ACUZAȚII de tratamente brutale la Spitalul Judeţean din Galați. O pacientă a fost LEGATĂ DE PAT în lipsa unui medic | VIDEO

ACUZAȚII de tratamente brutale la Spitalul Judeţean din Galați. O pacientă a fost LEGATĂ DE PAT în lipsa unui medic | VIDEO
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Rudele unei bătrâne internate în Secţia Medicală II a Spitalului de Urgenţă Galaţi acuză două cadre medicale că ar fi recurs la o modalitate brutală de imobilizare a femeii, într-un episod de agitaţie apărut într-un moment în care niciun medic nu era prezent pe secţie.

Situaţia invocată de familia unei bătrâne de 78 de ani, internată joia trecută în Secţia Medicală II, s-ar fi petrecut în seara zilei de 16 aprilie. După câteva zile în care starea pacientei a variat de la bine la confuzie şi agitaţie, bolnava, adusă cu salvarea la spital, cu febră, tuse şi un accident vascular, ar fi devenit agitată. S-a întâmplat imediat după ce membrii familiei sale au plecat de la ea, duminică seară, în prima zi de Paşte.

"Duminică după-amiază am venit la vizită şi am găsit-o foarte agitată, confuză, delira. Ne-au spus că nu există medic de gardă care să vină să-i administreze un calmant. Seara nu ne-a mai răspuns la telefon, ne-am făcut griji şi am venit să vedem ce se întâmplă. Am găsit-o legată cu nişte pijamale, parca era pe cruce. Era conştientă şi se văita. Era legată de mâini şi de picioare", afirmă Geanina Zărnescu, nepoata pacientei.

Rudele susţin că ar fi încercat să obţină explicaţii de la asistenta de serviciu şi de la infirmiera care era pe tură, dar şi să determine aducerea unui medic de gardă, pentru ca bătrâna să primească un calmant. Au venit în schimb paznicii, chemaţi de cadrele medicale, şi, în cele din urmă, un medic care a hotărât ca bătrânei să-i fie administrat un medicament care să o liniştească.

"Ne-au spus că au legat-o de pat pentru că era agitată, ieşea din salon, pleca aiurea. A fost predată ca fiind un pacient cu probleme. Asistentele ne-au spus că le-a bătut, iar bătrânica ne-a spus că s-a speriat foarte mult, că au trântit-o jos, la pământ, au dat în ea", completează nepoata bătrânei.

De duminică seară, membrii familiei nu s-au mai dezlipit de bătrână, pe motiv că se tem ca aceasta să nu mai treacă prin astfel de episoade. "De duminică seara, stau lângă mama. Aseară am venit din nou, pentru că ne e frică să nu se întâmple ceva, să nu fie legată sau maltratată. Înţelegem că bătrâna era agitată, dar puteau să-i facă un calmant. Domnul doctor s-a purtat frumos cu noi, i-a aplicat tratamentul corespunzător, dar asistenta şi cu infirmiera care au legat-o şi care au bătut-o pe mama trebuie să plătească, să se facă dreptate", adaugă Simona Toader, fiica femeii.

În replică, conducerea Secţiei Medicală II susţine că măsurile luate în acest caz au fost corect aplicate, mai cu seamă că au fost pentru un timp scurt. "Pacienta a devenit agitată, agresivă faţă de celelalte paciente şi faţă de personal, a ameninţat că se aruncă pe fereastră, drept pentru care asistenta de serviciu, în aşteptarea medicului de gardă, a hotărât contenţionarea (n.r. - legarea) pacientei. A sosit şi medicul de gardă, care asigura şi urgenţa. Acesta a recomandat un sedativ, care nu putea fi administrat la recomandarea asistentei. Tot conflictul a fost declanşat şi întreţinut de familie, care nu a înţeles că, în situaţia dată, nu aveam altă posibilitate de a asigura protecţia pacienţilor. S-au folosit pijamale, pentru că este un material mai moale decât curelele de contenţie obişnuite", a declarat dr. Tudor Cristian Roşca, şeful Secţiei Medicală II.

Circumstanţele în care s-au petrecut evenimentele vor fi analizate de o comisie constituită în cadrul Spitalului de Urgenţă, mai ales că familia bătrânei a depus deja două reclamaţii, una la conducerea unităţii şi alta la Consiliul Judeţului Galaţi.

Citit 7577 ori Ultima modificare Joi, 27 Aprilie 2017 01:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.