Viitorul luminos al Galaţiului, dezbătut pe ÎNTUNERIC. Dezinteres pentru Strategia de dezvoltare 2016-2025

Viitorul luminos al Galaţiului, dezbătut pe ÎNTUNERIC. Dezinteres pentru Strategia de dezvoltare 2016-2025
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Doar 27 de persoane, în majoritate şefi de instituţii publice, au participat, ieri, la întâlnirea care a avut ca scop informarea şi consultarea populaţiei privind "Strategia de dezvoltare a Municipiului Galati 2016-2025".

La evenimentul organizat de Primăria Galaţi, nici măcar primarul Ionuţ Pucheanu nu a fost prezent, în locul său afându-se administratorul public Marius Humelnicu. Din cei 27 de aleşi locali ai Galaţiului, care vor trebui să aprobe Strategia, a fost prezentă doar Marcela Costea (PSD).

Mai mult, prezentarea strategiei s-a făcut "pe întuneric". Şi asta pentru că, în momentul în care în sala de şedinţe a Parcului de Soft a intrat prefectul judeţului Galaţi, Gabriel Panaitescu, furnizarea curentului electric s-a întrerupt. Fără lumini, fără imaginile videoproiectate, fără microfoane, dezbaterea a semănat mai degrabă cu o şezătoare, în care unii nu se mai opreau din vorbit, iar alţii n-au găsit nimic de spus.

Să fie bine, ca să nu fie rău

Marius Humelnicu a explicat, în cuvântul de deschidere, că "dezvoltarea oraşului fără mobilitate şi o legătură cât mai rapidă cu restul ţării este puţin probabilă. Ceea ce înseamnă că va trebui să folosim şi Dunărea. Susţinem, atât cât ţine de noi, drumul expres, prins pentru 2020-2030 în Masterplanul General de Transport. Dezvoltarea oraşului se va realiza împreună cu metropola pe care dorim să o realizăm între Galaţi şi Brăila. Dorim ca navele de croazieră să oprească şi la Galaţi, că avem ce să arătăm!".

Propuneri lansate

Iată care au fost cele mai interesante propuneri legate de Strategia realizată de Primărie în colaborare cu Asociaţia Tehnopol. Directorul SC Gospodărire Urbană, Bogdan Ardean, a atras atenţia că una dintre problemele oraşului o reprezintă faptul că 80 la sută dintre copaci sunt bătrâni, uscaţi, găunoşi, bolnavi sau putrezi - dovadă câţi s-au prăbuşit sau rupt la ultimul episod de vreme rea - şi că fondul dendrologic al oraşului trebuie întinerit. În sprijinul său a venit Mădălin Şerban, directorul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii, care cerut ca puieţii plantaţi să nu fie "plopi care produc puf, castani care produc castane sau aguzi care produc agude".

Cezar Năstase, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, a explicat că ponderea şomajului este mai mare în mediul rural, motiv pentru care a sugerat construirea de locuinţe şi zone de agrement, astfel încât şomerii de la ţară să fie tentaţi să se angajeze la companiile din oraş care nu au forţă de muncă.

Marius Mitrof, consilier la Direcţia Judeţeană pentru Cultură, le-a reamintit autorităţilor de Poarta turcească şi de Cavoul roman, monumente care ar merita să fie restaurate şi puse în valoare, la fel ca situl arheologic Tirighina - Barboşi.

Reprezentantul Poliţiei Locale a atras atenţia că, deşi ar trebui să aibă în centrul său cetăţeanul, Strategia nu prevede nimic cu privire la ordinea şi siguranţa publică!

La finalul dezbaterii, autorii Strategiei au admis că multe dintre propuneri nu pot face obiectul documentului, dar că îşi vor găsi rezolvarea în cadrul altor măsuri.

Strategia de dezvoltare a oraşului, în dezbatere publică - CLICK AICI PENTRU MAI MULTE DETALII

AFLĂ cum va arăta Galaţiul în 2025 - CLICK AICI PENTRU DETALII

Citit 9238 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Iunie 2023 09:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.