UPDATE - 53 de localităţi din județul Galați stau încă la lumina lumânării
Foto: Foto Teodora Miron

UPDATE - 53 de localităţi din județul Galați stau încă la lumina lumânării
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

UPDATE, luni, 24 aprilie | Deşi zeci de echipe Electrica, din mai multe judeţe, au lucrat pentru remedierea problemelor din judeţ, foarte mulţi consumatori nu aveau încă, luni după-amiază, curent electric. Conform celor de la Electrica Galaţi, 53 de localităţi, din 29 de comune, nu aveau încă lumină.

În urma ninsorilor de joi, în judeţul Galaţi s-au rupt peste 200 de stâlpi, fiind afectaţi, în total aproximativ 85.000 de consumatori. Mii de oameni stau fără curent electric de cinci zile, situaţia fiind critică, pentru că nimeni nu poate estima când vor fi finalizate lucrările. Cei de la Electrica au anunţat că vor lucra pentru remedierea tuturor situaţiilor, chiar dacă în zonele afectate nu se poate lucra corespunzător, din cauza terenului îmbibat cu apă.


UPDATE, ora 10,30. Zeci de mii de oameni, FĂRĂ ENERGIE ELECTRICĂ de patru zile. Cea mai mare pană de curent din ultimii 25 de ani | Nu mai puţin de 67 de localităţi, fără energie electrică „Ca urmare a fenomenelor meteorologice extreme din perioada 19-21 aprilie, în judeţul Galaţi încă sunt probleme deosebite în alimentarea cu energie electrică, fapt ce perturbă activităţile economice şi gospodăreşti”, a anunţat Instituţia Prefectului. Reprezentanţii Prefecturii au comunicat că, la această oră, nu mai puţin de 67 de localităţi nu au energie electrică. Este vorba despre Torceşti, Rugineni, Ionăţeşti, Podoleni, Lungeşti, Bălăbăneşti, Jorăşti, Cristeşti, Grăpeni, Plevna, Drăculeşti, Cosmeşti, Furcenii Noi, Furcenii Vechi, Movileni, Tecuci-parţial, Matca, Corod, Barcea, Drăgăneşti, Munteni, Frunzeasca, Ţepu, Toflea, Lupele, Pechea, Costache Negri, Moscu, Lunca, Şivița, Călmățui, Liești, Umbrăreşti, Fundeni, Lungoci, Hanu Conachi, Vameş, Slobozia Conachi, CuzaVodă, Piscu, Tudor Vladimirescu, Fântânele, Scânteieşti, Roşcani, Slobozia Oancea, Vlădeşti, Brăneşti, Chiraftei, Folteşti, Măstăcani, Oancea, Rogojeni, Stoicani, Tămăoani, Frumuşiţa, Ijdileni, Aldeşti, Cavadineşti, Comăneşti, Găneşti, Onciu, Prodăneşti, Puricani, Săseni, Şipote, Slivna, Suceveni. „A fost suplimentat numărul echipelor care lucrează la remedierea avariilor, dar reprezentanţii Electrica nu au realizat o estimare a termenului până la care se va intra într-o stare de normalitate”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Petrica Paţilea.


În judeţul Galaţi, urmările Codului portocaliu încă se resimt. Dacă în cursul zilei de sâmbătă au fost deschise circulaţiei toate drumurile naţionale şi judeţene afectate de viscol şi ninsori, în ceea ce priveşte alimentarea cu energie electrică situaţia este încă dramatică. Şi asta din cauză că, în judeţ, au fost rupţi peste 200 de stâlpi, fiind afectate 40 de linii de medie tensiune şi 200 de staţii de medie tensiune.

În total, aproximativ 85.000 de abonaţi au rămas fără curent electric. Zeci de echipe de le Electrica au lucrat, non-stop, pentru remedierea problemelor. Cu toate acestea, duminică, 23 aprilie, la ora 14,00, erau încă afectaţi 31.000 de consumatori din 73 de localităţi (comune, sate şi cătune). În ajutorul celor de la Electrica Galaţi au fost chemaţi oameni din Râmnicu-Vâlcea, Brăila, Braşov, Târgu Mureş, Ploieşti şi Târgovişte.

