invest in Romania” este o idee de lăudat şi de replicat, dacă s-ar putea în fiecare săptămână, cu atât ar fi mai bine, a afirmat primarul Ionuţ Pucheanu, în deschiderea evenimentului de joi de la Galaţi. Dar a adăugat că, „la nivelul României, eu nu am văzut o strategie unitară de distribuţie a bogăţiei acestei ţări. Eu unul, ca locuitor în Galaţi şi în Moldova, în mod special, m-am săturat să văd în permanenţă toate fondurile, toţi investitorii şi absolut toate lucrurile bune care se întâmplă să fie dincolo de Carpaţi! Dacă cineva, undeva la nivel naţional, are de gând ca zona asta să rămână doar agricolă, să ne spună şi nouă, să avem timp să ne mutăm dincolo de munţi, să mai trecem munţii încoace la o praşilă sau când e nevoie. Nu poţi să te întrebi în permanenţă de ce, deşi Galaţi–Brăila este al doilea pol de interes la nivel naţional, cea mai mare aglomerare urbană după Bucureşti, nimeni nu ne bagă în seamă.  Nu ne putem uita tot timpul doar cu un ochi pe harta României, doar cu stângul, pentru că se pare că dreptul are o uşoară miopie!”, a spus Ionuţ Pucheanu.

„Ar trebui să remobilăm Galaţiul”

Secretarul de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, gălăţeanul Cristian Dima, şi-a deschis speech-ul de la „Invest in Romania” cu modul în care este văzut Galaţiul de la distanţă: „Suntem pe locul 17 în topul exporturilor pe judeţe şi pe locul 18 în topul importurilor. Împreună, Galaţiul şi Brăila nu exportă nici măcar jumătate cât Constanţa. Am putea sta mai bine dacă exportul şi importul nu ar fi pe structură monoindustrială. Exportăm doar doi la sută produse agricole. Aşa arată Galaţiul, sintetic vorbind, văzut de la distanţă. Noi, cei care trăim aici, ar trebui să încercăm să-l remobilăm, să-l reînnobilăm şi să-l reaşezăm. Cred că evoluţia şi dezvoltarea pe orizontală a mediului de afaceri ar putea fi şansa către creşterea gradului de bunăstare a fiecărui gălăţean şi a firmelor, în general. Cred că avem un mediu administrativ destul de ostil, de rece, de neprielnic pentru mediul de afaceri şi cred că fiecare dintre noi ar trebui să încercăm să facem mai mult de atât”.

O aniversare-eveniment

Ediţia de la Galaţi a seriei „Invest in Romania” s-a desfăşurat pe 16 martie, fix în ziua aniversării unuia dintre principalii săi organizatori: preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi, Marian Filimon. Felicitat de toţi cei prezenţi pentru implicarea în buna organizare a evenimentului, Marian Filimon a dat asigurări că nu este vorba decât despre o fericită coincidenţă. „Iniţial, colegi din patronatul de la Brăila au vrut să organizeze ei pe 15 martie şi au spus că să facem noi pe 16. Până la urmă, ei nu au mai făcut nimic pe 15 şi aşa am rămas noi, Galaţiul, cu data de 16”.

Citit 3542 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Iunie 2023 08:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.