ȘPĂGI ridicole pentru POLIȚIȘTI cu averi modeste. Cum trăiesc şase "rutierişti" acuzaţi de corupţie

ȘPĂGI ridicole pentru POLIȚIȘTI cu averi modeste. Cum trăiesc şase "rutierişti" acuzaţi de corupţie
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Cei şase agenţi cu atribuţii pe linie rutieră din judeţul Galaţi trimişi în judecată pentru luare de mită şi abuz în serviciu sunt, aparent şi oficial, funcţionari extrem de modeşti. Doi dintre ei nu au nici măcar locuinţă personală, în timp ce, în alte două cazuri, acuzaţii figurează ca singurii care aduc bani în casă.

Modeşti până în vârful unghiilor. Aşa figurează cei şase poliţişti gălăţeni pentru care procurorii au formulat acuzaţii extrem de grave, pentru fapte care aduc atingere imaginii şi integrităţii profesionale. Oficial, agenţii de la Tecuci şi Galaţi nu deţin mari proprietăţi, nu au conturi în bancă sau datorii semnificative, nu conduc maşini scumpe, iar în unele cazuri figurează chiar ca unici întreţinători de familie! Aşa reiese din declaraţiile de avere făcute publice conform legii, analiza acestora, în lipsa oricăror alte informaţii, dând impresia că titularii sunt săraci şi cinstiţi. Fără a omite prezumţia de nevinovăţie, aceştia fiind deocamdată abia trimişi în judecată pentru luare de mită, abuz în serviciu, fals în înscrisuri şi distrugere de probe sau înscrisuri, putem deduce, ţinând cont de susţinerile procurorilor, că poliţiştii în cauză au făcut din micile „ciupeli” dobândite prin reducerea amenzilor şoferilor prinşi în ofsaid o sursă pe cât de suplimentară de venit, pe atât de…nerentabilă.

Poliţiştii fără case

Din lista celor şase inculpaţi, cel mai sărac pare a fi ajutorul şefului de post din Cosmeşti, ag. Marin Manole. Despre el, procurorii spun că percepea sume cuprinse între 200 şi 300 de lei ca să consemneze în procesele verbale abateri sancţionate mai blând decât cele constatate în fapt. Dacă acuzaţiile sunt adevărate, înseamnă că banii primiţi de poliţist constituiau un ajutor „binevenit” pentru bugetul acestuia, în condiţiile în care, conform declaraţiei de avere din 2011 (cea mai recentă postată pe portalul declaraţiilor de avere şi interese), nu deţinea terenuri, nici imobil şi conducea o Dacie Break fabricată imediat după Revoluţie. Poliţistul avea un credit de 20.000 de lei contractat pe o perioadă de cinci ani, scadent în 2015 (anul în care s-au petrecut presupusele fapte de corupţie) şi avea un venit anual de numai 25.000 de lei!

Tot fără locuinţă proprietate personală se pretinde, într-o declaraţie de avere mult mai recentă, şi ag. şef principal Sorin Bejan, de la Biroul Rutier Tecuci. Poliţistul este acuzat că era „îngăduitor” cu şoferii care săvârşeau abateri amendate cu sume mari, cu reţinerea permisului de conducere sau a plăcuţelor de înmatriculare şi le consemna contravenţii mult mai uşoare. Preţul iertării era modic: 100 de lei sau alte sume de bani, conform rechizitoriului. În anul în care se presupune că făcea încasări la drumul mare, agentul Bejan „poza” într-un poliţist care nici nu murea de foame, cu un venit în familie care depăşea 5.000 de lei pe lună, dar nici nu abunda în avere. Nu declara nici vreun teren, nici vreo casă sau apartament, ci doar un credit pe şapte ani de 40.000 de lei, scadent anul acesta, două maşini, un Seat şi un Audi, şi un venit total anual, înregistrat împreună cu soţia, de aproape 64.000 de lei.

Indulgenţi cu vitezomanii

Colegi la Serviciul Poliţiei Rutiere, agenţii Maricel Pascal şi Gheorghe Corovancă au intrat şi ei în vizorul procurorilor după ce au aplicat practica iertării pe bani.

Pe principiul că unde nu cade, pică, Pascal şi Corovancă ar fi luat 300 de lei de la un şofer prins că circula cu viteză excesivă şi căruia nu i-ar fi aplicat nicio sancţiune, deşi fapta era încadrată cu puncte amendă şi suspendarea dreptului de a conduce. „Mila”, mai ales pe această sumă destul de modică, este greu de explicat pentru ambii poliţişti. Maricel Pascal deţine, conform celei mai recente declaraţii de avere, un hectar de teren extravilan pe care desfăşoară activităţi agricole, care i-au adus, în 2015, 3.000 de lei, are un apartament spaţios în Galaţi cumpărat în 2006, deţine două autoutilitare. Ce-i drept, este şi titular al unui credit de 30.000 de euro, contractat pe numai 13 ani, şi înregistrează, împreună cu soţia, un venit anual din salarii de 48.000 de lei. Mult mai modest se declară colegul Gheorghe Corovancă, agent principal. În prag de pensionare, acesta declara în 2015 un modest apartament în Galaţi, cumpărat în 1990, un la fel de modest autoturism Fiat, fabricat în 1998, şi menţiona, la capitolul venituri în familie, un total anual de 47.600 de lei. Fără datorii sau alte proprietăţi care să justifice impozite sau alte cheltuieli.

Ultimii doi pe listă, agenţii Valeriu Glod şi Tudorel Nedelcu, ambii de la Biroul Rutier Tecuci, sunt acuzaţi că au încercat să scape de probele care le atestau „slăbiciunea”, distrugând dispozitivul de interceptare montat pe maşina de serviciu. Totul pentru ca procurorii să nu afle, printre altele, că Valeriu Glod să „pătase” pentru ridicola sumă de 60 de lei, primită de la un şofer pe care l-a „miluit” cu o amendă de 105 lei, ca să nu îl lase fără permis pentru 30 de zile. Valeriu Glod are un teren intravilan în Tecuci, un apartament, o Skoda Fabia din 2007, nu are datorii la bănci şi aduce anual în casă, singur, 48.000 de lei. Colegul, Tudorel Nedelcu, stă tot într-un apartament şi conduce un Logan destul de vechi, dar la capitolul venituri punctează incomparabil mai bine, înregistrând, împreună cu soţia, un venit anual de 69.000 de lei.

Citit 11863 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Iunie 2023 09:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.