"Este un fenomen care nu a  mai fost întâlnit în ultimii 25 de ani, pe cablurile electrice s-a depus zăpadă plină cu apă, acestea s-au îngreunat, s-au rupt şi au agrenat spâlpii. În total, în şase judeţe, au fost afectaţi peste 140.000 de consumatori, dintre care aproximativ 85.000 doar în judeţul Galaţi. Stâlpii au fost proiectaţi să reziste la minus cinci grade, cu chiciură şi vânt de până la 50 de kilometri la oră. Acum nu a fost chiciură, nici minus cinci grade, dar a  fost zăpadă cu apă şi vânt foarte puternic. A fost vorba despre un cumul de factori, care au dus la această situaţie. Sperăm ca până marţi, cel târziu, toţi consumatorii să fie realimentaţi", ne-a explicat Constantin Coman, director Electrica Distribuţie Muntenia Nord.

Din păcate, unii dintre stâlpii rupţi au căzut pe garduri, iar alţii în preajma străzilor şi a gospodăriilor.

La lumânare sau cu lanterne

Una dintre cele mai afectate localităţi a fost Lieşti, unde, nici duminică, localnicii nu aveau curent electric. "Stăm aşa de trei zile. Ne facem lumină de la lumânare. Problema este că nici din astea nu se mai găsesc de cumpărat. Nici baterii pentru lanterne. Eu n-am mai văzut aşa ceva în viaţa mea. Cablurile aveau, din cauza zăpezii, diametrul unei sticle de doi litri de plastic. Normal că s-au rupt", ne-a explicat un localnic.

Fenomenul de săptămâna trecută a şocat pe toată lumea. Deşi oamenii erau supăraţi că nu au curent, aceştia s-au arătat destul de înţelegători atunci când a fost vorba de găsit vinovaţii. "Nu cred că este cineva de vină. De la Dumnezeu a fost aşa. Pe el nu ne putem supăra. Stăm la lumânare, avem lanterne. Frigiderele le-am scos din priză, am scos carnea din congelator şi am trimis-o la copii, la Galaţi, să nu se strice. Noi, aştia mai în vârstă, rezistăm. Mai greu este de cei tineri, care nu mai au acces la calculator, se mai duc unii dintre ei şi la şcoală. Asta este, vom trece şi peste asta”, ne-a mărturisit o altă localnică.

La Hanu Conachi, a fost afectată şi o linie de înaltă tensiune, care însă nu deserveşte consumatori casnici. "În această zonă au fost 11 stâlpi rupţi. Această linie este distrusă, dar era de rezervă pentru consumatorii casnici, aşa că de ea ne vom ocupa după ce vom rezolva toate celelalte linii, pentru ca toţi consumatorii să aibă curent. Peste tot unde s-au rupt stâlpi îi vom înlocui. Aici, fiind vorba despre o linie de înaltă tensiune, vom monta stâlpi metalici", ne-a explicat Gabril Petre, inginer şef la Electrica Galaţi

Cod galben de inundaţii

Chiar dacă toţi consumatorii vor fi realimentaţi cu energie electrică, în judeţul Galaţi nu se opresc problemele. Hidrologii au emis deja un Cod galben de inundaţii, valabil până luni, 24 aprilie, ora 22,00, fenomenele vizate fiind scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale, în bazinele hidrografice Bârlad, afluenţii mici ai Siretului şi ai Prutului. Au fost înştiinţate toate comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, care vor monitoriza evoluţia fenomenelor şi vor dispune măsuri în cazul apariţiei unei situaţii critice.

În acelaşi timp, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a decis ca filiala teritorială de Îmbunătăţiri Funciare Moldova Sud Galaţi să pornească, în regim de urgenţă, după remedierea avariilor produse la reţeaua de alimentare cu energie electrică, staţiile de desecare Ghimia, Şiviţa, Cotul Văleni, SP4-1 şi Valea Gerului, pentru evacuarea apelor din incintele inundate.

Foto Teodora Miron

Citit 52529 ori Ultima modificare Luni, 12 Iunie 2023 07:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.