Aplicarea legii, rezolvarea problemelor pentru un deceniu. Situaţia locurilor de veci din cimitirele gălăţene este critică

Aplicarea legii, rezolvarea problemelor pentru un deceniu. Situaţia locurilor de veci din cimitirele gălăţene este critică
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Câte locuri libere mai sunt în cimitirele gălăţene? Câte înhumări se fac zilnic? De ce nu se aplică Legea cimitirelor, în privinţa locurilor de veci concesionate şi lăsate de izbelişte?

Potrivit conducerii societăţii Gospodărire Urbană, în cele trei cimitire din Galaţi ("Sf. Lazăr", "Eternitatea" şi "Cătuşa") sunt, în total, 75.000 de locuri de veci. Dintre acestea, însă, mai sunt libere doar 254, astfel că problema locurilor de veci este una presantă. "Zilnic, avem între 10 şi 12 înhumări, iar mai bine de jumătate sunt pentru persoane care nu au un loc de veci concesionat. Din acest motiv, suntem obligaţi să punem la dispoziţia familiei respective un loc de veci, concesionat pe o perioadă de şapte ani. În curând vom rămâne fără locuri de înhumare", ne-a explicat Bogdan Ardean.

Legea cimitirelor, singura salvare

"Ştiu că ceea ce urmează să spun poate părea dur, însă este realitatea cu care ne confruntăm. Din păcate, Legea cimitirelor nu a fost aplicată până acum, iar eu îmi doresc să o aplic. Ce înseamnă asta? Fiecare concesionar are, pe lângă drepturi, mai multe obligaţii. Nu trebuie doar să plătească acea taxă anuală pentru locul de veci, ci să manifeste şi un minim de interes pentru el. Astfel, dacă în decurs de doi, concesionarul nu se îngrijeşte de locul de veci, nu face curăţenie pe acel loc, legea îmi dă dreptul să îl deposedez de loc. Iar în acest moment, avem mii de locuri de veci de care nu s-a mai îngrijit nimeni din anii '80", ne-a spus Bogdan Ardean.

Potrivit directorului Gospodărire Urbană, o preluare a locurilor de veci de la concesionarii care nu s-au îngrijit de ele ar rezolva problema locurilor de înhumare pentru următorii zece ani.

Osuarele, prima piedică

"În momentul în care vom prelua respectivele locuri de veci, va trebui să mutăm rămăşiţele oamenilor într-un osuar. Iar unul pentru 5.000 de oseminte costă în jur de 400.000 lei, bani pe care nu ştiu, momentan, dacă îi avem", a declarat Bogdan Ardean.

Cu toate astea, trecerea locurilor de veci de la concesionari în proprietatea Gospodărire Urbană nu va fi bruscă, ci va fi precedată de o campanie de informare, astfel încât cetăţenii să poată decide dacă vor sau nu să mai păstreze respectivul mormânt.

Citit 9145 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Iunie 2023 09:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.