Parcul de eoliene alimentează bugetul comunei Corni

Parcul de eoliene alimentează bugetul comunei Corni
Marius Prisacariu
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

12 locuitori din comuna Corni asigură paza în perimetrul parcului de turbine eoliene instalate la Corni şi Măcişeni. Mai important însă decât locurile de muncă create astfel, parcul de eoliene reprezintă şi principala sursă de venituri la bugetul local al comunei. În condiţiile existenţei unei infrastructuri rutiere adecvate, comuna s-ar fi ales cu mult mai mulţi bani la buget.

36 de turbine eoliene au fost instalate pe dealurile din comuna Corni, în perioada 2012-2013. Investiţia a fost ca o mină de aur pentru comună, afacerea cu energie verde aducând bugetului local din Corni în jur de 450.000 de lei pe an. "Este o sumă importantă pentru noi, având în vedere că, spre exemplu, din taxele şi impozitele colectate anual de la populaţie abia strângem până în 300.000 de lei", a explicat Vasile Prodan, aflat la al patrulea mandat ca primar al comunei Corni.

Cu toate acestea, lucrurile ar fi putut sta şi mai bine pentru bugetul comunei, având în vedere că în zonă ar fi putut funcţiona, astăzi, cel mai mare parc de turbine eoliene. Asta dacă infrastructura deficitară nu ar fi alungat, în urmă cu aproximativ şase ani, un investitor spaniol. Respectivul parc s-ar fi întins pe teritoriul comunelor Corni, Smulţi şi Vârlezi.

Alimentarea cu apă şi canalizarea, investiţia ultimilor ani

Principalul proiect realizat în comună, de când este primar Vasile Prodan, constă în realizarea reţelelor de apă potabilă şi canalizare. Proiectul a fost finalizat în urmă cu cinci ani, 85 la sută din gospodăriile din Corni şi Măcişeni fiind racordate acum la reţea. Înainte de alimentarea cu apă la robinete, populaţia era nevoită să bea apă nepotabilă, după actualele standarde sanitare.

La Urleşti, însă, al treilea sat al comunei, locuitorii nu au vrut extinderea reţelei de apă potabilă şi canalizare, potrivit primarului. "Au izvoare acolo, pe care le-am captat şi am tras pe stradă robinete, din 100 în 100 de metri", a precizat edilul din Corni.

Două proiecte pentru modernizarea de drumuri îşi aşteaptă finanţarea

În ciuda faptului că 4,5 kilometri din DJ 251G au fost modernizaţi în ultimul an, alte două drumuri din comună aşteaptă să fie reabilitate. În primul rând, este vorba despre o porţiune de drum de 6,5 kilometri, cuprinsă între satele Măcişeni şi Corni. "Am depus deja un proiect şi aştept, în curând, finanţarea. Banii vor veni de la Ministerul Dezvoltării, prin intermediul Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2. Investiţia este estimată la 6.500.000 de lei", a declarat primarul Vasile Prodan. Al doilea proiect depus vizează modernizarea unui drum de exploataţie, cu o lungime de 5,45 kilometri, care porneşte din DJ 251G până în drumul judeţean dintre Băleni şi Cudalbi. Odată modernizat, drumul ar scurta distanţa dintre municipiul Galaţi şi comuna Corni. Valoarea proiectului, potrivit primarului, este de puţin peste 5.000.000 de lei, iar fondurile ar trebui să vină de la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

Citit 7678 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Iunie 2023 09:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.