Hochei mondial lângă mormanele de gunoi de la Mehid
Foto: Foto: VL, Marius Prisacariu

Hochei mondial lângă mormanele de gunoi de la Mehid
Ruinele Mehid arputea ajunge celebre şi în Australia
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Mai sunt doar câteva zile până la începerea Campionatului Mondial de hochei de la Galaţi, primul eveniment sportiv major organizat în oraşul nostru după decembrie 1989. Din păcate, la numai o aruncătură de băţ de patinoarul unde se vor disputa meciurile, zace un morman de mizerie şi de gunoaie, pe locul a ceea ce a fost odată Mehid SA.

Presa şi suporterii echipelor din Spania, Belgia, Islanda, Australia şi Serbia care vor fi prezenţi la Campionatul Mondial de hochei, organizat din nou de Galaţi după 38 de ani, vor da ochii şi cu ruinele fostei societăţi gălăţene Mehid SA, aflată la doar câţiva metri de Patinoarul artificial. Din păcate pentru noi, ruinele nu sunt vreun obiectiv turistic, nu sunt de pe vremea dacilor şi a romanilor, sau măcar de pe timpul fanarioţilor, ci au fost lăsate aşa, cu bună-ştiinţă, de patronul firmei Mehid, Corneliu Mangalea.

Sunt şase ani de când Mehid şi-a închis porţile de pe bd. Coşbuc nr. 256 şi s-a mutat în incinta societăţii Elnav, de pe Calea Prutului, aparţinând aceluiaşi Corneliu Mangalea. În urma lui, pe Coşbuc a rămas dezastru. Niciuna din obligaţiile de mediu aferente închiderii unei întreprinderi de asemenea calibru nu a fost îndeplinită, iar comisarii Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatul Judeţean Galaţi parcă au vorbit la pereţi. Mangalea nici nu i-a băgat în seamă. Notele de constatare după controalele efectuate au fost ignorate pur şi simplu, iar amenzile date de comisarii de mediu şi termenele stabilite pentru ecologizarea zonei au fost de parcă nici n-ar fi existat.

„Odată cu preluarea obiectivului de către noul proprietar, dl Corneliu Mangalea, instituţia noastră nu a putut colabora cu acesta în vederea efectuării controalelor de mediu, nu a răspuns invitaţiilor transmise de către comisarii de mediu”, se arată în răspunsul Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatul Judeţean Galaţi, la solicitarea „Vieţii libere”. „De-a lungul timpului s-a constatat că proprietarul imobilului nu a respectat obligaţiile de mediu stabilite prin actele de reglementare şi control întocmite de către comisarii GNM CJ Galaţi, fapt pentru care a fost sancţionat contravenţional în nenumărate rânduri”, precizează răspunsul primit.

Amenzi de peste 200.000 de lei

Cinci controale a efectuat Garda Naţională de Mediu - Comisariatul Judeţean Galaţi în perioada 2011-2015, în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 205.000 de lei. Prima amendă a fost dată după controlul din februarie 2011, pentru că administratorul Mehid nu a solicitat şi obţinut acte de reglementare pentru dezafectarea instalaţiilor. Cea mai mare amendă, de 100.000 lei, a venit în iune 2011, după un control comun cu Agenţia pentru Protecţia Mediului Galaţi, pentru depozitarea neadecvată a unor substanţe periculoase în incinta din Coşbuc 256 şi pentru că Mehid nu a realizat măsurile stabilite prin nota de constatare anterioară. Alţi 25.000 lei au „picat” după controalele din iunie şi septembrie 2012, pentru neluarea măsurilor de salubrizare. Comisarii de mediu au stabilit atunci şi măsuri pentru ecologizarea amplasamentului şi valorificarea/ eliminarea tuturor deşeurilor rezultate, prin societăţi specializate autorizate, precum şi îndeplinirea obligaţiilor de mediu ce revin Mehid la încetarea activităţii. În fine, în noiembrie 2015, au fost constatate depozitări necontrolate de deşeuri (deşeuri inerte, hârtie, carton, sticlă, deşeu de material plastic, anvelope uzate, benzi de cauciuc, deşeuri de hidrocarburi, uleiuri uzate, substanţe periculoase etc.) şi s-a solicitat prezentarea unor documente relevante pentru stabilirea situaţiei existente în teren. Controlul s-a finalizat cu încă o notă de constatare şi o amendă de 50.000 de lei. S-au dispus măsuri de salubrizare a imobilului din Coşbuc 256, cu termen scadent 29 februarie 2016.

Suntem în martie 2017. Vedeţi cumva vreo cât de mică măsură luată la groapa de gunoi care a fost odată Mehid?

La această oră, Mehid SA se află în procedură de insolvenţă, iar administratorul judiciar a solicitat la APM Galaţi emiterea avizului de dezafectare a imobilului. Asta s-a întâmplat în noiembrie 2016, dar administratorul judiciar nu a mai trimis şi documentaţia solicitată de APM Galaţi.

Datorii de două milioane lei la stat

Conform datelor existente pe site-ul ANAF, Mehid SA înregistra, la 31 decembrie 2016, datorii de aproape două milioane de lei la bugetele de stat. Astfel, 991.113 lei erau obligaţii restante la bugetul de stat, 625.153 de lei - la bugetul asigurărilor sociale de stat, 22.923 de lei - la şomaj şi 253.859 de lei - obligaţii restante la bugetul asigurărilor de sănătate. Niciuna din aceste datorii nu a fost contestată de reprezentanţii Mehid. Dar nici plătită!

Stimată Primărie Galaţi, oare aşa ar trebui să procedeze şi ceilalţi gălăţeni atunci când nu vor să plătească taxe, impozite sau amenzi? Să spună "n-avem" şi să vă lase-n... soartă?!

Citit 7665 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Iunie 2023 08:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.