Cum ne distrăm de Florii. PROGRAMUL complet al Festivalului Scrumbiei
Foto: Foto-arhivă ”Viața liberă”

Cum ne distrăm de Florii. PROGRAMUL complet al Festivalului Scrumbiei
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Să cânte cei mai talentaţi copii ai Galaţiului, fanfara „Valurile Dunării” şi interpreta de muzică populară Silvia Ene, să joace „Doina Covurluiului”, să sfârâie grătarele cu scrumbie şi să se întreacă pasionaţii de pescuit şi de gătit în măiestrie şi noroc!

Duminică, de Florii, pe Faleza Inferioară a Dunării, aveţi parte de distracţie şi voie bună la Festivalul Scrumbiei.

Provocări pentru pasionaţi

La ora 9,00, încep, în zona Foişor, concursul gastronomic şi competiţia de îndemânare pescărească. Pasionaţii de gătit vor prepara borş de peşte, iar învingătorul va fi ales de un juriu format ad-hoc, din pofticioşi.

Pentru că este prohibiţie, organizatorii au ales ca proba de îndemânare pescărească să se desfăşoare pe uscat. „Când eşti pescar meseriaş trebuie să ştii, când dai la ştiucă, să arunci la o distanţă de 20 de metri, dar precis, ca să nu te-ncurci în trestii”, ne-a explicat Gicu Caraman, organizatorul competiţiei. Prin urmare, pescarii, echipaţi cu lansete cu lingură fără ancoră, vor arunca la o anumită distanţă, într-un coş de plastic şi cine nimereşte de cele mai multe ori câştigă! Ce? Lansete!

Cei care ratează îşi pot lua revanşa la ora 11,00, la concursul de ”Cunoştinţe pescăreşti”, unde vor trebui să demonstreze că ştiu legislaţie, denumirile latineşti ale peştilor, dar şi tehnici de pescuit.

Ca să afle ce nu ştiau, pot trage cu ochiul şi urechea la concursul ”Peştii apelor noastre”, programat la ora 10,00, la care vor participa liceeni.

Muzică pe toate gusturile

De la ora 10,00, pe Faleza inferioară va cânta Fanfara ”Valurile Dunării”.

La 11,00, cei mici sunt invitaţi la „Miao-Miao” - teatru de păpuşi.

Cei mai talentaţi copii pregătiţi de Cristina şi Valentin Vasopol, la Criss Music Canto School, dintre care nu lipseşte Briana Guşu, finalistă la Next Star, vor cânta de la ora 12,00.

De la ora 13,30 va fi joc şi voie bună cu Ansamblul ”Doina Covurluiului”.

O oră mai târziu, de la 14,30, vine rândul Şcolii de Arte a Centrului Cultural „Dunărea de Jos” să vă încânte cu talentaţii elevi de la clasa de canto muzică uşoară a profesoarei Emilia Savu. Bianca Miron, Mara Medeleanu sau Iulian Hilerin se află printre ei.

Petrecerea se va încheia cu un recital de muzică populară oferit de Silvia Ene.

Trebuie spus că, pe tot parcursul festivalului, între orele 9,00 şi 18,00, va fi deschis târgul unde meşterii populari veniţi din toate regiunile vă vor îmbia cu creaţii din lemn, ipsos şi ceramică, împletituri de papură şi nuiele, pictură naivă, obiecte de artizanat, păpuşi, ţesături, pictură pe piele şi ouă încondeiate. De asemenea, este deschisă şi o expoziţie de tradiţii pescăreşti, unde puteţi admira bărci, undiţe şi unelte vechi de pescuit, lansete, plase pescăreşti şi capete de peşti naturalizaţi.

Citit 13839 ori Ultima modificare Joi, 15 Iunie 2023 07:34