Ministerul Sănătăţii: "Legea VACCINĂRII nu va impune sancţiuni pentru părinţi"
Foto: Sursa foto: Internet

Ministerul Sănătăţii: "Legea VACCINĂRII nu va impune sancţiuni pentru părinţi"
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Legea vaccinării nu va impune sancţiuni pentru persoanele care refuză vaccinarea, susţine ministrul Sănătăţii, Florian Bodog. Oficialul a precizat că proiectul de lege se află în dezbatere publică începând de luni, 10 aprilie.

"Legea vaccinării stabileşte cadrul legal de vaccinare, cadrul de achiziţionare a vaccinurilor, inclusiv faptul că aceste contracte de achiziţionare a vaccinurilor vor fi multianuale. Nu dorim să impunem un anume tip sau pachet de sancţiuni, pentru că noi dorim ca această lege să fie foarte bine primită. Într-una dintre formele legii, au existat sancţiuni care mergeau chiar până la neacceptarea la şcoală a copiilor care nu sunt vaccinaţi, dar, aşa cum ştim, dreptul la educaţie este garantat, deci eu cred că era o chestiune excesivă", a explicat ministrul, potrivit Mediafax.

Florian Bodog a anunţat că pentru 43.000 de doze de vaccin hexavalent a început repartizarea, urmând ca, până la sfârşitul lunii aprilie, să fie disponibile alte 70.000 de doze din acelaşi vaccin. Pentru imunizarea copiilor contra hepatitei B, au fost achiziţionate 5.000 de doze.

Oficialul a mai precizat că vor fi achiziţionate 115.000 de doze de vaccin împotriva rujeolei şi a adăugat că vor fi luate măsuri pentru a preveni o altă criză a vaccinurilor în România.

Stocurile de vaccinuri, asigurate pentru o perioadă de doi ani

Iniţial, s-a discutat despre o serie de sancţiuni pentru părinţii care nu doresc să îşi imunizeze copiii. În schimb, în forma ajunsă la Camera Deputaţilor, acestea nu sunt încă bătute în cuie. „Avem nevoie de o lege a vaccinării pentru a asigura stocurile pentru doi ani şi nu pentru un an. Luăm în calcul şi posibilitatea de a aduce modificări la legea achiziţiilor publice pentru a putea include acolo şi achiziţia de vaccin”, a arătat doctorul Corneliu-Florin Buicu, consilier în cadrul Ministerului Sănătăţii.

Esenţial, în opinia lui Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP) este faptul că statul îşi asumă răspunderea pentru eventualele probleme de sănătate ivite după administrarea unui vaccin din schema naţională de imunizare.

Citit 1865 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Iunie 2023 09:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.