Cum poţi beneficia de ajutor financiar pentru a te încălzi la iarnă | Primăria a făcut publice criteriile

Cum poţi beneficia de ajutor financiar pentru a te încălzi la iarnă | Primăria a făcut publice criteriile
Evaluaţi acest articol
(34 voturi)

Gălăţenii cu datorii la întreţinere sau la bugetul local nu vor primi ajutor financiar pentru a-şi monta un sistem individual pentru producerea căldurii şi apei calde.

În cazul în care Consiliul Local va decide să îngroape definitiv sistemul centralizat de termoficare, aşa cum pare că se va şi întâmpla, gălăţenii vor primi din partea municipalităţii un ajutor financiar în valoare de 2.700 de lei pentru a-şi achiziţiona un echipament de încălzire. Anunţul a fost făcut la dezbaterea de ieri, de către primarul Ionuţ Pucheanu, care a prezentat criteriile pe care gălăţenii trebuie să le îndeplinească pentru a primi cele 2.700 de lei. De precizat este că beneficiarii sunt familiile sau persoanele singure care au utilizat, în sezonul rece 2016-2017, energie termică furnizată în sistem centralizat şi care se vor debranşa după data de 1 aprilie (fără a mai achita vreo taxă în acest sens!).

Banii nu ajung la oricine

Ajutorul financiar gândit de conducerea Primăriei se acordă doar persoanelor singure care au un venit net mediu lunar de până în 2.500 de lei, familiei formată din doi membri, care are un venit net mediu lunar pe membru de până în 2.000 de lei, celei formată din trei membri, care are un venit net mediu lunar pe membru de până în 1.700 de lei şi familiei cu patru sau mai mulţi membri, care are un venit net mediu lunar pe membru de până în 1.450 de lei. Totodată, potrivit primarului Ionuţ Pucheanu, de ajutorul financiar acordat de municipalitate nu vor beneficia gălăţenii cu datorii la întreţinere sau la bugetul local.

Actele de care veţi avea nevoie

Conform documentelor prezentate, ieri, de către reprezentanţii Primăriei, dosarul celor care îndeplinesc condiţiile de mai sus trebuie să cuprindă următoarele acte: copie după actul de identitate al proprietarului/coproprietarului imobilului şi a celorlalţi membri ai familiei (cu acelaşi domiciliu), copie a actului de proprietate a imobilului, dar şi o adeverinţă eliberată de asociaţia de proprietari cu privire la suma datorată cu titlu de întreţinere şi utilităţi (apă, gunoi) la data depunerii cererii, cu menţiunea pe propria răspundere, dacă există sau nu restanţe, precum şi situaţia plăţilor către furnizorul de energie termică. În dosar se vor regăsi de asemenea o adeverinţă de la Calorgal care să ateste că solicitantul era branşat la sistemul centralizat de termoficare la data de 1 aprilie şi o adeverinţă de la Distrigaz Sud Reţele (Engie) care să confirme că solicitantul nu este racordat la gaze pentru asigurarea încălzirii. Totodată, dosarul va trebui să cuprindă şi certificatul de atestare fiscal pentru persoanele fizice privind impozitele, taxele locale şi alte venituri ale bugetului local, eliberat în luna curentă depunerii solicitării, adeverinţe privind veniturile realizate de către titularul solicitării şi membrii familiei cu acelaşi domiciliu, dar şi angajamentul prin care beneficiarul se obligă să prezinte, în termen de 30 de zile de la data acordării ajutorului financiar, documente (facturi, chitanţe) prin care se dovedeşte faptul că suma încasată a fost cheltuită în scopul în care a fost acordată. Dosarul trebuie să mai conţină o factură proformă de achiziţionare a sistemului de încălzire şi apă caldă şi un extras de cont pentru plata ajutorului financiar.

Verificări pe loc

Dosarele celor care vor solicita ajutor financiar din partea municipalităţii vor fi verificate pe loc de către o comisie, a precizat Ionuţ Pucheanu, astfel încât să nu se irosească timp, iar cetăţenii să poată afla imediat dacă dosarul este incomplet şi să îl poată completa cât mai repede. Întrucât unii dintre participanţii la dezbatere au reclamat că banii nu acoperă costul unei centrale pe gaz, spre exemplu, edilul şef a precizat că înainte ca municipalitatea să propună această sumă au fost făcute studii de piaţă. „Ştiţi de ce am ajuns aici? Pentru că toţi cei dinaintea mea s-au gândit la cine votează şi cum votează. Las oamenii să mă judece în 2020”, a replicat Ionuţ Pucheanu, atunci când unul dintre participanţii la dezbatere a avertizat că decizia ar putea să îl coste electoral.

O hotărâre clară cu privire la sistemul centralizat de termoficare va fi adoptată, la finele lunii, în Consiliul Local. Dacă decizia va fi cea privind închiderea sistemului, vor fi supuse la vot criteriile enumerate mai sus şi cuantumul ajutorului financiar.

Engie spune că face faţă

Întrucât mai multe voci au susţinut, în repetate rânduri, că sistemul de distribuţie a gazelor naturale este subdimensionat şi nu ar face faţă unui val de branşări, la dezbaterea de ieri pe tema sistemului centralizat de termoficare primarul Ionuţ Pucheanu a făcut publică o informare oficială a Engie, în care directorul regional al Distrigaz Sud Reţele, Bogdan Holban, infirmă această ipoteză. „În urma lucrărilor de investiţii structurale de optimizare sistem distribuţie gaze naturale din municipiul Galaţi, ce se derulează în cursul acestui an, se pot prelua cele 25.000 – 35.000 de apartamente”, se arată în adresa transmisă conducerii Primăriei de către companie.

Citit 51792 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Ianuarie 2023 05:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.