Au fost reactivate proiectele pentru două bazine de dimensiuni olimpice în Galaţi

Au fost reactivate proiectele pentru două bazine de dimensiuni olimpice în Galaţi
Bazinul Olimpic are acum aspect de ruină plină de bălării
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

 

Lucrările de reconstrucţie la Bazinul Olimpic de lângă Sala „Dunărea”, sistate în 2011, ar trebui să se reia în acest an, conform lui Ionuţ Pucheanu, primarul Galaţiului. De asemenea, a intrat în reactualizare şi proiectul Complexului de Nataţie de la „Siderugistul”.

Primul pas care urmează să fie făcut pentru Bazinul Olimpic este transferul din proprietatea Ministerului Tineretului şi Sportului (MTS) în cea a municipalităţii gălăţene. „Domnul ministru (n.r. – Marius Dunca) mi-a promis că într-o lună se va rezolva problema bazinului olimpic, cu preluarea acestuia de către municipalitate”, a spus  Ionuţ Pucheanu.

De asemenea, primarul Galaţiului a mai afirmat că sunt şanse mari de reluare a proiectului construcţiei unui modern Complex de Nataţie la baza sportivă „Siderurgistul”, acolo unde cam o treime din lucrări (fundaţia) a fost făcută cu mulţi ani în urmă de către cei din combinatul siderurgic gălăţean. Mare parte din finanţare ar urma să vină, la fel ca la Bazinul Olimpic, de la Compania Naţională de Investiţii (CNI). „Am avut recent o discuţie cu directoarea generală a Companiei Naţionale de Investiţii, ni s-a transmis că proiectul de la Galaţi este în reactualizare, urmează ca până în luna iunie să avem un răspuns ferm. Sunt şanse foarte mari să semnăm acest contract cu CNI pentru realizarea celor două bazine cu dimensiuni de polo”, a precizat Ionuţ Pucheanu.

„Olimpicul” a avut finanţare în 2011

La Bazinul Olimpic, închis din 2005 şi aflat în proprietatea MTS şi în administrarea instituţiei locale din subordine,  Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport (DJTS), a existat finanţare completă în 2011 pentru reparaţii capitaler. S-au realizat mare parte din lucrări, dar totul s-a oprit în toamna acelui an. Un conflict între cele două persoane aflate la vremea respectivă în conducerea DJTS pe tema contractelor de atribuiere a lucrărilor s-a lăsat cu reclamaţii la minister, care a comandat un audit şi a stopat finanţarea până la finalizarea controlului. Nu au fost descoperite nereguli, dar auditul s-a terminat după încheierea anului 2011, iar finanţarea era alocată strict pe durata acelui an, astfel că s-au pierdut restul banilor necesari terminării lucrărilor. De atunci, proiectul nu a mai fost reluat.

DETALII AICI

La „Siderurgistul” fundaţia e făcută

În ceea ce priveşte Complexul de Nataţie, acesta a stat la baza întocmirii proiectului bazei sportive Siderurgistul. Sala de sport şi terenul de fotbal au fost adăugate ulterior, ideea aparţindu-i directorului de investiţii de atunci din combinatul siderurgic, Alexandru Dobre. S-a început lucrul la sfârşitul anilor '90 şi la final ar fi trebuit să fie un bazin de dimensiuni olimpice, înconjurat de tribune, care să poată intra uşor în circuitul marilor competiţii internaţionale de nataţie. Sub acelaşi acoperiş, urmau să fie şi alte două piscine mai mici, una pentru copii şi una de recreere pentru adulţi. Partea cea mai dificilă, pregătirea terenului, a apucat să fie făcută. S-a forat şi s-au turnat piloţii - stâlpi de beton  - până s-a ajuns la „pământ sănătos”, la o adâncime de 24 de metri. Totul pe cheltuiala combinatului siderurgic. Dar după privatizarea acestuia, în 2001, lucrările au fost sistate. Conform celor care au lucrat acolo, ce s-a făcut reprezintă aproximativ o treime din volumul total de muncă.

Povestea Complexul de Nataţie de la baza sportivă Siderurgistul fusese uitată şi readusă în atenţia publicului şi a autorităţilor locale de „Viaţa liberă” în februarie 2012. La câteva luni distanţă, proiectul era reluat. S-a obţinut de la Compania Naţională de Investiţii o finanţare pentru 70 de la sută din investiţiile estimate, în timp ce diferenţa urma să fie acoperită de municipalitate. S-a ajuns până la un vot favorabil în sedinţa Consiliului Local din noiembrie 2012 pentru partea de cofinanţare în valoare de 11.177.400 lei (inclusiv TVA). În total, era vorba de 37.258.000 lei (inclusiv TVA), adică aproximativ 8,3 milioane de euro la cursul valutar de atunci, iar durata lucrărilor era estimată la 18 luni. Însă, dosarul a fost uitat prin sertarele CNI şi nu s-a trecut la fapte nici până în ziua de azi.

ETALII AICI

Fără şanse la o nouă sală mare

Dacă verdictul CNI va fi favorabil, lucrările la Complexul de Nataţie vor începe cel mai devreme în anul următor, primarul Ionuţ Pucheanu spunând că în exerciţiul financiar din 2017, la capitolul investiţii majore, sunt prevăzute fonduri doar pentru patru eventuale patinoare, la nivel naţional. „Îmi doresc ca Patinoarul să intre într-o reconstrucţie totală. În programul de guvernare există patru patinoare care pot fi bugetate în acest sens şi îmi doresc ca cel de la Galaţi să fie unul dintre ele. Nu sunt prevăzute alte investiţii majore în acest exerciţiu financiar”, a declarat edilul gălăţean.

Din acest motiv, speranţe pentru o nouă sală mare în Galaţi din fonduri guvernamentale nu sunt pe moment, deşi sportul gălăţean are mare nevoie şi merită aşa ceva, cu şase echipe de primă ligă care cu greu au loc toate în programul de la Sala  ”Dunărea”. În schimb, vor fi construite săli de sport la trei licee. „Singurele săli de sport pe care CNI ar putea să le bugeteze acum, pe exerciţiul financiar al acestui an, sunt cele aferente liceelor.  Am trimis spre bugetare trei astfel de săli, la Colegiul Vasile Alecsandri, la Colegiul Mihail Kogâlniceanu şi la Şcoala 7, unde ar fi trebuit să fie campusul Colegiului Cuza. La aceasta din urmă, structura este ridicată dar neterminată. La CNVA proiectul e cu tribune de 300 de locuri, la CNMK cu 150 de locuri, iar la Şcoala 7 făra tribună”, a precizat Ionuţ Pucheanu.

Marius Dunca, ministrul Tineretului şi Sportului, a spus că pentru o viitoare investiţie într-o nouă sală de anvergură la Galaţi, va conta raportul de necesităţi pe care l-a solicitat federaţiilor sportive: „Federaţiile ştiu cel mai bine ce este nevoie la infrastuctură. Această radiografie o voi transmite Companiei de Investiţii şi Ministerului Dezvoltării, precizând care sunt priorităţile, iar decizia va aparţie acestor instituţii”.

 

Citit 17494 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Iunie 2023 09:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.