Percheziţii Anticorupţie la Serviciul de Evidenţa Persoanelor | 280 de moldoveni cazaţi într-un apartament!

Percheziţii Anticorupţie la Serviciul de Evidenţa Persoanelor | 280 de moldoveni cazaţi într-un apartament!
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

UPDATE ora 17,50 - Descinderi la Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţa Persoanelor (SPCLEP) Galaţi. Încă de la primele ore ale dimineţii, ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, au descins la sediul serviciului, dar şi la două locuinţe din Galaţi. Vizată a fost o angajată a SPCLEP, G. T., acuzată de infracţiuni de corupţie.

„Se desfăşoară patru percheziţii domiciliare, dintre care două la sediul Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor (SPCLEP) Galaţi. În cauză, au fost emise de către procurorul de caz două mandate de aducere, urmând a fi puse în executare după efectuarea percheziţiilor”, se arată într-un comunicat al DGA.

Bani pentru buletine

Din informaţiile oferite de DGA, reiese că G. T., consilier superior în cadrul SPCLEP Galaţi, şi intermediarul A. B. au facilitat obţinerea vizei de reşedinţă pe teritoriul României şi eliberarea documentelor de identitate pentru mai multe persoane, cetăţeni moldoveni, în schimbul unor sume de bani.

Din probatoriul administrat până în prezent, s-a constat că la locuinţa intermediarului A.B., formată din trei camere, aveau vize de reşedinţă aproximativ 280 de cetăţeni moldoveni. „În cauză se fac cercetări şi faţă de D. V. S. şi A. L., care au primit sume de bani cuprinse între 50 şi 70 de euro, de la un număr de aproximativ 40 de persoane, pentru a le permite stabilirea reşedinţei la domiciliile lor. În fapt, s-a constatat că, fără ştirea acestora, T. G. şi B. A. au facilitat acordarea vizelor de reşedinţă, la adresele celor doi, pentru peste 200 cetăţeni din Republica Moldova”, se mai arată în comunicatul DGA.

Conform unor surse neoficiale, angajata de la SPCLEP pretindea aproximativ 100 de euro pentru o carte de identitate.

Suspendare din funcţie, abia după trimiterea în judecată

În timp ce oamenii legii efectuau percheziţiile, nicio persoană nu a putut intra în sediul instituţiei, pentru a-şi depuse actele sau pentru a-şi ridica cărţile de identitate. Oamenii s-au arătat revoltaţi de acest lucru, mai ales că unii aveau nevoie urgentă de documente, urmând să plece din ţară.

Anchetatorii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor situaţiilor de natură infracţională, a valorii foloaselor materiale astfel obţinute, precum şi identificarea şi audierea martorilor în cauză.

Cât o priveşte pe angajată SPCLEP, aceasta nu va fi suspendată din funcţie decât în momentul în care va fi trimisă în judecată. "Conform Legii 188/99 (art. 86) privind statutul funcţionarului public, persoana poate fi suspendată, prin dispoziţie de primar, după comunicarea privind trimiterea în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni privind serviciul. Momentan este vorba despre o cercetare în fază incipientă şi nu se pune problema luării unor măsuri în sensul acesta", ne-au explicat cei de la Primăria Galaţi.

La percheziţiile de joi au participat şi jandarmii gălăţeni, dar şi poliţiştii locali.


UPDATE ora 11,10 - Potrivit unor informaţii percheziţiile DGA vizează o angajată a Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Galaţi care, contra unor sume de bani, elibera documente pentru cetăţenii moldoveni.


Ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie au descins încă de la primele ore ale dimineţii la Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Galaţi. Mai mulţi poliţişti locali păzesc intrarea instituţiei şi informează persoanele care vor să-şi depună documentele pentru un nou act de identitate sau să-şi scoată cartea de identitate că astăzi nu este program cu publicul.

Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Galaţi a transmis deja un comunicat de presă în acest sens: „Pe parcursul zilei de azi la Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Galaţi nu va fi program cu publicul. Reprezentanţi ai organelor abilitate efectuează percheziţii la sediul serviciului în baza unui mandat legal”.

Cel mai probabil, gălăţenii vor putea reveni la Evidenţa Persoanelor vineri dimineaţă.

 

Citit 20041 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Iunie 2023 08:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.