Anchetă DNA | A încasat fonduri europene pentru cursuri, dar nu a avut cursanţi

Anchetă DNA | A încasat fonduri europene pentru cursuri, dar nu a avut cursanţi
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Serviciul Teritorial Galaţi au finalizat ancheta într-un dosar în care administratorul unei societăţi comerciale era cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete.

Ancheta s-a finalizat cu semnarea unui acord de recunoaştere a vinovăţiei, cu care DNA a  sesizat Tribunalul Galaţi. Astfel, inculpatul Alixandru Bălan şi-a recunoscut vina în faţa procurorilor, aceştia propunând o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de doi ani, dar şi interzicerea unor drepturi. Dacă instanţa de judecată va fi de acord cu această pedeapsă, Alixandru Bălan nu va putea, pe o perioadă de un an, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, să îşi exercite profesia/meseria ori să desfăşore activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii. De asemenea, Alixandru Bălan va fi nevoit să facă şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii în cadrul Consiliului Judeţean Galaţi.

A luat banii, dar i-a dat înapoi

Anchetatorii susţin că, „pe 20 iunie 2011, între Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic - Organism Intermediar POSDRU (CNDIPT-OI-POSDRU) şi o asociere din care făcea parte şi o societate comercială administrată de inculpatul Bălan Alixandru a fost încheiat un contract finanţat din fonduri nerambursabile pentru implementarea proiectului «Angajaţi calificaţi pentru mai multe şanse pe piaţa muncii»”.

În baza acestui contract, în perioada 2011-2012, Alixandru Bălan a depus la autoritatea contractantă două cereri de rambursare cheltuieli, în care era consemnat faptul că un număr de 24 de persoane participaseră la cursurile de „Agent de pază şi ordine” şi „Operator introducere, validare şi prelucrare date”, în urma cărora a primit subvenţii în valoare totală de 160.350 de lei.

Ulterior, inculpatul a retras această sumă din contul societăţii, întocmind în acest sens borderouri din care rezulta că participanţii la cursuri ridicaseră în numerar din casieria firmei bani ce reprezentau subvenţii/burse.

CNDIPT-OI-POSDRU şi-a recuperat suma dată drept subvenţie, motiv pentru care nu s-a mai constituit parte civilă în dosar.        

Citit 10986 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Iunie 2023 08:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.