Problema VACCINULUI ROR, împotriva rujeolei-rubeolei-oreionului, pe cale să fie rezolvată

Problema VACCINULUI ROR, împotriva rujeolei-rubeolei-oreionului, pe cale să fie rezolvată
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ministerul Sănătăţii e pe cale să rezolve problema vaccinului ROR (rujeolă-rubeolă-oreion), susţine ministrul Florian Bodog. Potrivit acestuia, au fost deja identificate 300.000 de doze, care vor asigura necesarul de vaccin până la finalul anului.

"Am identificat împreună cu firma producătoare un stoc de 300.000 de doze de vaccin împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului, stoc care va asigura necesarul la nivel naţional până la sfârşitul acestui an", a declarat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, autorităţile se află în curs de demarare a procesului de achiziţie, astfel că, pe lângă cele 110.000 de doze care vor intra în această săptămână pe stocul direcţiilor judeţene de sănătate publică, celelalte 300.000 vor asigura necesarul până la finele anului. Cu ele se vor recupera toate vaccinările antirujeolice care nu s-au făcut în ultimele luni, din cauza lipsei vaccinului. "În acelaşi timp, putem să vaccinăm la timp copiii", a afirmat Bodog, cu prilejul unei dezbateri care a avut loc la Institutul Clinic Fundeni.

25 de decese cauzate de rujeolă

Bodog a mai spus că Ministerul Sănătăţii va demara şi un acord-cadru, care va avea o durată de patru ani, pentru a asigura continuitate cu vaccin. Numărul cazurilor de deces de rujeolă a ajuns la 25, după ce boala a fost confirmată la un copil de doi ani din judeţul Bihor, care nu fusese vaccinat, iar acest nou caz este încă un semnal de alarmă privind politica de vaccinare a statului român. Bodog a precizat că proiectul Legii vaccinării prevede responsabilităţi pentru toată lumea, iar afirmaţiile că părinţii vor face puşcărie dacă nu lasă copiii să fie vaccinaţi sunt doar dezinformări.

Rujeola este o boală infecţioasă virală acută, contagioasă, cauzată de virusul rujeolic, un virus din familia paramixovirusuri. Rujeola se transmite atunci când o persoană infectată tuşeşte sau strănută. Virusul se răspândeşte cel mai frecvent în perioada de incubaţie, atunci când pacientul nu ştie ca este bolnav şi nu prezintă niciun simptom. Bolnavul este contagios cu patru zile înainte ca erupţia cutanată tipică să apară şi încă patru zile după aceea.        

Citit 6291 ori Ultima modificare Luni, 12 Iunie 2023 14:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.