Evaluaţi acest articol
(14 voturi)
12 comentarii

După ce, în ianuarie anul acesta, a fost votat Regulamentul de atribuire şi folosire a locurilor de parcare rezidenţiale, iar primarul Ionuţ Pucheanu estima că în şase luni s-ar putea acoperi oraşul cu locuri de parcare închiriate, Primăria a lansat spre dezbatere publică un regulament nou!

Documentul vizează administrarea parcărilor de reşedinţă din municipiul Galaţi şi tocmai a fost postat pe portalul administraţiei locale, dar şi la sediul Centrului de informare pentru cetăţeni, din strada Fraternităţii nr.1. Conform anunţului postat, până pe 27 mai 2017, Primăria aşteaptă sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare ale persoanelor interesate, pe adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., la adresa strada Domnească nr. 38 sau la Registratura Generală din strada Fraternităţii nr. 1.

De ce era nevoie de el

În expunerea de motive a proiectului se arată că, tocmai în contextul în care există deja o metodologie de atribuire şi folosire a locurilor de parcare, este „oportună şi legală” aprobarea acestui nou regulament. Documentul reglementează „modul de monitorizare şi gestionare a parcărilor rezidenţiale (identificarea, ridicarea, transportul, depozitarea şi eliberarea vehiculelor oprite/staţionate neregulamentar pe locurile de parcare rezidenţiale).

Regulamentul prevede că stabilirea şi amenajarea parcărilor rezidenţiale se face de către Autoritatea Publică Locală, iar întreţinerea locurilor de parcare (salubrizare, deszăpezire, iluminat, marcare şi reparare) revine Primăriei.

„Parcările rezidenţiale vor funcţiona de luni până vineri între orele 16,00 - 8,00 şi de vineri ora 16,00 până luni ora 8,00. În afara acestor ore, parcările rezidenţiale devin parcări publice fără plată”, se arată în regulament.

Operatorul serviciului

Pentru monitorizarea şi gestionarea parcărilor rezidenţiale va fi nevoie de un operator, desemnat de Consiliul Local, căruia Primăria îi va pune la dispoziţie baza de date privind atribuirea locurilor de parcare prin contractele încheiate. Operatorul serviciului va avea misiunea de a verifica, minimum o dată pe lună, modul de parcare a autovehiculelor, starea parcajelor şi a marcajelor, curăţenia şi iluminatul. Va trebui să aibă un dispecerat care să funcţioneze 24/24 ore, cu personal instruit şi abilitat să preia sesizările cetăţenilor şi să ofere informaţii.

Aceluiaşi operator îi va reveni misiunea de ridicare, transport şi depozitare a vehiculelor oprite sau staţionate neregulamentar în parcările rezidenţiale ale municipiului Galaţi, în intervalul de timp în care acest lucru este interzis.

Concret, „ridicarea autoturismelor care au ocupat fără drept un loc de parcare rezidenţiala se realizează în intervalul: luni - vineri între orele 16,00 - 8,00 şi de vineri de la ora 16,00 până luni la ora 08,00”, precizează regulamentul.

Operaţiunea se va face la sesizarea făcută de Poliţia Locală, de reprezentanţii operatorului sau în urma reclamaţiei persoanei care are închiriat prin contract locul de parcare. Tocmai de aceea, operatorul trebuie să deţină autospecială de ridicat, maşină şi platformă pentru transport, spaţiu special amenajat de depozitarea vehiculelor ridicate şi echipe de intervenţie dotate tehnic corespunzător. În sarcina operatorului cad şi eventualele pagube rezultate ca urmare a ridicării, transportului şi depozitării vehiculului.

Eliberarea vehiculului se va face proprietarului, utilizatorului sau împuternicitului, după ce i se va achita operatorului contravaloarea serviciilor. Vestea bună este că regulamentul face referire şi la vehiculele abandonate în parcări, dar şi la cele fără stăpân!

Potrivit Biroului de Presă al Primăriei, aprobarea acestui regulament constituie încă un pas către demersul aşteptat de toţi posesorii de autoturisme din Galaţi: închirierea locurilor de parcare!

Citit 7227 ori Ultima modificare Joi, 18 Mai 2017 18:13

12 comentarii

 • postat de Atoris Vineri, 19 Mai 2017 18:32 Link la comentariu
  1
  3

  Se simte prezenta celor care au 2, 3 masini si cei cu masini de serviciu ;)

  Raportează
 • postat de Parcare cu plata Vineri, 19 Mai 2017 17:41 Link la comentariu
  3
  5

  Cred ca la iarna vom avea locuri de parcare cu plata. Regulamente peste regulamente, fapte vrem stimabile primar
  Demarati odata acest proiect ca suntem satui de vorbe.

  Raportează
 • postat de macovei Vineri, 19 Mai 2017 17:28 Link la comentariu
  3
  10

  Daca se vor face locuri cu parcare inchiriata e cea mai mare prostie si hotie si primarul Pucheanu pentru asta nu va mai fi ales primar! Trebuie cu toata forta sa luptam ca locurile de parcare sa fie libere! Platim deja impozite mari la masini! Alte dari?! Suntem oameni liberi nu sclavii primariei! Ganditi si opuneti-va cu toata forta acestei decizii! Cine sunt cei care aproba asa ceva trebuie identificati si dati in judecata!

  Raportează
 • postat de cetățean interesat de un oraș civilizat . Vineri, 19 Mai 2017 16:43 Link la comentariu
  4
  15

  Dle Primar,rezolvați în primul rând problema trotuarelor,asfaltați/reparați străzile,demolați garajele și chioșcăraia ,construiți parcări supraetajate, iar dacă îmi spuneți că nu sunt bani,atunci nu mai faceți pomeni absolvînd de la plata datoriilor societăți,asociatii de proprietari după care putem vorbi de închirieri de spații ptr. parcări auto,de regulamente și alte alea ptr. un oraș ce își dorește să intre în rândul orașelor europene.civilizate.

  Raportează
 • postat de Costi Vineri, 19 Mai 2017 12:19 Link la comentariu
  3
  10

  Ne miscam si noi mai cu talent? se tot vorbeste de asta de un an si inca nu s-a tras nicio dunga. Am impresia ca voi desenati locurile de parcare pe undeva prin tunelul lui Marius Stan.

  Raportează
 • postat de george Vineri, 19 Mai 2017 12:07 Link la comentariu
  3
  8

  Ordine trebuie facuta in oras, iar asta nu va fi pe placul tuturor, categoric !
  Insa iar pun autoritatile carul inaintea boilor. Intai trebuie facute conditii si locuri mai multe de parcare in cartiere si abia apoi amendati cei care nu respecta regulile.
  Pentru cei care parcheaza insa ca niste cornute daa, trebuie ridicata si masina si daca se poate si permisul. Ar trebui sa putem atasa si imagini la comentarii, am destule.

  Raportează
 • postat de PC Vineri, 19 Mai 2017 11:08 Link la comentariu
  1
  17

  Pentru cei entuziasmati de idea parcarii cu chirie va propun sa va imaginati cum va functiona asta;
  - in zonele in care sunt doar 4-10 locuri de parcare la un bloc, unde vor parca cei care nu vor avea un loc de parcare cu chirie?
  - miile de masini care vor pleca zilnic de locurile de parcare cu chirie , unde vor opri?
  - ce vor gindi cei care vad locuri de parcare necocupate dar nu pot sa parcheze deoarece sunt inchiriate.
  - ce vor face cei care acum cred ca vor obtine un loc de parcare dar nu il vor obtine?
  va las pe dvs sa va imaginati si alte situatii.

  Raportează
 • postat de Baba Novac Vineri, 19 Mai 2017 08:49 Link la comentariu
  7
  19

  de acord cu inchirierea locului de parcare, dar cum ramane cu impozitul pe autoturism datorat autoritatii locale? Aveti in vedere scaderea impozitului auto dupa ce inchiriez?
  Daca voi inchiria locul de parcare, voi plati acest lucru de doua ori , inca o data prin impozit?

  de acord, e nevoie sa ne civilizam si e greu sa facem asta fara apel la buzunar (respectarea curateniei pe strada, a marcajelor de parcare, colectarea excrementelor animalelor pe care le plimbam in lesa samd).

  Raportează
 • postat de Mitica Vineri, 19 Mai 2017 08:44 Link la comentariu
  8
  13

  Nu e decât o mare bătaie de joc din partea Primăriei cu aceste locuri de parcare, care nici la ora actuala nu au inceput.
  Ne-am saturat de abureli - vrem fapte nu vorbe, domnule PRIMAR

  Raportează
 • postat de dan Vineri, 19 Mai 2017 08:26 Link la comentariu
  2
  30

  Daca cineva pleaca in strainatate 1 an unde lasa masina? Daca are garaj are unde dar daca nu are unde o lasa?Nu cumva la blocul unde locuieste? Sau trebuie sa o duca in camp?

  Raportează
 • postat de niciazi Vineri, 19 Mai 2017 07:24 Link la comentariu
  5
  20

  hopa ... apar si la noi hinghierii de masini, la fel cum erau odata in bucuresti.
  Pregatiti-va de circ si mai important pregatiti buzunarul pentru plata ridicarii + transport + depozitare, cred ca va fi minim 700 lei
  Politia locala va sta la panda , pardon se va acupa exclusiv cu acest lucru, adica sa faca profit acestei firme.

  O nebunie.
  Nu exista nici un regulament prin care sa se ridice masinile.
  Ridicare masinilor trebuie facuta numai in cazul in care chiriasul respectivului loc face sesizare sau caile de acces sunt blocate. Politia locala nu trebuie sa aiba drept de ridicare pentru autoturisme parcate regulamentar, dar pe locul altui cetatean, pentru care nu s-a facut sesizare.
  Pentru restul parcarilor neregulamentare exista posibilitatea de aplicare a unei amenzi, vezi parcare pe trotuar, pe spatii verzi, in deptul indicatorului ce interzice stationarea. Sa nu foloseasca Politia locala toate aceste posibilitati impotriva noastra.

  Raportează
 • postat de Durduc Laurentiu Vineri, 19 Mai 2017 06:49 Link la comentariu
  7
  34

  Hello. E cineva acolo in Primarie care gandeste? Dupa ce se vor demola toate garajele atunci se pot face acele locuri de parcare cu chirie.....Sunt multe orase in tara care nu mai au de mult garaje. Galatiul a ramas in urma...

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.